Witam,
Mojego golfika znowu ściąga na lewą stronę. W zeszłym roku było podobnie ale po ustawieniu geometrii kół pomogło i było dobrze. Po zimie problem powrócił i na moje oko prawe przednie koło zachodzi do środka i znowu ściąga na lewo. Jaka może być tego przyczyna? Przecież nie będę po każdej zimie ustawiać geometrii bo to kosztuje! Zaznaczam że wcześniej były zmieniane poduszki(gumowe) na przednich teleskopach i może mechanik coś zrypał. Czy kąt ustawienia koła może się jakoś sam przestawic jeśli tak to jaki może być tego powód?:)
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Kaszub, odpowiedź jest prosta
Każda ingerencja w zawieszenie i układ kierowniczy ma zostać zakończona ustawieniem geometrii kół innej rady na to nie ma
Każda ingerencja w zawieszenie i układ kierowniczy ma zostać zakończona ustawieniem geometrii kół innej rady na to nie ma
-

marcinkoz2910 - Members
Kaszub, samo się nic nie dzieje
może gdzieś uderzyłeś kołem lub dobiłeś mocniej do krawężnika lub wjechałeś w dziurę na naszych polskich drogach?
może gdzieś uderzyłeś kołem lub dobiłeś mocniej do krawężnika lub wjechałeś w dziurę na naszych polskich drogach?
-

marcinkoz2910 - Members
A czy przy zmianie kół z 175/60/13 na 195/50/15 powinno się iść na geometrię? Bo po wymianie zaczęło Mnie na lewo ściągać. Koła są wyważone
- jarekddz
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
jarekddz napisał(a):A czy przy zmianie kół z 175/60/13 na 195/50/15 powinno się iść na geometrię? Bo po wymianie zaczęło Mnie na lewo ściągać. Koła są wyważone
Raczej nie powinno, bezposrednio to jakie masz kola nie wplywa na zmiane geometri, jedynie jesli ktoras opona jest inaczej zuzyta lub np ma zbyt malo powietrza to wtedy moze sciagac auto, dodam ze niekoniecznie brak powietrza w przenim kole moze spowodowac dziwne zachowanie auta, moze byc to kolo po przekatnej od kierunku w ktory sciaga auto na tylnej osi
sprawdz dobrze cisnienie w kolach i zobacz czy ktoras z opon nie jest bardziej zuzyta od inny

-

ciunek - Badacz tematu
• Strona 1 z 1