Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Lekkie obniżenie przodu.
Witam. Jakiś czas temu wymieniłem z tyłu całe amory i szczerze mówiąc jak się tak z boku patrzy to widać że tył jest niżej niż przód. Z tyłu założyłem seryjne amory ale z 'twardym zawieszeniem' takie że no ciężko bujać góra-dół, poprzednio był taki miekki tył że latał już naciskając jedną ręką. Chodzi mi o obniżenie przodu żeby no chociaż w miare równo stał. Z przodu są miękkie amory bo też idzie nim bujać, chodzi mi o obniżenie no 2cm to byłbym już zadowolony. Ma ktoś może jakieś pomysły? Czytałem trochę o obcinaniu sprężyn i tak trochę zwątpiłem bo właśnie miałem zamiar uciąć ok. pół zwoja no i to mnie trochę zaskoczyło że o pół zwoja może takie coś się dziać że nawet to jest niebezpieczne. Z góry dzięki za jakieś propozycje najlepiej te tanie, no i jakieś opinie o tym obcinaniu sprężyn, najlepiej od tych którzy doświadczyli jazdy na obciętych przednich sprężynach o pół zwoja.
-

99szymon99 - Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2.0 2e
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
99szymon99, Jak bym podjechał na jakiś szrot w mieście i kupił sprężyny z wersji GT.Seryjne golfy w wersji Gt wychodziły 2 cm niższe od seri.
- Golf Maniak
- Members
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1595 AFT
- Paliwo: PB
Właśnie te tylne mam chyba od wersji gt bo tył trochę usiadł i jest o niebo trawdszy od poprzednich a przednie mam raczej od seryjnego bo jest wyższy i miększy i właśnie z powodu że jest wyższy chciałbym uciąć gdzieś o pół zwoja bo nie zależy mi na glebie tylko na tym żeby chociaż zrównał się z tyłem czyli ok. 2cm by mnie zadowoliły. Więc mówisz że to takie niebezpieczne nie będzie gdy utnę o pół zwoja z przodu? A jeśli chodzi o komfort, zmieni się coś no i czy gdy utnę o pół zwoja to jaka będzie twardość, taka sama, miększy czy twardszy?
-

99szymon99 - Czytacz
utnę o pół zwoja to jaka będzie twardość, taka sama, miększy czy twardszy?
To jest właśnie minus tej zabawy z cięciem, w twardości nie zmienia się nic i jak wjedziesz na hope to może ci tak dobić że plomby z zębów wypadną. Nie bez powodu sportowa sprężyna twardsza. Mowa tu o konkretnym skróceniu, pół zwoju to nie dużo i raczej nie powinno to przeszkadzać
-

Radi - Members
- Rocznik: 93
- Silnik: 2.8 AAA
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Więc jeśli chodzi o bezpieczeństwo podczas jazdy, pół zwoju, gdy się utnie to nie będzie tak bardzo zagrażało bezpieczeństwu jazdy?
-

99szymon99 - Czytacz
99szymon99 napisał(a):Więc jeśli chodzi o bezpieczeństwo podczas jazdy, pół zwoju, gdy się utnie to nie będzie tak bardzo zagrażało bezpieczeństwu jazdy?
Raczej nie. Ale nie utwardzisz tym zawiasu. Dalej będzie bujać jak bujało.
Utnij i daj do jakiegoś ślusarza by ci to ładnie zaklepał.
Poszukałbyś sprężyn z gt bądź jakiś ta/mts na sam przód nie powinny być drogie.
Ostatnio edytowano 15 mar 2015, o 19:37 przez Paweu, łącznie edytowano 1 raz
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Jestem tego świadom że się nie utwardzi, tak jak teraz jest spoko tylko zależy mi na tym żeby przód poszedł gdzieś o 2cm w dół i będę już zadowolony bo nie mam zamiaru robić gleby. Gleba to już na gwintach musi być.
-

99szymon99 - Czytacz
słuchaj ja CI tanio sprzedam 2 seryjne sprężyny
obetniesz i sobie sprawdzisz
ja mam w sumie 4 kpl mcphersony na przód to można rzeżbić 
obetniesz i sobie sprawdzisz
ja mam w sumie 4 kpl mcphersony na przód to można rzeżbić 
Gaz mam w podłodze, nie w bagażniku
- VolDan
- Moderator Globalny
- Rocznik: 92
- Silnik: ABD POWER
99szymon99, to teraz sobie odpowiedz czy te 2cm ma być kosztem bezpieczeństwa, czy nie
Poszukaj sprężyn od GTI, będziesz miał minimalnie niżej, ewentualnie używane czy nawet nowe (to nie jest duży koszt) -30 MTS/TaTechnix. Będziesz miał i niżej, i bezpieczniej.
Zmieniając tylko przód na twardszy gdzie tył będzie serią zmieni się nieco charakterystyka, samochód stanie się mniej podsterowny, co też przyjemnie wpływa na jazdę
Poszukaj sprężyn od GTI, będziesz miał minimalnie niżej, ewentualnie używane czy nawet nowe (to nie jest duży koszt) -30 MTS/TaTechnix. Będziesz miał i niżej, i bezpieczniej.
Zmieniając tylko przód na twardszy gdzie tył będzie serią zmieni się nieco charakterystyka, samochód stanie się mniej podsterowny, co też przyjemnie wpływa na jazdę
Ostatnio edytowano 15 mar 2015, o 19:37 przez Opik, łącznie edytowano 1 raz
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
• Strona 1 z 1