Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
POMOCY jedno kolo mi odstaje
koledzy mam taki problem przednie kolo od strony kierowcy wystaje za obrys auta a od strony pasazera chowa sie normalnie czy da sie cos z tym zrobic ja sie troche na tym nie znam
Zapraszam do mnie
http://www.golf3.pl/topics2/moj-golfik- ... 6046#91339
-

maverick20 - Berbeć
Patrz tutaj
http://www.golf3.pl/topics14/dzwiny-pro ... t16602.htm
Mam podobny problem ale geometria jest idealna bo byłem a ASO VW i ustawili na glanc
A dlaczego wystaje u mnie? hmmm sam nie wiem może mam jeden błotnik nie oryginalny
http://www.golf3.pl/topics14/dzwiny-pro ... t16602.htm
Mam podobny problem ale geometria jest idealna bo byłem a ASO VW i ustawili na glanc
A dlaczego wystaje u mnie? hmmm sam nie wiem może mam jeden błotnik nie oryginalny

-

marcinkoz2910 - Members
maverick20, zapewne masz przestawione kąty kół. Podjedź do jakiegos dobrego "magika" niech Ci to sprawdzi/ustawi sprzętem z podczerwienią.
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
-

Repsol - Badacz tematu
ale wlasnie ze bylem na geometri i mam wszystko dobrze a plotniki sprawdzalem i sa jeszcze orginalne zadna sruba nie byla ruszana czyli to moze byc wachacz jak myslicie ahha i troszke sciaga go na lewo ale tylko na alu
Zapraszam do mnie
-

maverick20 - Berbeć
To w takim razie Twój wózek byl bity i dlatego tak masz. Jeśli był dobrze zrobiony, a Ty nie siedzisz w branży lakierniczej, to nie sprawdzisz tego po śrubkach od błotnika ani nawet po samych błotnikach.
Co do wachahaczy to nie wiem kto tu takie bujdy rozsiewa, że są jakieś krótsze i dłuższe. A nawet gdyby to przecież od tego jest regulacja na sworzniu i dolnym mocowaniu amora aby wyeliminować zjawiska tego typu.
Co do ściągania, to na idealnie płaskiej nawierzchni nic nie powinno ściągać (jazda z pasażerem).
Co do wachahaczy to nie wiem kto tu takie bujdy rozsiewa, że są jakieś krótsze i dłuższe. A nawet gdyby to przecież od tego jest regulacja na sworzniu i dolnym mocowaniu amora aby wyeliminować zjawiska tego typu.
Co do ściągania, to na idealnie płaskiej nawierzchni nic nie powinno ściągać (jazda z pasażerem).
-

Repsol - Badacz tematu
Nie bujdy tylko fakty co do wahaczy. Zamienniki nie są idealnie wymiarami z ori bo kilka milimetrów różnicy jest. Wiem bo sam tak miałem w Corsie więc nie wciskaj kitu że to bujda.
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
maverick20, a możesz określi ile to koło wystaje w porównaniu z drugim? Ja również jestem zdania że niestety masz bite auto, jeśli ta róznica jest wyraźnie widoczna, a na dodatek mimo ustawionej geometri auto ściąga.
- pablomed
- Members
Procent napisał(a):Nie bujdy tylko fakty co do wahaczy. Zamienniki nie są idealnie wymiarami z ori bo kilka milimetrów różnicy jest. Wiem bo sam tak miałem w Corsie więc nie wciskaj kitu że to bujda.
Procent kilku milimetrowe różnice mogą występować nawet w fabrycznie oryginalnych wahaczach z różnych lat produkcji i to nikomu w niczym nie przeszkadza. A juz napewno nie jest przyczyną tego, że ktoś ma 2-3cm lub większe odchylenia w stosunku do drugiego koła.
Od tego masz tam regulację przewidzianą przez producenta aut, aby to wszystko zniwelować. Gdyby jej nie było to nawet już z taśmy produkcyjnej auta zjeżdżałyby z takimi wadami.
Twoja teoria może miałaby i sens, ale tylko wtedy gdy ta różnica byłaby dosyć duża (napewno nie kilku milimetrowa) a w aż takie wielkie po prostu nie chce mi się wierzyć, aby producent dobrej klasy wahaczy robił takie jaja.
Pozatym wytłumacz mi jak możesz mieć ustawioną idealnie geometrię wszystkich czterech kół, w sytuacji gdy masz jeden z wahaczy znacznie krótszy (oczywiście przy założeniu, że twoje auto NIGDY nie miało dzwona)
Jak to jest możliwe 
-

Repsol - Badacz tematu
Repsol, Niewiem jak to możliwe. Ustawili mi zbieżność itd. Ja już auto kupiłem wtedy z takim lekko odstającym kołem. Fakt miał dzwona, ale tylko błotnik był rypnięty i nic poza tym nie ruszyło. Dobrze zaznaczyłeś aby producent dobrej klasy wahaczy robił takie jaja. Jeżeli jest to dobry producent. A są również chińskie zamienniki które tylko są a róznice czasem są radykalne. U mnie róznica wtedy była jakieś 10-15mm patrząc na przód auta. Także ja to tak widzę. Ale może i faktycznie było bite. Wcale nie twierdzę że nie. Ja tylko podałem swoją teorię na ten temat. Bo od tego jest właśnie forum. Jeżeli Cię to uraziło to wybacz 

Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Z tego co się orientuję to błotniki równiez mają regulację na śrubach mocujacych.
Procent, luzik... łapka w górę...
Procent, luzik... łapka w górę...

[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
-

Repsol - Badacz tematu