Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
przewód wspomagania
Siema pękł mi przewód który idzie od pompy wspomagania do maglownicy przy samej końcówce przy pompie, kupiłem drugi lecz przy maglownicy nie wyobrażam sobie zeby go zdemontować bo nawet klucz tam nie wejdzie, czy jest możliwość zeby zakuć przewód od nowa na samochodzie czy musze ostatecznie jakoś opuścić sanki i dostać sie do magla ? może ktoś zmieniał ?
-

bomba105 - Czytacz
Wymieniałem u siebie w golfie ten przewód parę lat temu tyle że w 1.9TD z pod auta da się to zrobić chociarz miejsca jest mało. Zakucia bym nie proponował bo w każdej chwili może się rozszczelnić zwłaszcza przy skręcaniu kołami na miejscu do oporu.
- Matiuas
- Badacz tematu
-

bomba105 - Czytacz
Re: przewód wspomagania
cześć,
ja wymieniałem na parkingu, lewa strona auta na krawężniku i dajesz nura pod auto. fakt, że nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie ale da się. sanek nie ruszałem.
powodzenia.
ja wymieniałem na parkingu, lewa strona auta na krawężniku i dajesz nura pod auto. fakt, że nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie ale da się. sanek nie ruszałem.
powodzenia.
- fgrubass
- Czytacz
- Silnik: 1600 ABU
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Obawiam sie że zakucie będzie nie możliwe i bedziesz musiał kupić używany przewód sam to przerabiałem nie dawno pociąłem jeden na marne. Tłumaczę dlaczego, ten gumowy odcinek nie jest zwykłym przewodem jak na niego spojrzysz zauważysz metalową obręcz mniej więcej w połowie. Do tej obręczy w środku przymocowana jest długa spirala mająca do końca nie wiem czy zwiększać ciśnienie czy je dławić. Bez niej z tego co sie dowiedziałem pompa zacznie wyć i wkońcu zrobi papa. Druga sprawa demontaż końcówek gumowego odcinka jest nie możliwy bez uszkodzenia metalowych odcinków co przełoży sie na szczelność układu. Na koniec nie pociesze cie nowych przewodów nie ma, kupując używke musisz dobrze patrzeć bo są różnie powyginane w zależności pod jaki silnik były przystosowane.
-

Radi - Members
- Rocznik: 93
- Silnik: 2.8 AAA
- Paliwo: PB
witam. podpinam się pod temat, ponieważ dzisiaj zauważyłem wyciek płynu w okolicy maglownicy. po dokładniejszym sprawdzeniu jeden z przewodów dochodzących do maglownicy jest "spocony" w jego metalowej części i prawdopodobnie z niego się sączy płyn.
moje pytanie takie: czy da się to wymienić z kanału samemu? bez jakiegoś opuszczania sanek itp.? może ktoś podpowie z kolegów co miał już taki przypadek? jak sobie z tym poradziliście.
pozdrawiam
moje pytanie takie: czy da się to wymienić z kanału samemu? bez jakiegoś opuszczania sanek itp.? może ktoś podpowie z kolegów co miał już taki przypadek? jak sobie z tym poradziliście.
pozdrawiam

-

lucas_91_ - Czytacz
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.9 TDI AHU
- Paliwo: ON
Da rade dwa dni temu przykręcałem. Łatwo nie jest dostęp bardzo słaby ale dało rade oczywiście kanał obowiązkowy
-

Radi - Members
dzięki za odpowiedzi. udało się wymienić wczoraj przewód bez żadnych komplikacji. oczywiście tylko i wyłącznie kanał. aczkolwiek u mnie do wymiany był przewód powrotny z maglownicy do zbiorniczka. dojście do niego przy maglownicy aby odkręcić jest dobre. z przewodem idącym z pompy do maglownicy już nie jest tak łatwo. prawdopodobnie nie da się do odkręcić bez opuszczania sanek z maglownicą. to tak na przyszłość. w razie jakiś pytań chętnie udzielę odpowiedzi 
pozdrawiam.

pozdrawiam.
-

lucas_91_ - Czytacz
Jak sie chce to sie da ja przykręcałem oba 

-

Radi - Members
przydałoby mi się dolac jeszcze trochę plynu wspomagania bo troche uciekło podczas wymiany przewodu. mam zalany czerwony. w garażu znalazłem jakiś jasny.
rozumiem, że nie bardzo mogę go dolać do samochodu?
jak nie to jaki polecacie czerwony i jak się nazywa?
pozdrawiam
rozumiem, że nie bardzo mogę go dolać do samochodu?
jak nie to jaki polecacie czerwony i jak się nazywa?
pozdrawiam
-

lucas_91_ - Czytacz
SWAG 6162 - zielony i taki powinien być, butelka litrowa a do układu wchodzi około 0,9 litra. cena 30zł +-5
instrukcję wymiany znajdziesz bez problemu, powodzenia.
instrukcję wymiany znajdziesz bez problemu, powodzenia.
- fgrubass
- Czytacz
- Silnik: 1600 ABU
- Paliwo: PB+LPG