Witam
Mam nieciekawy problem mianowicie prawe koło u mojego golfa ma luzy i to duze dodatkowo luzy sa na kierownicy chyba bede musiał wymienic cały drazek z koncowka prawy tylko nie wiem jaki kupic bo moj golf ma wspomaganie a np na allegro pisza ze z jakiej firmy wspomaganie z takiej trezba drążek?
A i jeszcze jedno pytanie czy do wymiany drazka w golfie 1.9 d trzeba rozkrecac wachacz zeby dostac sie do drazka???
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Jeśli konstrukcyjnie diesel i benzyniak sie w golfie mk3 nie różni, a raczej napewno się nie różni bo maglownice są te same tylko albo ze wspomą albo bez, poleciłbym pójście do jakiegoś sklepu z okolicy i zapytanie o drążek koniecznie ze wspomaganiem i kilka wariantów (lepszy = droższy, gorszy = tańszy). Ja Kupowałem jakiejś firmy na K o ile się nie mylę.. reszty nie potrafię sobie przypomniec. Końcówkę to Moog ' oską kup sobie. warto odrazu zerknąć na gumy bo muszą byc całe. Jeśli zurzyte to także do wymiany. Wymiana drążka to już raczej prościzna. Wykręcasz śrubę końcówki wybijasz lekko w górę aby wyszedł ćpień z kolumny, następnie ściągasz gumę z maglownicy i odkręcasz kluczem od strony maglownicy. Wystarczy lekko poluzować i wykręcisz go ręką. Przed zamontowaniem ruchomą kulę smarujesz smarem do takowych rzeczy (ja miałem taki smar w sprayu kolor miedziany). Skręcasz na swoje miejsce do maglownicy zakładasz gumę, zginasz drążek na kuli i wkładasz w kolumnę i przykręcasz do kolumny.
Pamiętaj że luzy na kierownicy lub takie pukanie to moze byc oznaka wyrobionej maglownicy.
Ps zmierz sobie prowizorycznie długość między takim uskokiem dla gumy a nakrętką końcówki drążka aby jako tako dojechać na ustawienie zbierzności. Niestety koniecznie.
Pamiętaj że luzy na kierownicy lub takie pukanie to moze byc oznaka wyrobionej maglownicy.
Ps zmierz sobie prowizorycznie długość między takim uskokiem dla gumy a nakrętką końcówki drążka aby jako tako dojechać na ustawienie zbierzności. Niestety koniecznie.
-

gbcolin - Badacz tematu
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1.8 aam
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
wszystko ładnie dziekuje za pomoc i porady tylko jaki drazek kupic bo rozgladałem sie na allegro to trzeba kupic taki drazek zeby pasował do wspomagania bo w golfach były montowane wspomagania dwoch firm TRW i ZF tylko ja nie wiem jakie mam w swoim golfie 1,9d 1996 5d????
-

mafju - Czytacz
może i różnic nie ma ale w sklepie o to pytaja a wg katalogów drążki maja inna numerację.
mafju,
przekładnia trw-xtr ma rurę maglownicy gładką, taka wystepuje najczesciej, przekładnia ZF ma rurę karbowana i występuje rzadko - po tym łatwo poznać. Drazek do TRW ma numer 1H0 422 803 lewy i 804 prawy bez litery na końcu, a do GTI z literą A,
drążek do ZF ma litere B na końcu numeru.
mafju,
przekładnia trw-xtr ma rurę maglownicy gładką, taka wystepuje najczesciej, przekładnia ZF ma rurę karbowana i występuje rzadko - po tym łatwo poznać. Drazek do TRW ma numer 1H0 422 803 lewy i 804 prawy bez litery na końcu, a do GTI z literą A,
drążek do ZF ma litere B na końcu numeru.
- pablomed
- Members
• Strona 1 z 1