Golf 3 silnik AAM. Kiedy mocno przyspieszam przy zmianie biegu z wydechu wydobywa się coś w rodzaju plunięcia, podobnie jest przy redukcji (tylko z 3 na 2), dodatkowo np na postoju kiedy "przygazuje" mu jednorazowo głośno strzela z wydechu i wali ogniem(płomień na długość 20 cm). Dodatkowo kiedyś wracaliśmy z kumplem na 2 auta i jechał za mną w nocy, na postoju powiedział mi, że czasami (zapewne przy redukcji) daje ogniem z rury. Czym to jest spowodowane? Zbyt wczesny zapłon i mieszanka dostaje się do wydechu? Nie mam kata tylko strumiennicę, a całość układu wydechowego raczej nie jest typowa dla mojego silnika, ogólnie jest dość głośny, ale to chyba nie jest powód ww dolegliwości.
wiele osob chcialoby ogien z rury :d no wychodzi ze mieszanka wybucha zanim jeszcze sie zamknie zawor i idzie na wydech a pali Ci dobrze ?
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
Również dobrze może być spowodowane przebiciem w układzie WN. Zbyt dużej dawki paliwa , lub gazu ? Nie napisałeś czy go masz? Takie niuansy przy zchodzeniu silnika z obrotów mogą się też dziać jak przywiesza się któryś z zaworów np
[quote="trojeczkaGT"][/quote]
Moja rada :
1. Sprawdzić układ WN (czy nie masz przebicia)
2.Ustawienie zapłonu
3. Sprawdzić sprężanie
Dzięki za odpowiedzi. Nie mam gazu, śmigam na benzynie i pali dobrze. Będzie zmieniany termostat niedługo, bo nie trzyma mi temp silnik to przy okazji się sprawdzi reszte.
Powiem tak: jak wychodzi kolektor wydechowy to mam kawalek rure potem strumiennica potem znów rura tylko i tłumik końcowy. Zauważyłem też, że dzieje się tak tylko jak trochę pośmigam i się silnik zagrzeje i układ wydechowy.
No to ja mam kolektor wydechowy potem wiem, że idzie strumienica dalej ruuuuura i już końcowy z 2 litrówki. Na wiosnę będę robił wydech, myślę o wymienieniu strumienicy na nową, dalej albo zostawie tą rure, albo dam nową i na koniec może 2'rurka z vr6
W sumie przydałoby się to jakoś ogarnięcie zrobić, żeby to miało ręce i nogi, nie było za głośne ale jakiś przyjemny pomruk miało. Najlepiej byłoby przeliczyć całość dla silnika, ale na tym się już nie znam
Mój 1.8 ABS ma zamiennik kata, tłumik i tłumik końcowy firmy ATU z podwójną rurą wydechu i basik jest kapitalny, nie strzela i nie jest uporczywy dla ucha. Przy puszczaniu gazu na biegu wydobywa się tak piękna melodia dla ucha, że nie sposób tego wyrazić. Strumienica to nic innego jak zwykły kawałek rury z łuskami, moim zdaniem szkoda to kupować nowe, zwykłą rurę jak założysz to na to samo wyjdzie. Ale tłumik sobie załóż (ten drugi od końca).
zapłon miałeś ustawiany na lampę stroboskopową?? może jest za wczesny albo za późny zapłon ja u siebie miałem co prawda w innym silniku ale w 2 przypadkach mi strzelało z wydechu jak miałem za późny zapłon to po puszczeniu gazu było bum i jak mi sonda lambda siadła ale wtedy palił ponad 15l na 100KM i strzelało jak z karabinu