Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
pytanie o zbierznosc
mam pytanie czy podczas wymianie gum na wahaczach przestawi mi sie zbierznosc w samochodzie?? z gory dziekuje
- adin175
- Berbeć
klanhker napisał(a):zawsze po zmienie kol trzeba isc na zbieznosc
bez przesady
jeśli zmieniasz tuleje wahacza to nic nie powinno sie poprzestawiać ale jak będziesz zmieniał sworzeń to on jest mocowany na trzech śrubkach do wahacza a że ma podłużne otwory to możesz mikeć problem z ustawieniem go w odpowiednim położeniu a ma to również wpływ na kąt pochylenia koła(nieznaczny) i zbieżność....a zbieżność to ja sam ustawiałem na kanale u kumpla i na przeglądzie facet powiedział że jest ok
-

mani51 - Members
mani51 napisał(a):jeśli zmieniasz tuleje wahacza to nic nie powinno sie poprzestawiać ale jak będziesz zmieniał sworzeń to on jest mocowany na trzech śrubkach do wahacza a że ma podłużne otwory to możesz mikeć problem z ustawieniem go
nie zgodze sie z tobą na sworzniu nie na regulacji kąta pochylania koła, zmieniając sworzeń nie zmieniasz rzadnych parametrów ustawienia, kąt pochylenia ustawia się na dwuch śróbach na amortyzatorze 18 bodajze.
chodzi ci o tuleje wachacza s ą dwie pozioma i pionowa i po ich zmianie nie zmieniasz konta pochylenia koła ani zberzności.adin175 napisał(a):wymianie gum na wahaczach
-

arek ryba - Members
arek rybczyński napisał(a):nie zgodze sie z tobą na sworzniu nie na regulacji kąta pochylania koła
wiem że nie ma ale otwory są podłużne i jeśli przesuniesz swożeń w jedno lub drugą stronę to zmienisz tak jakby długość ramienia wachacza i koło delikatnie przesunie sie względem zawieszenia...podkreślam DELIKATNIE więc delikatnie zmieni się też kąt pochylenia na tyle jednak mało że można to pominąć. nie można jednak pominąć tego że zmienia się w ten sposób zbieżność bo przesuwa się całe koło a długość drążka kierowniczego pozostaje taka sama dlatego po wymianie tego sworznia lepiej sprawdzić zbieżność a po wymiania tuleji nie trzeba ale nie zaszkodzi
-

mani51 - Members
po kazdej naprawie zawieszenia powinno sie sprawdzić geometrię!!! zapamietajcie sobie to na całe zycie.
proste. za nim zabierzecie sie do wymiany przejdźcie sie i dokładnie sprawdźcie jak auto sie zachowuje na drodze. jak kierownica stoi na prostej drodze czy go ściaga itd. potem wymiana czego chcecie. i znowy jedziecie i porównujecie jak było przed a jak jest teraz. jeśli auto jedzie prosto nie ciagnmie go na żadna strone tzn ze jest GIT. ale mówie.geo nalezy sprawdzić. to jest teoretyka i praktyka takze w renomowanym warsztacie. bo duzo zakkładuw lachhe na to kładzie.
proste. za nim zabierzecie sie do wymiany przejdźcie sie i dokładnie sprawdźcie jak auto sie zachowuje na drodze. jak kierownica stoi na prostej drodze czy go ściaga itd. potem wymiana czego chcecie. i znowy jedziecie i porównujecie jak było przed a jak jest teraz. jeśli auto jedzie prosto nie ciagnmie go na żadna strone tzn ze jest GIT. ale mówie.geo nalezy sprawdzić. to jest teoretyka i praktyka takze w renomowanym warsztacie. bo duzo zakkładuw lachhe na to kładzie.-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
na tomiast u mnie w mieście samo sprawdzenie 50zł. potem jest 20zł lub 30zł od punktu regulacyjnego(nie od koła) czyli zbierzność,kat pochylenia koła. kąt wyprzedzenia osi sworznia zwrotnicy. no i tył-bo też jest monimalnie rególowana belka.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
• Strona 1 z 1