Witajcie!
Sprawa wygląda następująco:
Wymieniłem niedawno amorki z przodu no i mechanik mówi, ze muszę ustawić zbieżność. On nie ma "urządzeń" do tego więc mi polecił, żebym podjechał tam i tam (nie ważne gdzie) i tam mi zrobią. No to jadę, pytam ile mnie impreza bedzie kosztować...gość mówi: "zbieżność = 60zł", więc ja mówię OK i umawiam się. A gość "A jakie auto?". No to ja mówie, ze mój gofer, a on mi na to "U...to bedzie drożej, bo w golfach sie robi całą geometrię".
I tu pojawia się moje pytanie - czy dałem się wkręcic i naciągnąć na koszty czy faktycznie w golfach nie ustawia się samej zbieżności tylko całą geometrię "się robi"??
Nie znam sie więc pytam:) Podzielcie się wiedzą:)
Pozdrawiam
wojtas3
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
zbieznosc to potoczna nazwa calej operacji ustawiania geometrii zawieszenia. mowi sie zbieznosc, bo tylko najczesciej sie ustawia rownoleglosc jednego kola wzgledem drugiego poniewaz reszta calego ukladu geometrycznego zawieszenia, czyli pochylenie kol, wspolosiowosc przod-tyl i takie tam najczesciej sa ok, poniewaz trzeba sie naprawde postarac zeby to poprzestawiac. jak wjezdzasz do goscia na kanal to zaklada Ci na kola takie bajery, np laserowe, czyli: na tylnia os zaklada takie miarki, na przud zaklada specjalne urzadzenia laserowe, ktore w jedna strone puszczaja wiazke wlasnie w tyl na miarki, a w druga strone, czyli w poprzek samochodu, rzucaja wiazki na siebie, gdzie rowniez zaznaczona jest jakas tam skala i wtedy ma sie wszystko zgadzac, np: jak w tyl po prawej masz 25 to po lewej tez musisz miec 25, jezeli wartosci sa rowne to ok, jezeli nie tzn, ze kola przednie sa nie rownolegle, wtedy na drazkach sie kreci i wszystko, potem jeszcze pionowanie, wspolosiowosc czyli zbadanie czy nie ma przesuniecia przedniej osi wzgledem tylniej w lewo lub prawo i po sprawie. standardowa procedura. moze byc jeszcze tak ze kolo lewe lub prawe z przodu moze byc przestawione na boki lub do przodu ewentualnie do tylu wtedy trzeba to umiejetnie ustawic i po problemie. ogolnie po kazdej wymianie jekiegos elementu zawieszenia powinno sie jachac na "zbieznosc", tak dla pewnosci.
ceny: roznie u mnie w TSK tak od 30 do 40, w Kielcach robia srednio za 50, ale to i tak zalezy od typu zawieszenia.
ceny: roznie u mnie w TSK tak od 30 do 40, w Kielcach robia srednio za 50, ale to i tak zalezy od typu zawieszenia.
- mat
- Czytacz
witam ja wymienialem neidawno amorki przodi tyl i mialem roboina cala geometrie z przodu to jest mu i zawsze sie to robi po wymianei amorkow bo w seryjnym aucie nie ma sruby mimosrodowej wiec nei da rady powrocic do ustawien z pzred wymiany ja zabulilem 100zl i meczylisie 2h30min zapieczone sruby:). a czy nei wiecie co to moze byc piszzcenie w tylnych amorkach po wyemianie na nowe mechanik mow ize to sprezyny tra o te gnazdo na czym sie opiera sprezyna:)
- soczewa
- Berbeć
ja ostatnio wymieniałem gumy w wahachach z przodu i mechnik polecił mi bym zrobił zbierznosc.... to u nas kosztuje 50 zł. wszystko ok ale ten od zbierznosci stwierdził ze trzeba zminic kąt nachyenia kół co w sumie daje 100zł. teraz z przodu jakby góra chowa sie do srodka. czy to normalne?? z tyłu tak jest... widziałem ze w golfie mk2 równiez tył chowa sie góra do srodka. narazie nie wiem czy opozny zzera od srodka. ktos jeszcze to zauważył?? czy wszystko ok??
- rafall89
- Berbeć
Zbieżność
W golfie III po wymianie amorków trzeba zrobić geometrię ponieważ nie ma on stałych kątów ....i tyle w temacie.Co do cen to mogą być one różne w zależności od województwa ze wszystkim tak jest.Pełna geomatria w Warszawie w Golfie III to 130-150zł.Wiadomo ,że jak śruby pozapiekane,trzeba palnikiem grzać to cena może być większa.
Ja mogę z czystym sumieniem polecić warsztat--Stację Kontroli w Warszawie na ul.Połczyńskiej 121 (teren Orlen przy Tesco) tel 022 664-57-68 .
Na początku sprawdzają luzy i jak jest ok to robią.
U mnie zrobili,samochód trochę ściągał więc wróciłem zaraz.Parametry były dobre więc zamienili koła stronami(opony nie były kierunkowe) jak ręką odjął.
Ja mogę z czystym sumieniem polecić warsztat--Stację Kontroli w Warszawie na ul.Połczyńskiej 121 (teren Orlen przy Tesco) tel 022 664-57-68 .
Na początku sprawdzają luzy i jak jest ok to robią.
U mnie zrobili,samochód trochę ściągał więc wróciłem zaraz.Parametry były dobre więc zamienili koła stronami(opony nie były kierunkowe) jak ręką odjął.
- mikolaj78
- Berbeć
panowie troszkę sie pogubiliście
w golfie 3 wygląda to tak
zbieżność - ustawienie przednich kuł pod odpowiednim kontem do osi symetrii wzdłużnej auta przeważnie muszą sie przodem kuł rozchodzić czyli rozbieżnie mają być ustawione , ustawia sie na prawym drążku kierowniczym
geometria przednich kuł - ustawienie odpowiedniego pochylenia kuł względem pionu auta , ustawia sie to na 2 śrubach na dole amortyzatora
geometria całego auta - ustawia sie ją po ustawieniu zbieżności i konta przednich kuł a polega na ustawieniu tylnej belki równolegle do przedniej os samochodu
tylna os nie podlega ustawianiu ani zbieżności ani geometrie bo belka ma stałe knoty nie nastawialne
w golfie 3 wygląda to tak
zbieżność - ustawienie przednich kuł pod odpowiednim kontem do osi symetrii wzdłużnej auta przeważnie muszą sie przodem kuł rozchodzić czyli rozbieżnie mają być ustawione , ustawia sie na prawym drążku kierowniczym
geometria przednich kuł - ustawienie odpowiedniego pochylenia kuł względem pionu auta , ustawia sie to na 2 śrubach na dole amortyzatora
geometria całego auta - ustawia sie ją po ustawieniu zbieżności i konta przednich kuł a polega na ustawieniu tylnej belki równolegle do przedniej os samochodu
tylna os nie podlega ustawianiu ani zbieżności ani geometrie bo belka ma stałe knoty nie nastawialne
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members