Obroty na biegu jalowym mi skacza. Przyjmijmy 700-900rpm. W momencie kiedy sie wachaja czuc wibracje na calej budzie. Pytanie:
poduszki pod skrzynia/silnikiem czy moze zlacze elastyczne za przednia osia bo wiem, ze jest uszkodzone
Jakie koszty zlacza elastycznego i poduszek ? Orientacyjnie ile mnie skroja za wymiane jednego lub drugiego ?
Co o tym myslicie ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Drgania nadwozia na biegu jalowym
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D
kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
-

Jacol - Badacz tematu
złącze odpada jeśli ci auto nie pracuje głośno to złącze odpada bo to element układu wydechowegoJacol napisał(a):czy moze zlacze elastyczne
jedyne poduszki ale to trzeba obejrzeć czy to faktycznie to
-

marcinkoz2910 - Members
No tak, wiem, ze pewne obrty powoduja rezonans, ale nie tak, zeby targalo cala buda. Czuc nie tylko po podlodze te drgania, sa one chyba za duze. W koncu mam benzyne a nie mlot pneumatyczny jakim jest TDI
[ Dodano: 2009-01-31, 21:22 ]
Wspomnialem o tym, bo szukajac informacji na temat swojego problemu, wyczytalem gdzies, ze przez popsute zlacze elastyczne takie wibracje moze powodowac telepiacy sie uklad wydechowy.
[ Dodano: 2009-01-31, 21:22 ]
marcinkoz2910 napisał(a):złącze odpada jeśli ci auto nie pracuje głośno to złącze odpada bo to element układu wydechowegoJacol napisał(a):czy moze zlacze elastyczne
jedyne poduszki ale to trzeba obejrzeć czy to faktycznie to
Wspomnialem o tym, bo szukajac informacji na temat swojego problemu, wyczytalem gdzies, ze przez popsute zlacze elastyczne takie wibracje moze powodowac telepiacy sie uklad wydechowy.
-

Jacol - Badacz tematu
jeśli podczas ruszania samochodem nie odczuwasz jakiś drgań lub szarpań silnika to poduszki są dobreJacol napisał(a):Czuc nie tylko po podlodze te drgania, sa one chyba za duze
takiego coś powoduje głośniejszą pracę silnika wiem bo przerabiałem to a drgania tłumika to jeśli jakaś obejma lub resor się uszkodzi co trzyma wydech i był by to dzwięk raczej metaliczny a nie ruszało by już całym autemJacol napisał(a):Wspomnialem o tym, bo szukajac informacji na temat swojego problemu, wyczytalem gdzies, ze przez popsute zlacze elastyczne takie wibracje moze powodowac telepiacy sie uklad wydechowy.
bo nie nie TATRA lub STAR 
-

marcinkoz2910 - Members
jakiej nad sprzegłem? jesli podczas ruszania i na jałowym zimnym masz takie turbulencje to jakaś poduszka jest wybitaJacol napisał(a):nakretki nad sprzeglem ?
-

marcinkoz2910 - Members
ta nakrękta nad sprzęgłem to tylko zaślepka otworu przez który sprawdza się ustawienie wału w przypadku jakichś regulacji itp i nie ma ona wpływu na pracę sprzęgła poza tym że dostawać się może do niego kurz i szybciej się skończy...chyba że piszesz o innej nakrętce
tak jak napisałem, uporaj się z obrotami. Na forum było kilka tematów odnośnie wymiany poduszek i przeważnie chodziło o to że po wymianie było jeszcze gorzej...poduszka tłumi drgania ale bez przesady, jak silnik będzie skakał to nawet najlepsza nie da rady...ostatnio silnik trochę mi przerywał na jałowych i też cała tapicerka latała i okazało się że nie docisnąłem dobrze fajki kabla WN przy cewce i teraz pracuje równiutko to i w środku mam cicho...na twoim miejscu sprawdził bym przepustnicę bo chyba silnik łapie lewe powietrze - też to przerabiałem na jesieni. Wystarczyło troszkę silikonem posmarować gumową podstawę wtrysku i obroty trzyma na 800 wczesniej to latały jak same chciały, przeważnie były za wysokie ale najgorzej było jak np przed skrzyżowaniem hamowałem to obroty spadały poniżej 800 i miałem wrażenie, że boczki z drzwi odpadną
tak jak napisałem, uporaj się z obrotami. Na forum było kilka tematów odnośnie wymiany poduszek i przeważnie chodziło o to że po wymianie było jeszcze gorzej...poduszka tłumi drgania ale bez przesady, jak silnik będzie skakał to nawet najlepsza nie da rady...ostatnio silnik trochę mi przerywał na jałowych i też cała tapicerka latała i okazało się że nie docisnąłem dobrze fajki kabla WN przy cewce i teraz pracuje równiutko to i w środku mam cicho...na twoim miejscu sprawdził bym przepustnicę bo chyba silnik łapie lewe powietrze - też to przerabiałem na jesieni. Wystarczyło troszkę silikonem posmarować gumową podstawę wtrysku i obroty trzyma na 800 wczesniej to latały jak same chciały, przeważnie były za wysokie ale najgorzej było jak np przed skrzyżowaniem hamowałem to obroty spadały poniżej 800 i miałem wrażenie, że boczki z drzwi odpadną

-

mani51 - Members
No to juz sam nie wiem. Przepustnice mam czysta na blysk. Podstawa wtrysku jest lekko uszczerbiona na krawedzi wiec chyba bede musial ja wymienic. Jakim silikonem ja smarowales ? Jak sie silnik dobrze nagrzeje do 90-100C to obroty juz tak nie skacza...
Zastanawiam sie nad wymiana lub czyszczeniem krokowca.
Zastanawiam sie nad wymiana lub czyszczeniem krokowca.
-

Jacol - Badacz tematu
Jacol napisał(a):Zastanawiam sie nad wymiana lub czyszczeniem krokowca.
też się nad tym zastanawiałem ale najpierw zrobiłem tak jak napisałem więc trochę kasy w kieszeni zostało... to z silikonem to rozwiązanie chwilowe bo nianawidzę tego dziadostwa stosować i już mam nową podstawę tylko nie mam kiedy wymienić a narazie jest ok więc nie chcę ruszać...a silikon jakiś taki czerwony miałem akurat pod ręką chyba do 300°C
Jacol napisał(a):ak sie silnik dobrze nagrzeje do 90-100C to obroty juz tak nie skacza...
u mnie też tak było i doszedłem do wniosku że guma jak była zimna to przepuszczała więcej powietrza
mi pomogło i teraz z czystym sumienien mogę radzić innym żeby w przypadku problemów z obrotami zaczynali od tego bo przy zastosowaniu silikonu koszt jest znikomy a silniczek krokowy to pewnie 300zł kosztuje
a za podstawę dałem 75 albo 80 - już nie pamiętam
-

mani51 - Members