Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
MacPherson.
Witajcie bylam wczoraj u mechanika zeby wywazył mi kola bo mi biło i latala az kierownica kiedy posciagał mi kola powiedzial ze mam luzy na zawieszeniu i musze wymienic poduszki MacPhersona co to jest takiego i jak sie to wymienia wiem ze sa tanie i kosztuja 35 zł sztuka z gory dziekuje za info a w szukajce nic nie znalazlam wiec jak jest gdzies taki temat prosze przeniesc
-

Nati712 - Badacz tematu
tak wygląda . Kup coś lepszego np z LEMFÖRDER .
[ Dodano: 2013-12-03, 20:38 ]
co do wymiany to ci może pomoże
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=55474
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Tak w skrócie żeby dziewuszka zrozumiała to jest to element zawieszenia pomiędzy kolumną a nadwoziem, dzięki niemu kolumna przy skręcie kół może się delikatnie przesuwać (zmienia się kąt i pochylenie całej kolumny). Wygląda trochę jak poduszka, a fachowo jest to górne łożysko mocowania kolumny
Wymiana nie jest jakoś specjalnie trudna, jedyny minus że po całej zabawie musisz ustawić geometrię zawieszenia i zbieżność (koszt ok 80-100zł), bo wyciągasz całe kolumny do tej operacji.
I po części dlatego że operacja jest bądź co bądź trochę czasochłonna (zdjęcie kół, odkręcenie mocowań, wyjęcie kolumn, poskładanie wszystkiego mniej więcej tak jak było i doczłapanie się na geometrię) proponuję wsadzić coś porządnego. Febi, Lemforder
prawda taka że wydasz 2 razy więcej niż na najtańszy badziew, a posłuży 5 razy dłużej 
Wymiana nie jest jakoś specjalnie trudna, jedyny minus że po całej zabawie musisz ustawić geometrię zawieszenia i zbieżność (koszt ok 80-100zł), bo wyciągasz całe kolumny do tej operacji.
I po części dlatego że operacja jest bądź co bądź trochę czasochłonna (zdjęcie kół, odkręcenie mocowań, wyjęcie kolumn, poskładanie wszystkiego mniej więcej tak jak było i doczłapanie się na geometrię) proponuję wsadzić coś porządnego. Febi, Lemforder
prawda taka że wydasz 2 razy więcej niż na najtańszy badziew, a posłuży 5 razy dłużej 
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
• Strona 1 z 1