Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
gazowe czy olejowe??
Witam, które są lepsze?? Wiem o tym że na gazowych auto będzie się lepiej trzymało drogi a na olejowych będzie bardziej komfortowo. Czy przypadkiem jak założę amory gazowe to przód mi nie pójdzie trochę do góry?? P.S. mam golfa GT
-

QKi89 - Badacz tematu
A dlaczego miałby pójść do góry? Moja rada taka: ani olejowe, ani gazowe. Ja też mam GT tylko, że 1.8 i jakieś dwa lata temu kupiłem amory Bilstein-a gazowo-olejowe - połowa komfortu i połowa twardości. Jak kupisz olejowe, spodziewaj się, że na naszych drogach długo na nich nie pojeździsz, a jak kupisz gazowe to będziesz jeździł jak na taczkach - twardo. Chyba, że lubisz taki styl jazdy. Więc lepiej wybrać tak jak napisałem - a marka bardzo dobra i uznana. Wiele osób by tak poleciło.
-

Stealth - Members
no właśnie chcę kupić Bilstein'y gazowo-olejowy a z tymi gazowymi tak mi się napisało bo przeważnie w aukcjach piszą że amory są gazowe
co do podniesienia się auta to gdzieś właśnie słyszałem że po montażu gazówek auto się trochę podnosi 
co do podniesienia się auta to gdzieś właśnie słyszałem że po montażu gazówek auto się trochę podnosi Mój Mysticblue GT - zapraszam 

-

QKi89 - Badacz tematu
U mnie jak zamontowali mi nowe amorki, to nie zauważyłem żeby coś się podniosło, także możesz śmiało zakładać.
Wersje GT mają niższe sprężyny o 20mm i są dodatkowo wzmocnione - są grubsze niż standardowe sprężyny - ale to taka informacja OT.![:]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
Wersje GT mają niższe sprężyny o 20mm i są dodatkowo wzmocnione - są grubsze niż standardowe sprężyny - ale to taka informacja OT.
![:]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
-

Stealth - Members
nie ma czegoś takiego jak gazowe. Są olejowe lub olejowo-gazowe - potocznie tylko zwane gazowymi.
QKi89, nowe gazowo-olejowe zawsze podnoszą odrobinę auto, ale naprawdę niewiele, cm, max 2 cm, ponieważ ciśnienie gazu w nich jest duże i tłok wypycha w górę, dlatego są wiązane w opakowaniu.
Kupuj gazowo olejowe jeśli lubisz ciut ostrzej pojeździć (ale wcale nie będzie dokuczliwie twardo)
QKi89, nowe gazowo-olejowe zawsze podnoszą odrobinę auto, ale naprawdę niewiele, cm, max 2 cm, ponieważ ciśnienie gazu w nich jest duże i tłok wypycha w górę, dlatego są wiązane w opakowaniu.
Kupuj gazowo olejowe jeśli lubisz ciut ostrzej pojeździć (ale wcale nie będzie dokuczliwie twardo)
- pablomed
- Members
pablomed, masz racje, ja kupilem MONROE gazowo-olejowe chwile po zamontowaniu autko faktycznie stalo troszke wyzej ale kilka godzin jazdy i osiadlo tak jak przed wymiana
ja kupilem takie http://allegro.pl/item567114449_amortyz ... mplet.html, nowe odboje i teraz jest mniodzio
ja kupilem takie http://allegro.pl/item567114449_amortyz ... mplet.html, nowe odboje i teraz jest mniodzio
-

strzeliniasty - Members
Pablomed ma racje. Nie ma amortyzatorów gazowych. Są gazowo - olejowe, bądź olejowe. Te pierwsze są twrdsze, mniej komfortowe ale jak nie jeździsz polnymi drogami i nie masz dużo dziur w asfalcie jak jest u mnie to kupój gazowo - olejowe.
- MarianSA
- Berbeć
no to jestem już zdecydowany na gazowo-olejowe, tylko nie wiem czy brać te amory od Bilsteina, wiem że to dobra i chwalona marka ale mój mechanik powiedział że one często stukają na wybojach, spotkał się może ktoś z tym??
Mój Mysticblue GT - zapraszam 

-

QKi89 - Badacz tematu
bo właśnie aktualne amory mi stukają na nierównościach poprzecznych i pasuje mi je zmienić, a nie chcę zmieniać na takie, które też stukają 

Mój Mysticblue GT - zapraszam 

-

QKi89 - Badacz tematu
Jak pisałem wyżej - stukają poduchy a jak amor zużyty to też wcale nie będzie tłumił bo niby jak? Jak amor dobry to jego trzpień ciężko się wyciąga, a jak jest wyeksploatowany to można go jednym palcem wysunąć. Zresztą poduchy to słaby punkt zawieszenia - na naszych drogach często trzeba je wymieniać.
-

Stealth - Members