Witam
Jak jadę po woli autem to słyszę ocieranie ( ły , ły , ły , ły ) jak przyśpieszam to ( ły,ły,ły,ły)
czym wolniej jadę to wolno coś ociera.
Podniosłem auto na lewarku i położyłem się pod auto i kręcę kołem prawym przednim i słychać dźwięk (ocierania się jakby dwie gumy ocierały o siebie) .
Dźwięk wydobywa się ze skrzyni biegów jak wychodzi ośka (ta prosta) pomiędzy gumą na ośce w stronę skrzyni biegów , przy samym łączeniu ( czy tam są jakieś oringi ? ).
A jak jadę i dodaje gazu to nic nie pociera a jak zdejmę nogę z gazu to auto hamuje silnikiem i wtedy słychać ocieranie jakby guma o gumę .
Postaram się przedstawić jakieś rysunki ale to dopiero jutro zrobię bo teraz jadę do roboty.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Dziwne ocieranie się gumy
Bebzo288
-

Bebzo28 - Czytacz
Pryśnij gumę przegubu jakimś silikonem w sprayu, aby ją lekko natłuścić i nasmarować, wtedy przestanie piszczeć.
Sprawdź jeszcze obejmę, a dokładniej jej zamek, czy nie poluźnił się i nie obciera o obudowę miski czy skrzyni.
Sprawdź jeszcze obejmę, a dokładniej jej zamek, czy nie poluźnił się i nie obciera o obudowę miski czy skrzyni.
-

prezesik - Members
Zrobiłem tak jak napisałeś .
Jest jak na razie spokój.
Słyszałem też że przyczyną tego może być z powodu braku oleju w skrzyni ? Co o tym sądzisz ?
W sobotę spróbuje sprawdzić olej w skrzyni . jeszcze nie wiem jak ale jak się człowiek bierze za coś to po drodze są zawsze jakieś pomysły i sposoby.
Pozdrawiam
Jest jak na razie spokój.
Słyszałem też że przyczyną tego może być z powodu braku oleju w skrzyni ? Co o tym sądzisz ?
W sobotę spróbuje sprawdzić olej w skrzyni . jeszcze nie wiem jak ale jak się człowiek bierze za coś to po drodze są zawsze jakieś pomysły i sposoby.
Pozdrawiam
Bebzo288
-

Bebzo28 - Czytacz
wtedy by ci skrzynia głośniej chodziła, w czasie jazdy będzie wyć, a przy zmianie biegów będzie słychać jej przełożenia.Bebzo28 napisał(a):Słyszałem też że przyczyną tego może być z powodu braku oleju w skrzyni ? Co o tym sądzisz ?
-

prezesik - Members
• Strona 1 z 1