Najem długoterminowy samochodu

Kupujesz Golfa ? - Tu uzyskasz odpowiedzi na pytania, które Cię dręczą przed jego zakupem.

Moderator: Moderator

Postprzez azerony » 4 maja 2026, o 11:54

Zastanawiam się obecnie nad skorzystaniem z usługi najmu długoterminowego samochodu. Do niedawna jeszcze brałem pod uwagę leasing. Ale potem pomyślałem sobie, że skoro chcę auto na rok, może na maksymalnie dwa to może lepszą opcją będzie własnie najem? Bo aktualnie nie jestem do końca zdecydowany na żadną opcję.
azerony
Czytacz

Rocznik: 2006
Silnik: 1.5
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Najem długoterminowy samochodu

Postprzez gelos » 5 maja 2026, o 08:57

Wynajem długoterminowy ma swoje wady i zalety jak wszystko. Jednak jeśli jest tak jak piszesz i jeśli chcesz brać auto na rok czy na dwa to jak najbardziej moim zdaniem mozesz się nad nim zastanowić. W takim okresie najem może być również tańszy niż leasing (dużo jednak zależy od umowy oraz od samochodu na jaki się decydujesz). Pytanie ile km robisz rocznie?
gelos
Czytacz

Postprzez azerony » 5 maja 2026, o 11:56

W sumie to wiele nie robię, tak max 10-15 k rocznie, ale bywają sytuacje w których auto jest mi potrzebne. Zastanawiałem się jak to cenowo wychodzi za auto ze średniej półki?
azerony
Czytacz

Postprzez gelos » 6 maja 2026, o 11:42

W takim przypadku nie powinieneś mieć problemu ze zmieszczeniem się w limity jeśli takie będą (tutaj dużo zależy od umowy). Kwoty Ci tutaj nikt nie napisze, bo wszystko zależy od tego na jakie auto się zdecydujesz oraz co jest Twoim staniem samochodem ze średniej półki

Zobacz sobie stronę takiego Masterlease https://masterlease.pl/

Zobacz sobie, jakie samochody obecnie mają na najem. Możesz sobie wpisać kwotę jaką miesięcznie możesz płacić za auto oraz powinny Ci się pojawić różne opcje.
gelos
Czytacz

Postprzez azerony » 6 maja 2026, o 12:28

No dobra ale 2 pytania

Czy w trakcie umowy można zmienić limit kilometrów?

Jak z ewentualnymi uszkodzeniami auta? Czy odpowiadam za to?
azerony
Czytacz

Postprzez gelos » 6 maja 2026, o 12:38

No dobra ale 2 pytania

Czy w trakcie umowy można zmienić limit kilometrów?

W trakcie umowy jest możliwość zmiany limitu kilometrów, oczywiśćie rata będzie wtedy odpowiednio wyższa. Koszt przekroczenia limitu kilometrów jest wypisany w umowie tak więc wszystko jest jasne od samego początku.

Jak z ewentualnymi uszkodzeniami auta? Czy odpowiadam za to?

Jest coś takiego jak AC, a samochód w najmie ma pełne AC.
gelos
Czytacz

Postprzez azerony » 6 maja 2026, o 13:30

Jak tutaj może wyglądać kwestia zwrotu? W jakim stanie powinno wrócić auto w sytuacji w której kończy się umowa. No i jeśli mi się samochód spodoba to czy mogę przedłużyć umowę alby auto wykupić?
azerony
Czytacz

Postprzez gelos » 6 maja 2026, o 13:56

Za normalne użytkowanie nie powinni Ci policzyć praktycznie niczego ( typu jakieś drobne zarysowania czy plamki na tapicerce). Jeśli już coś dopłacasz to za użytkowanie ponadnormatywne. Jeśli jednak z własnej winy w coś większego przywalisz i jeśli uszkodzenie bedzie większe, to musisz albo samodzielnie naprawić albo Ci doliczą. Zresztą wszystko będziesz miał w umowie.

Ogólnie jak są to jakies drobne pierdoły to nikt nie powinien się czepiać.
gelos
Czytacz

Postprzez kalars » 6 maja 2026, o 14:10

Jeśli będziesz chciał wykupić auto to lepiej moim zdaniem zdecydować się na leasing. Wynajem bardziej opłaca się w sytuacji w której chcesz po zakończeniu umowy wymienić samochód na inny. Jednak z tego co wiem to jest taka opcja, można wykupić.
kalars
Czytacz

Nadwozie: kombi

Postprzez mirat » 7 maja 2026, o 11:45

Ja jeszcze wspomnę, ze najem jest łatwiej otrzymać niż leasing. W przypadku leasingu mocniej Cię prześwietlają pod katem zdolności kredytowej. I również mogę polecić zgłsozenie się do Masterlease, w porównaniu do innych firm finansowy wychodzi naprawdę ok.
mirat
Czytacz

Silnik: 1.4
Nadwozie: kombi

Postprzez azerony » 8 maja 2026, o 09:45

Z tego co widzę to masterlease ma swój punkt w mojej okolicy. Jak będę miał czas to się wybiorę i zobaczę co tam mają.
azerony
Czytacz

- - -

Powrót do Zakup kontrolowany - Kupujemy Golfa