Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
jak wymienic??
witam jak wymienic tylnie łozysko??
Ostatnio edytowano 22 cze 2012, o 19:40 przez reset1990, łącznie edytowano 1 raz
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
-

reset1990 - Czytacz
Najlepiej wymienić komplet (oba) i będziesz miał spokój.
[ Dodano: 2012-06-17, 12:36 ]
Jeśli przykładowo przy mocnym skręcie w lewo wyje to masz prawe do wymiany i odwrotnie, jak wyje w prawo to łożysko lewe.
Polecam łożyska firmy FAG.
[ Dodano: 2012-06-17, 12:36 ]
Jeśli przykładowo przy mocnym skręcie w lewo wyje to masz prawe do wymiany i odwrotnie, jak wyje w prawo to łożysko lewe.
Polecam łożyska firmy FAG.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
palio45 napisał(a):Jeśli przykładowo przy mocnym skręcie w lewo wyje to masz prawe do wymiany i odwrotnie, jak wyje w prawo to łożysko lewe.
Hehhe nie zawsze tak jest

reset1990, możesz też zakręcić mocno każdym kołem i wyczujesz które głośniej się obraca,
palio45 napisał(a):Najlepiej wymienić komplet (oba) i będziesz miał spokój.
No najlepiej by było..... Tyle że trzeba dołożyc jakies 120 -140 zł.
....
Jesli mechanik odkreci zwrotnice to potem trzeba geometrie robic , a to koszt 50-60. A jesli wykryją jakies luzy to dochodzą kolejne koszta za części i robocizne
Więc nieraz (a nawet czesto) wychodzi tak że chcemy wymienić tylko łożysko a wyjeżdżamy z portfelem chudszym o nawet 400 zł:D - .... a miało kosztowac tylko 120....
PS: również polecam FAGA - dobre i stosunkowo tanie. - cena/jakość.
Mój golfik
-

slawek5t - Members
czytam Ciebie sławek i się smieję
)
Po
1. Autor tematu nie pyta o łożysko przednie tylko tylne.
2. Zmień mechanika bo widzę że masz jakiegoś partacza nazywającym siebie mechanikiem ^^
3. Łożysko tylne kosztuje 30 zł ( ruville ) przednie 80.
4. Nie jest konieczne wymiana obu. To nie są amortyzatory czy też sprężyny które wymienia się parami:]
5. Najśmieszniejsze który imbecyl powiedział Ci że po odkręceniu zwrotnicy musisz robić geometrię? LoL w VW nigdy nie stosował Kątu pochylenia koła na zwrotnicy. VW ma zawsze kąt pochylenia na SWORZNIACH
Kierowanie się do autora tematu. Posiadasz łożysko na tarczach czy bębnach? Jeżeli na bębnach to odkręcasz bęben KLUCZ 30. Wyciągasz stare łożysko. Wybijasz pierścienie zakładasz nowe i to wszystko.
Składasz tak samo jak rozebrałeś. Ustawienie luzu na łożysku jest bardzo proste w domowym sposobie. Dokręcasz łożysko do końca z wyczuciem ( pozycja dowalona na opór) i odkręcasz nakrętkę o pół obrotu. Zakładasz zawleczkę i koronkę i włala 
)
Po
1. Autor tematu nie pyta o łożysko przednie tylko tylne.
2. Zmień mechanika bo widzę że masz jakiegoś partacza nazywającym siebie mechanikiem ^^
3. Łożysko tylne kosztuje 30 zł ( ruville ) przednie 80.
4. Nie jest konieczne wymiana obu. To nie są amortyzatory czy też sprężyny które wymienia się parami:]
5. Najśmieszniejsze który imbecyl powiedział Ci że po odkręceniu zwrotnicy musisz robić geometrię? LoL w VW nigdy nie stosował Kątu pochylenia koła na zwrotnicy. VW ma zawsze kąt pochylenia na SWORZNIACH
Kierowanie się do autora tematu. Posiadasz łożysko na tarczach czy bębnach? Jeżeli na bębnach to odkręcasz bęben KLUCZ 30. Wyciągasz stare łożysko. Wybijasz pierścienie zakładasz nowe i to wszystko.
Składasz tak samo jak rozebrałeś. Ustawienie luzu na łożysku jest bardzo proste w domowym sposobie. Dokręcasz łożysko do końca z wyczuciem ( pozycja dowalona na opór) i odkręcasz nakrętkę o pół obrotu. Zakładasz zawleczkę i koronkę i włala 
- adams33
- Czytacz
Jak odkręcisz dwie śruby na zwrotnicach to zmieni się i to bardzo kąt nachylenia koła - to powie Ci każdy "imbecyl" znający zawieszenie golfa. Można przednie zmienić bez odkręcania amorka od zwrotnic, ale wtedy na warsztat bierzesz całą kolumnę macpersona - wtedy oczywiście NIE zmieni się kąt nachylenia koła. Autor tematu pyta się jak wymienić tylne łożyska.adams33 napisał(a):5. Najśmieszniejsze który imbecyl powiedział Ci że po odkręceniu zwrotnicy musisz robić geometrię? LoL w VW nigdy nie stosował kątu pochylenia koła na zwrotnicy. VW ma zawsze kąt pochylenia na SWORZNIACH![]()
Tutaj dobrze prawiszadams33 napisał(a):Posiadasz łożysko na tarczach czy bębnach? Jeżeli na bębnach to odkręcasz bęben KLUCZ 30. Wyciągasz stare łożysko. Wybijasz pierścienie zakładasz nowe i to wszystko.Składasz tak samo jak rozebrałeś. Ustawienie luzu na łożysku jest bardzo proste w domowym sposobie. Dokręcasz łożysko do końca z wyczuciem ( pozycja dowalona na opór) i odkręcasz nakrętkę o pół obrotu. Zakładasz zawleczkę i koronkę i włala
Dodatkowo wujek google też coś znalazł:
http://www.vwgolf.pl/porady/wymiana-loz ... a-tylnego/
http://www.youtube.com/watch?v=iBJ1Hed8jGQ
-

