Mieszanka w elektryce. Nie działa lampka podsufitki

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Mieszanka w elektryce. Nie działa lampka podsufitki

Postprzez Djalo » 21 cze 2015, o 17:11

Witam, wczoraj postanowiłem powalczyć z lampką podsufitki ponieważ świeciła ona dosyć dziwnie:

0 - Reakcja na otwarcie drzwi
1 - Świeci cały czas
2 - Świeci cały czas ale mocniej. :hyhy:

A z tego co wiem reakcja na drzwi powinna być dopiero na 1 stopniu.
Rozkręciłem ją wczoraj i zobaczyłem mostek pomiędzy dwoma lutami co umożliwiało właśnie reakcje na drzwi na poziome 0.
Usunąłem mostek lecz sytuacja się nie poprawiła:

0 - Nie świeci ( czyli tak jak powinno chyba być )
1 - Świeci cały czas, nie ważne czy drzwi otwarte/zamknięte
2 - Świeci ( czyli ok )

Postanowiłem odpiąć kostkę i posprawdzać prąd na kablach. Jedna masa stała, plus, masa do drzwi ( Reaguje na otwarcie/zamknięcie ) i kabel czarno-biały.
Zszokowało mnie to że kiedy podłączyłem pod żarówkę masę i ten czarno-biały włączył mi się zapłon :-o Bez zapłonu żarówka świeciła, potem nie.
Odpaliłem auto, zgasiłem stacyjkę i auto dalej chodziło ( Dopóty trzymałem kable z żarówką )

Czy jakiś mistrz potrafi mi poradzić czy to wina lampki czy instalacji ? Dodam że masa do drzwi reagowała prawidłowo na otwarcie/zamknięcie.

Pozdrawiam :wstyd:
Avatar użytkownika
Djalo
Czytacz
 
Posty: 97
Dołączył(a): 21 wrz 2014, o 11:08
Lokalizacja: Lubsko, Lubuskie
Rocznik: 1994
Silnik: TDI 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Mieszanka w elektryce. Nie działa lampka podsufitki

 

Re: Mieszanka w elektryce. Nie działa lampka podsufitki

Postprzez Golf Maniak » 21 cze 2015, o 17:56

Djalo napisał(a):Witam, wczoraj postanowiłem powalczyć z lampką podsufitki ponieważ świeciła ona dosyć dziwnie:

0 - Reakcja na otwarcie drzwi
1 - Świeci cały czas
2 - Świeci cały czas ale mocniej. :hyhy:

A z tego co wiem reakcja na drzwi powinna być dopiero na 1 stopniu.
Rozkręciłem ją wczoraj i zobaczyłem mostek pomiędzy dwoma lutami co umożliwiało właśnie reakcje na drzwi na poziome 0.
Usunąłem mostek lecz sytuacja się nie poprawiła:

0 - Nie świeci ( czyli tak jak powinno chyba być )
1 - Świeci cały czas, nie ważne czy drzwi otwarte/zamknięte
2 - Świeci ( czyli ok )

Postanowiłem odpiąć kostkę i posprawdzać prąd na kablach. Jedna masa stała, plus, masa do drzwi ( Reaguje na otwarcie/zamknięcie ) i kabel czarno-biały.
Zszokowało mnie to że kiedy podłączyłem pod żarówkę masę i ten czarno-biały włączył mi się zapłon :-o Bez zapłonu żarówka świeciła, potem nie.
Odpaliłem auto, zgasiłem stacyjkę i auto dalej chodziło ( Dopóty trzymałem kable z żarówką )

Czy jakiś mistrz potrafi mi poradzić czy to wina lampki czy instalacji ? Dodam że masa do drzwi reagowała prawidłowo na otwarcie/zamknięcie.

Pozdrawiam :wstyd:


Zdecydowanie to wina elektryki :) .Przede wszystkim z doświadczenia wiem że ważne są masy posprawdzaj je dokładnie.
Golf Maniak
Members
 
Posty: 1164
Dołączył(a): 4 lis 2012, o 09:30
Lokalizacja: Sosnowiec
Rocznik: 1997
Silnik: 1595 AFT
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Djalo » 21 cze 2015, o 18:20

A możesz podpowiedzieć gdzie łączą się kable od drzwi i idą do podsufitki ? Próbowowałem pod skrzynką coś wyszukać ale słabo mi to poszło :)
Masy sprawdzając na lampce i czujnikach są niby ok, reagują na zamknięcie i otwarcie :zdegustowany:
Avatar użytkownika
Djalo
Czytacz
 
Posty: 97
Dołączył(a): 21 wrz 2014, o 11:08
Lokalizacja: Lubsko, Lubuskie
Rocznik: 1994
Silnik: TDI 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe





Powrót do Wnętrze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości