U mnie wymiany wymaga prawie cały wydech, w samochodzie nie jest jeszcze głośno, jednak widać, że trochę moc spadła i minimalnie wzrosło spalanie (chodź jest na dobrym poziomie) bo wydech jest nieszczelny w wielu miejsach, słychać to jak się stoi przy samochodzie.
Planuje wymienić rurę wydechową i wszystkie inne części na te firmy Bosal, za wyjątkiem katalizatora. Czy jeśli katalizator nie jest dziurawy na zewnątrz to można go zostawić? Nie wiem jaki jest jego stan w środku. Co sądzicie o firmie Bosal? Ja myślę, że chyba ta firma będzie najlepszym rozwiązaniem bo oni produkują wydechy do pierwszego montażu, również w obecnie produkowanym Golfie, czy w Golfie III był też ich wydech oryginalnie?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Oryginalny Bosal bedzie drogi, pewnie łącznie z 7- 8 stówek. Bardzo uważaj na filię Bosala czyli VFM - to tani szajs i nie kupuj tego. Co do oryginalnego tłumika to pamietam że w starej Jetce mk2 miałem Walker - i wytrzymał 14 lat.
Dla mnie wydatek na bosala jest bez sensu. Trwałoś tanich tłumików jak np Polmostrów to jakieś 3-4 lata - ale decyzja należy do ciebie. Co do katalizatora przy demontażu wprawny tłumikarz oceni go patrząc pod światło czy jest drożny. Ważne jest zeby nie było żadnych dziur w wydechu przed sondą bo to zakłóca jej działanie. Dziury w dalszych cześciach wydechu szczególnie w środkowym tłumiku mogą troche popsuc charakterystyke silnika, tak że teraz nie wiadomo czy winny jest dziurawy wydech, złe działanie sondy czy prztkany katalizator.
Dla mnie wydatek na bosala jest bez sensu. Trwałoś tanich tłumików jak np Polmostrów to jakieś 3-4 lata - ale decyzja należy do ciebie. Co do katalizatora przy demontażu wprawny tłumikarz oceni go patrząc pod światło czy jest drożny. Ważne jest zeby nie było żadnych dziur w wydechu przed sondą bo to zakłóca jej działanie. Dziury w dalszych cześciach wydechu szczególnie w środkowym tłumiku mogą troche popsuc charakterystyke silnika, tak że teraz nie wiadomo czy winny jest dziurawy wydech, złe działanie sondy czy prztkany katalizator.
- pablomed
- Members
Dzięki. Wiem, tej taniej linii nie będę kupował. Sprawdziłem, że Bosal produkował katalizator do pierwszego montażu w Golfie III TDI, więc prawdopodobnie produkował też i cały wydech do wszystkich Golfów III.
Myślę, że winny jest wydech, spalanie paliwa wzrosło minimalnie, myślę, że gdyby to była sonda to by wzrosło znacznie, jak wielu ludziom na forum z wadliwą sondą, właściwie to może być też wiele innych czynników wpływających na tak małe różnice, nie chodzi mi nawet o to, bo spalanie i tak jest na dobrym poziomie (już moc spadła bardziej, ale też nie tak bardzo), ale poprostu wydech jest już dobity i trzeba go wymienić, dziurawy w każdej częśći, może tylko katalizator nadaje się do pozostawienia.
Myślę, że winny jest wydech, spalanie paliwa wzrosło minimalnie, myślę, że gdyby to była sonda to by wzrosło znacznie, jak wielu ludziom na forum z wadliwą sondą, właściwie to może być też wiele innych czynników wpływających na tak małe różnice, nie chodzi mi nawet o to, bo spalanie i tak jest na dobrym poziomie (już moc spadła bardziej, ale też nie tak bardzo), ale poprostu wydech jest już dobity i trzeba go wymienić, dziurawy w każdej częśći, może tylko katalizator nadaje się do pozostawienia.
- Eero
- Czytacz
tak ale nie pisałem tu o uszkodzeniu sondy, tylko o złych wskazaniach jakie daje jeśli zrobi się dziurka w kolektorze przed nią. Wówczas do wydechu zasysane jest troche powietrza z atmosfery, sonda odczytuje to jako nadmiar tlwenu w spalinach i wbnogaca mieszankę. Jesli dziurka jest maleńka to i wzrost spalania bedzie mały. To jest teoretyzowanie ale przy okazji warto dokładnie obejrzec wydech przed sondą (nie wiem gdzie ją masz, jeśli w katalizatorze to ryzyko dziury przed sonda jest większeEero napisał(a):że gdyby to była sonda to by wzrosło znacznie,
- pablomed
- Members
• Strona 1 z 1