prezesik - Members
adams33 napisał(a):Autor tematu nie pyta o łożysko przednie tylko tylne.
Nie można się pomylić ? ? ? ? ?
adams33 napisał(a):Zmień mechanika bo widzę że masz jakiegoś partacza
Czy pisałem że coś mi popsuł w aucie ? NIE
adams33 napisał(a):Nie jest konieczne wymiana obu.
No niby nie .....
Najśmieszniejsze który imbecyl powiedział Ci że po odkręceniu zwrotnicy musisz robić geometrię?
prezesik25 napisał(a):Jak odkręcisz dwie śruby na zwrotnicach to zmieni się i to bardzo kąt nachylenia koła - to powie Ci każdy "imbecyl" znający zawieszenie golfa.
adams33, widzisz , Prezesik również Ci potwierdził że tak niestety jest .....
Jakis czas temu zmieniałem na przodzie z odkreceniem zwrotnicy i co. Zaczeły piszczeć koła, musiałem ustawić kąty.
adams33 napisał(a):3. Łożysko tylne kosztuje 30 zł ( ruville ) przednie 80.
Tutaj masz rację

Mój golfik
-

slawek5t - Members
adams33 napisał(a):5. Najśmieszniejsze który imbecyl powiedział Ci że po odkręceniu zwrotnicy musisz robić geometrię? LoL w VW nigdy nie stosował Kątu pochylenia koła na zwrotnicy. VW ma zawsze kąt pochylenia na SWORZNIACH
kąt ustawiasz na łączeniu zwrotnicy z amortyzatorem, samym sworzniem niewiele jest do wyregulowania
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
na sworzniach to regulujesz kąt nachylenia Audi B4,a golf zwrotnica, a jeśli się wymienia przód łożyska to się demontuje cała nogę,i wtedy geometrii się nie rusza.
Był Golf 3 GT 1.8ABS
Obecnie Seat Leon Top Sport 1.9TDI ARL 150PS
Obecnie Seat Leon Top Sport 1.9TDI ARL 150PS
- przemo
- Badacz tematu
• Strona 1 z 1