Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Klucz do Ścisku sprężyny
Witam przymierzam sie do zmiany spręzyn i mam taki problemik... czy bez klucza do zaciskania amortyzatora da sie wyciagnąć spręzyne ? bez Kalectwa?
- Sobota !
- Czytacz
możesz spróbować łańcuchem związać w 2 miejscach sprężynę położyć amortyzator na płask i stanąć na nim i na sprężynie tylko najlepiej żeby z przodu było dużo miejsca wrazie czego
sprężyna z tyłu nie wystrzeli mocno ale ta z przodu to może zęby wybić
ja kupiłem sobie ściągacz za 50 zł ale i tak na płask odkręcałem bo z takimi rzeczami nie ma żartów
Ja co prawda ściągałem i przednią i tylnią bez ściągacza ale przedniej później nie da rady ścisnąć żeby weszła zawołałem kolegów i we 3 nie daliśmy rady ścisnąć tej sprężyny żeby dało radę tulejkę nakręcić
więc lepiej dać te 40 czy 50 zł na ściągacz bo i tak się przyda na przyszłość 
sprężyna z tyłu nie wystrzeli mocno ale ta z przodu to może zęby wybić
ja kupiłem sobie ściągacz za 50 zł ale i tak na płask odkręcałem bo z takimi rzeczami nie ma żartów
Ja co prawda ściągałem i przednią i tylnią bez ściągacza ale przedniej później nie da rady ścisnąć żeby weszła zawołałem kolegów i we 3 nie daliśmy rady ścisnąć tej sprężyny żeby dało radę tulejkę nakręcić
więc lepiej dać te 40 czy 50 zł na ściągacz bo i tak się przyda na przyszłość 
- PabloSBT
- Members
bez ściągacza też się da, zakładasz sprężynę na amortyzator, łożysko z gumami i talerzykiem wkładasz ręką pod kielich, możesz sobie przez otwór od góry przywiązać np nitką, albo jakoś umiejętnie trzymać aby nie spadło na ziemię, wkładasz amor ze sprężyna na miejsce (samochód wysoko w górze, wahacz maxymalnie odgięty w dół, celujesz amorem w otwór w talerzyku, łożysku i gumie (te które masz podwieszone pod kielichem), następnie opuszczasz samochód z lewarka, pod wahacz lub piastę podstaw coś typu cegła (ciężar samochodu ściśnie sprężynę) a ty elegancko sobie wszystko skręcisz od góry 
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Pablo dobrze pisze, mi przy ostatniej robocie wymiany amortyzatorów własnie spadł ściągacz z jednej strony, dobrze że łapy trzymałem w dobrym miejscu bo by urwało, kumplowi jakiś rok temu strzeliła sprężyna to dwa miesiące nie ruszał rekom i twarz mu jeszcze porysowało, nie ma co oszczędzać na takich sprawach i lepiej kupić dobry ściagacz jak poźniej chodzić po lekarzach, o ile będzie sie w stanie
.
.- Hormon
- Berbeć
• Strona 1 z 1