Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Wspomaganie kierownicy - co i jak?
Witam wszystkich. Mam golfa 3 1.4 CL z 93 roku silnik ABD i nie mam wspomagania kierownicy, więc pomyślałem że może da się coś takiego zamontować? Tylko co muszę kupić i ile to wszystko wyniesie? Ewentualnie jak za drogo to wyjdzie to jest jakiś sposób żeby lżej chodziła kierownica?
-

golf 1.4 - Gaduła
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Jak byś chciał zamontować byś potrzebował następujące części:
- łapa pompy
- pompa
- przewody
- zbiorniczek
- maglownica
- nowy pasek do napędu pompy i alternatora
Co do cen musiałbyś poszukać na allegro lub poszukać na forum nieraz są sprzedawane podobne części.
- łapa pompy
- pompa
- przewody
- zbiorniczek
- maglownica
- nowy pasek do napędu pompy i alternatora
Co do cen musiałbyś poszukać na allegro lub poszukać na forum nieraz są sprzedawane podobne części.
- michaal
- Badacz tematu
na forum jest sporo aut na rozbiórkę, wystarczy kupić taki komplet, może uda ci się tanio od kogoś odkupić, w zasadzie większość rzeczy jest uniwersalnych, są inne tylko łapy od pompy i paski, ale reszta identyczna w każdym silniku
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
Ja w swoim 1.4 ABD zakładałem wspomaganie
Potrzebujesz części tych co pisze kolega michaal. Poszukaj na forum części tak jak i ja to zrobiłem i wyjdzie Cię taniej
ja zakupiłem całe kompletne wspomaganie- maglownica,węże,zbiorniczek,łapa pompy, pompa, pasek za 270 zł + wysyłka to wyszło mnie w granicy 300 zł
a kolego nie zapomnij o napinaczu co znajduje się w łapie pompy bo ja zapomniałem i koleś musiał na nowo mi wysyłać napinacz
nie potrzebne wtedy koszty się ponosi.
Aaaaa i jeszcze przy okazji ja podczas zakładania miałem trochę przeróbki z łapą pompy i alternatorem gdyż zakupiłem wspomaganie od golf III 1.4 ABU - tak mi mówił kolega,od którego zakupiłem:) oraz zwróć uwagę na krzyżak a mianowicie na ten FREZ ponieważ ja jak kupiłem to był drobny i mój krzyżak nie wchodził bo ja mam grubszy i musiałem zakupić znów od tego samego kolegi co wspomaganie krzyżak WRAZ Z OSŁONą GUMOWĄ krzyżaka
) i do tego plyn dochodzi czerwony i jazda
mniej wiecej wyszlo mnie okolo 370 zł i zakładałem sam gdyż mechanik zaśpiewał 300-400 zl 
Potrzebujesz części tych co pisze kolega michaal. Poszukaj na forum części tak jak i ja to zrobiłem i wyjdzie Cię taniej
ja zakupiłem całe kompletne wspomaganie- maglownica,węże,zbiorniczek,łapa pompy, pompa, pasek za 270 zł + wysyłka to wyszło mnie w granicy 300 zł
a kolego nie zapomnij o napinaczu co znajduje się w łapie pompy bo ja zapomniałem i koleś musiał na nowo mi wysyłać napinacz
nie potrzebne wtedy koszty się ponosi.
Aaaaa i jeszcze przy okazji ja podczas zakładania miałem trochę przeróbki z łapą pompy i alternatorem gdyż zakupiłem wspomaganie od golf III 1.4 ABU - tak mi mówił kolega,od którego zakupiłem:) oraz zwróć uwagę na krzyżak a mianowicie na ten FREZ ponieważ ja jak kupiłem to był drobny i mój krzyżak nie wchodził bo ja mam grubszy i musiałem zakupić znów od tego samego kolegi co wspomaganie krzyżak WRAZ Z OSŁONą GUMOWĄ krzyżaka
) i do tego plyn dochodzi czerwony i jazda
mniej wiecej wyszlo mnie okolo 370 zł i zakładałem sam gdyż mechanik zaśpiewał 300-400 zl 
- greg_117
- Gaduła
Hmmm... to w takim razie odpuść sobie
tyle to jeszcze przelatasz
no chyba,że chcesz się zabawić i samemu zamontować to jak najbardziej się opłaca
i według mnie auto ze wspomaganiem szybciej pójdzie niż bez .... wiem sam po sobie.... ciężko miałem sprzedać poprzedni pojazd bez wspomagania a jak teraz mam golfa z wspomaganiem to trochę lepiej będzie podczas sprzedaży 
tyle to jeszcze przelatasz
no chyba,że chcesz się zabawić i samemu zamontować to jak najbardziej się opłaca
i według mnie auto ze wspomaganiem szybciej pójdzie niż bez .... wiem sam po sobie.... ciężko miałem sprzedać poprzedni pojazd bez wspomagania a jak teraz mam golfa z wspomaganiem to trochę lepiej będzie podczas sprzedaży 
- greg_117
- Gaduła
Mam jeszcze jedno pytanie ale z innej beczki. Jak jadę po mieście i wyłączę radio to słychać takie jak by walenie przy skręcaniu kierownicą w zakrętach. Dźwięk jest podobny do takiego jak jest jajo na oponie to tak dziwnie jak by wali. Dokładnie to nie jest walenie ale nie potrafię opisać jak brzmi ten dźwięk. Dzieje się to w momencie gry wchodzę w zakręt.
-

golf 1.4 - Gaduła
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
- Paliwo: PB+LPG
• Strona 1 z 1