Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Amortyzatory gazowe vs. olejowe.
Witam. Mam takie pytanie co do tematu. Mam zamiar wymienić amorki u siebie w golfie i moje pytanie to które wybrać gazowe czy olejowe, które są lepsze? Chciałbym żeby szył sztywniejszy bo zauważyłem że golfy mają różnie z tym jednym można bujać bez większego wysiłku a drugim z całych sił i nie chce zbyt się bujnąć bo się trzyma sztywno. Aktualnie mam chyba 2 różne amorki z przodu są miękkie i "wyższe" z tyłu twardsze i tył jest niżej niż przód. Niezbyt fajnie to wygląda i chciałbym żeby wszystkie były twardsze i karoseria siedziała niżej.
-

99szymon99 - Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2.0 2e
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
99szymon99, amory bez sprezyny to nic , mój ojciec ma gazowe z tyłu a olejowe z przodu i róznicy nie ma tylko ze gazowy ma chyba szybszy odskok , ale wina leży po tym czy masz dedykowane do TDI czy benzyny , i czy masz spreżyny równe ?
-

GolfiarzJR - Administrator
- Rocznik: 1984
- Silnik: 2.5
- Paliwo: PB
99szymon99 napisał(a):które wybrać gazowe czy olejowe, które są lepsze
Olejowe maja pracę tłumienia inna niż gazowe ,bo jak wciskasz olejowy to wejdzie na dól i już nie wyjdzie ,musi go coś pociągnąć a gazowego nie wciśniesz tak bo cały czas go wypycha do góry i tym sposobem jest twardszy ,wszystkie ori gti wychodziły na sportowych gazówkach ,ledwo można je było ugiąć.
moj-golf/black-mk3-by-mirogti-t68213.html
Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno.
Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno.
-

MiroGti - Forumowy wyjadacz
- Rocznik: 97
- Silnik: 2.0 AGG GTI
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Tylne amorki mam od diesla i one są właśnie twardsze i niżej siedzą. Nie chce znów zrobić czegoś takiego że kupię amory i okażą się takie których nie chcę. Patrząc w internecie to są gazowe i olejowe i nie wiem które wybrać.
-

99szymon99 - Czytacz
-

Z tyłu mam raczej olejowe bo jeden z nich jest uszkodzony bo ma bicie i cały takim smarem czy olejem jest "orzygany" i te z tyłu właśnie były twardsze niż te przednie, bo przednie mimo tego że są dobre to są miękkie.
-

99szymon99 - Czytacz
99szymon99 napisał(a):Z tyłu mam raczej olejowe bo jeden z nich jest uszkodzony bo ma bicie i cały takim smarem czy olejem jest "orzygany" i te z tyłu właśnie były twardsze niż te przednie, bo przednie mimo tego że są dobre to są miękkie.
No więc wymień komplet tylnich amortyzatorów i jakiś czas będziesz miał spokój
Ps dzisiaj ogarniałem temat tylnich amorów w golfinie 3ciej generacji klient za dość symboliczną kwotę przywiózł gazowe monroe które mu zaaplikowałem do samochodu-moim zdaniem trochę pojeżdzi na nich

- Golf Maniak
- Members
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1595 AFT
Golf Maniak, podobno monroe teraz lipa jak delphi czy jakoś tak , u dobrego znajomego w sklepie z częsciami nie polecają bo zeszło na "psy" ale to ich opinia
-

GolfiarzJR napisał(a):Golf Maniak, podobno monroe teraz lipa jak delphi czy jakoś tak , u dobrego znajomego w sklepie z częsciami nie polecają bo zeszło na "psy" ale to ich opinia
Wiesz napewno pojeżdzi to dłużej niz jakiś "chiński" zamiennik.Co do amortyzatorów to wiadomo lepiej jakiś markowy kupić-ja osobiście zakupiłem komplecik bilsteina który będzie założony

- Golf Maniak
- Members
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1595 AFT