Spoko temacik bo sam na wiosnę planuję wygłuszyć mojego goferka - mam pytanie - na drzwi ta 30mm pianka nie będzie za ciężka? Czy nie obciąży zbytnio drzwi i zawiasów? Czy może dać 20mm? Bo do wnętrza autka 30mm dać jak najbardziej.
Czekam na wasze opinie.
Moderator: Moderator
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Wetne Wam sie w temat koledzy. Sam mam plan wygluszyc auto, bo chce wstawic madrzejsze glosniki do drzwi (Rainbow SAX) i 3 dni siedzialem przy kompie wertujac rozne fora i czytajac mase opisow wygluszenia. I w zasadzie opcje, ktore realnie sa dobre, mozliwe i wykonalne to:
a) kupa pieniedzy i Dynamat
b) folia dekarska z psb/castoramy/obi
Mozna uzyc mat z allegro, ale koszta beda nieporownywalnie wieksze a efekt naprawde prawie zaden. Z tego co pamietam, mata dekarska, 15cm x 10 metrow to koszt ~100zl na jedne drzwi i to naprawde wystarcza. Oczywiscie dystans mdf. Pamietac nalezy o tym, aby wykleic nia, wnetrze drzwi, aby stworzyc "komore dla dzwieku", a pozniej mozna oklejac caly bok po zdjeciu plastikowego boczku.
Taka jest moja analiza naprawde duzej ilosci informacji jakich szukalem na ten temat w necie. Zadne filce, zadne bitumy, tylko mata dekarska, jesli mamy na mysli, wygluszenie domowym sposobem.
Ponizej bardzo madry link, ktory posluzy mi za instrukcje, jak zrobic swoje auto. Szacun dla autora:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... a+dekarska
a) kupa pieniedzy i Dynamat
b) folia dekarska z psb/castoramy/obi
Mozna uzyc mat z allegro, ale koszta beda nieporownywalnie wieksze a efekt naprawde prawie zaden. Z tego co pamietam, mata dekarska, 15cm x 10 metrow to koszt ~100zl na jedne drzwi i to naprawde wystarcza. Oczywiscie dystans mdf. Pamietac nalezy o tym, aby wykleic nia, wnetrze drzwi, aby stworzyc "komore dla dzwieku", a pozniej mozna oklejac caly bok po zdjeciu plastikowego boczku.
Taka jest moja analiza naprawde duzej ilosci informacji jakich szukalem na ten temat w necie. Zadne filce, zadne bitumy, tylko mata dekarska, jesli mamy na mysli, wygluszenie domowym sposobem.
Ponizej bardzo madry link, ktory posluzy mi za instrukcje, jak zrobic swoje auto. Szacun dla autora:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... a+dekarska
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D
kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
-

Jacol - Badacz tematu
VW3 napisał(a):250 zl ... ta sama cene mi podalpadlem na morde... Za duzo kasy zeby wydac na wygluszenie.
to jest mało
ja za montaż głośników z przodu + wygłuszenie matami dynamat extreme usłyszałem 800zł
ale fakt, że w firmie renomowanej i bardzo szanowanej, gdzie fuszerki się nie odstawia. No i nawet planuję tam zajechać
.Moje mk3
“go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
“go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
-

e2 - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
BialyUst napisał(a):Stealth, mysle ze bedzie dobra ta 30 mm ale poczekajmy na opinie innych
30 jak najbardziej widzialem jak robi boki 30 i wszystko ladnie wyszlo
[ Dodano: 2009-01-09, 20:37 ]
e2 napisał(a):to jest małoja za montaż głośników z przodu + wygłuszenie matami dynamat extreme usłyszałem 800zł
ale fakt, że w firmie renomowanej i bardzo szanowanej, gdzie fuszerki się nie odstawia. No i nawet planuję tam zajechać
stary daj spokoj taka kase za wyglyszenie za chiny bym nie dal. za podlaczenie glosnikow z przodu dalem 100zl bo narazie na tyl glosniczki nie mam kasy

-

Golfik1986 - Ekspert
No w te wakacje przerabiałem ten temat ale ja na maty wydałem około 100zł z czego 3 maty mi zostały jeszcze pamiętam jeszcze że trzeba w cholerę bitguma zaaplikować drzwiom ja osobiście nałożyłem 5 warstw ( około 5 mm grubości)
co skutkowało smrodem w aucie przez tydzień czasu ale za to nie musiałem przyklejać mat na same drzwi z pierwszymi drzwiami męczyłem się około 4-5 godzin klnąc jak szewc oczywiście z winy dystansów drugie natomiast poszły jakieś max 3 godziny ale polecam robić samemu zawsze to mamy satysfakcje że zrobiło się coś samemu
(samo bitgumowanie zajęło 2 dni gdyż musiało to trochę przeschnąć)
co skutkowało smrodem w aucie przez tydzień czasu ale za to nie musiałem przyklejać mat na same drzwi z pierwszymi drzwiami męczyłem się około 4-5 godzin klnąc jak szewc oczywiście z winy dystansów drugie natomiast poszły jakieś max 3 godziny ale polecam robić samemu zawsze to mamy satysfakcje że zrobiło się coś samemu
(samo bitgumowanie zajęło 2 dni gdyż musiało to trochę przeschnąć)
moj-golf/mk3-by-mazz-t10320.html <<-- MOJE MK III-

Mazz - VIP
VW3, dzis zadzwonie albo najlepiej wysle ci nr na PW dogadaj sie z nim sam bo wiesz bedziesz wiedzial wszystko
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
Golfik1986 napisał(a):za podlaczenie glosnikow z przodu dalem 100zl bo narazie na tyl glosniczki nie mam kasy
coooo oooooo ? 100 za podlaczeni glosnikow
boze roboty moze na pol godziny (mowa o wszystkich kablach, wtyczkach w slupki itp ) i 100 ?! ludzie porabalo was ? 2 lewe rece macie ?
co do maty dekarskiej to tez z niej skorzystalem i powiem ze robi swoje

-

krzaku - Badacz tematu
pianka pod panele 4x wartswy:) klejone na silkon
piękne wygłuszenie drzwi.
w dodatku wymieniłem wszystkie sinki ( 10 szt spinek 28zł)
Dokupiłem tez taką gumową uszczelke do okien i obkleiłem drzwi tam gdzie sie styka tapicerka z drzwiami
Efekt zero trzasków
pełen komfort po dziurach 
piękne wygłuszenie drzwi.
w dodatku wymieniłem wszystkie sinki ( 10 szt spinek 28zł)
Dokupiłem tez taką gumową uszczelke do okien i obkleiłem drzwi tam gdzie sie styka tapicerka z drzwiami
Efekt zero trzasków
pełen komfort po dziurach 
-

pawel601 - Badacz tematu