Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Czy policja może sprawdzić kiedy kupiłem auto
Chciałbym sie dowiedzieć czy policjant podczas kontroli bądź w czasie późniejszym sprawdzi kiedy kupiłem auto? Na auto mam dwie umowy: właściciel->handlarz-> i ja. 30 dni na przerejestrowanie jeszcze nie przekroczyłem ale jeden policjant straszył, że może sobie sprawdzić kiedy go kupiłem. Jak to dokładnie wygląda?
- Corki
- Czytacz
no sprawzdi bo będzie wpis w dowód
oraz lub nowy dowód i nowy własciciel
na umowie masz date?
to ta jest ważna dla Ciebie
z innej beczki
co da to żę policjant sprawdzi kiedy kupiłęs auto?
oraz lub nowy dowód i nowy własciciel
na umowie masz date?
to ta jest ważna dla Ciebie
z innej beczki
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
-

chomik - Fanatyk
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Legenda głosiła że jest nieprzekraczalny termin 30 dni na przerejestrowanie auta. Po tym okresie policjant może nałożyć na ciebie mandat w wysokości do 500 zł.
Corki napisał(a):Mogę nie mieć ze sobą i chodziło czy się nie przyczepią do mnie. Oczywiście na umowie jest data
Jeżdżąc autem jeszcze nie zarejestrowanym na siebie musisz mieć przy sobie umowę kupna sprzedaży.. Obie najlepiej.
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Z tego co mi wiadomo to tylko legenda , iż jest nakaz przerejestrowania pojazdu w ciągu 30 dni to fakt , ale nie ma konkretnego paragrafu ani zapisów o karze, i o tym kto ową karę miałby wymierzyć , choć mogę się mylić .
Mój były goferek
moj-golf/golf-mk3-2-0-16v-abf-by-lucek777-t63414.html
Masz problem z autem , chcesz naprawić lub pospawać ? Napisz lub zadzwoń 501-973-826
Masz problem z autem , chcesz naprawić lub pospawać ? Napisz lub zadzwoń 501-973-826
-

Lucek777 - Gaduła
Lucek777 napisał(a):Z tego co mi wiadomo to tylko legenda , iż jest nakaz przerejestrowania pojazdu w ciągu 30 dni to fakt , ale nie ma konkretnego paragrafu ani zapisów o karze, i o tym kto ową karę miałby wymierzyć , choć mogę się mylić .
Art. 78.
2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;
jednak jw. o karze wzmianki nie ma.
więcej tutaj :
http://ak-centrum.pl/forum/viewtopic.php?p=32027
http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/ ... 0-dni.html
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
mi policjant powiedzial ze jest paragraf ze dane w dowodzie rejestracyjnym sa nie aktualne i moze dac 200 zl bo widzi ze OC jest Twoje umowa tez
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
znam takich co mieli 5-6 właścicieli i auto jeździło od parunastu lat na starych papierach
policjant może zabrać dowód za stan niezgodny z faktycznym
typu brak LPG
brak Haku w dowodzie
i podobne
jak przedstawisz wszystkie umowy to z jakiej racji może wymierzyc kare skoro dane zgadzająsie na umowie
to takie kombinowanie trafisz na jednego i pusci
drugi coś wymyśli ...
policjant może zabrać dowód za stan niezgodny z faktycznym
typu brak LPG
brak Haku w dowodzie
i podobne
jak przedstawisz wszystkie umowy to z jakiej racji może wymierzyc kare skoro dane zgadzająsie na umowie
to takie kombinowanie trafisz na jednego i pusci
drugi coś wymyśli ...
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
Czy dane na dowodzie zgadzają się z faktycznymi danymi ? Nie ... proste . Za to jest zabrany dowód i mandat jeżeli minął czas 30 dni od daty na umowie .
-

chomik - Fanatyk
Nie ma obowiązku wozić umowy kupna sprzedaży tak jak i karty pojazdu czy papierów od gazu , może pożyczyłem pojazd .Aby prowadzić pojazd należy posiadać Prawo jazdy dowód rejestracyjny oraz aktualną polisę Oc i to wszystko.
Mój były goferek
-

Lucek777 - Gaduła
Masz rację , jednak policjant przy sprawdzeniu autka widzi , że auto w bazie nie ma nowego właściciela
bo poprzedni właściciel zgłosił sprzedaż a nowy
?
Bez problemu idzie sprawdzic date zgłoszenia sprzedaży auta .
Kodeks Wykroczeń
Art. 97. Uczestnik ruchu lub inna osoba znajdująca się na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, a także właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykracza przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.) lub przepisom wydanym na jej podstawie, podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.
Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym
Art. 78
2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
od 20zł - 500zł
Kodeks Postępowania w Sprawach o Wykroczenia
Art. 96. § 1. W postępowaniu mandatowym można nałożyć grzywnę w wysokości do 500 zł, a w przypadku, o którym mowa w art. 9 § 1 Kodeksu wykroczeń - do 1.000 zł.
bo poprzedni właściciel zgłosił sprzedaż a nowy
?
Bez problemu idzie sprawdzic date zgłoszenia sprzedaży auta .
Kodeks Wykroczeń
Art. 97. Uczestnik ruchu lub inna osoba znajdująca się na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, a także właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykracza przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.) lub przepisom wydanym na jej podstawie, podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.
Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym
Art. 78
od 20zł - 500zł
Kodeks Postępowania w Sprawach o Wykroczenia
Art. 96. § 1. W postępowaniu mandatowym można nałożyć grzywnę w wysokości do 500 zł, a w przypadku, o którym mowa w art. 9 § 1 Kodeksu wykroczeń - do 1.000 zł.
-

chomik - Fanatyk
Powrót do Wypadki / Odszkodowania / Ubezpieczenia