Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
pompa wspomagania
Witajcie.Moi drodzy wczoraj zaczęła piszczeć pompa wspomagania i po przejechaniu ok.5 km. ten pisk(wycie + metaliczny szum)zaczyna być coraz głośniejszy.Do wymiany pompę kupię ale problem czy DOJADĘ do kolegi który mi pompę wymieni - to odcinek drogi ok 10 km.Co ta pompa może narozrabiać zanim tam dojadę?No i czy dojadę??? 

kaziowy
-

fosfor4 - Badacz tematu
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.8 AAM
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Re: pompa wspomagania
fosfor4 napisał(a):Witajcie.Moi drodzy wczoraj zaczęła piszczeć pompa wspomagania i po przejechaniu ok.5 km. ten pisk(wycie + metaliczny szum)zaczyna być coraz głośniejszy.Do wymiany pompę kupię ale problem czy DOJADĘ do kolegi który mi pompę wymieni - to odcinek drogi ok 10 km.Co ta pompa może narozrabiać zanim tam dojadę?No i czy dojadę???
Miałem to samo kolego . Pompa wyła jak nie wiem , wpomaganie śmigało ale mnie to denerowało to wycie piszczenie . Po przejechaniu z 200 km na raz autem dojechałem do domu i z pompy już leciał płyn , czyli kaputt do wymiany .
Kupiłem taką samą jak miałem u siebie ( musisz zobaczyć bo są 3 rodzaje bodajże , zwróć uwagę na króciec do podłaczenia węża ) dałem 40 zł + nowy płyn do wspomagania 30 zł Febi 6162 (polecam )
10 km powinneś dojechać daleko nie ma , gwarancji nie daję nie wiadomo ile pompa wytrzyma .
Co do wymiany to prosta rzecz , odkręcasz jedną śrubę kluczem 13 tam gdzie jest śruba napinająca , z drugiej strony musisz odkręcić drugą śrubę też kluczem 13 . U góry masz jeszcze jedną śrubę trzymającą pompę , śruba na klucz 16 i lekko sobie odkręć , pompę cofnij i wyjmij pasek . Oczywiście przed demontażem spuść płyn z węża i odkręć ten wąż od góry na pompie .
Ja też kupiłem dwie podkładki miedziane bo tam idą 16 mm żeby płyn nie leciał z przewodu
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
Gesiu_15, Dziękuję za poradę!Dzisiaj jeszcze zobaczę układ krućców żeby kupić taką samą pompę.Płyn wspomagania mam kupiony - to jest DEXRON III - nadaje się?No i koło pasowe muszę sprawdzić - jakie jest obecnie w autku.Po co kombinować w przekładanie.
Jeszcze pytanie dosyć ważne dla mnie - czy koniecznie ma być pompa z poj. 1,8 czy np. z 1,4 i 1,6 też będą pasować??? 
Jeszcze pytanie dosyć ważne dla mnie - czy koniecznie ma być pompa z poj. 1,8 czy np. z 1,4 i 1,6 też będą pasować??? 
Ostatnio edytowano 1 maja 2015, o 11:11 przez fosfor4, łącznie edytowano 1 raz
kaziowy
-

fosfor4 - Badacz tematu
fosfor4 napisał(a):Płyn wspomagania mam kupiony - to jest DEXRON III - nadaje się?
jaki kolor płynu ?
fosfor4 napisał(a):No i koło pasowe muszę sprawdzić - jakie jest obecnie w autku.Po co kombinować w przekładanie.
ja tam kupiłem pompę z mocowaniem i kołem pasowym bo szkoda dodatkowej roboty i bawienie się w przekładanie

-

Gesiu_15, Wymianę zrobi mi zaufany kolega)mechanik) - proponował mi kupić taką samą tylko pytał jakie koło pasowe.Ja mam GOLFA z klimatyzacją to będzie wielorowkowe ale muszę się upewnić.Co do płynu to też spojrzę bo jest w aucie na parkingu.Nie otworzę pojemnika (nowy)- może kolor będzie opisany.Po otworzeniu już nie wymienię jak by co.!
kaziowy
-

fosfor4 - Badacz tematu
fosfor4 napisał(a):Jeszcze pytanie dosyć ważne dla mnie - czy koniecznie ma być pompa z poj. 1,8 czy np. z 1,4 i 1,6 też będą pasować???
musisz zobaczyć jaką ty masz , najlepiej wyjąść i dokładnie taką samą kupić żeby koło pasowe było takie samo jak i pompa .
Ja np do siebie wyciągnąłem z 1.8 bo była identyczna jak moja

-

Gesiu_15, Dziękuję bardzo za porady.Wesołego świętowania!!!
[ Dodano: 2015-05-03, 08:44 ]
Gesiu_15, Cześć.Dzisiaj porównałem pompy wspomagania do 1,0 ; 1,4 ; 1,6 ; 1,8 na allegro i zastanawia mnie symbol napisu( numeru ) np.numer jest jednakowy tzn.1H0422155 ale jest jeszcze ostatnia litera ,w większości E lub C lub D- i co to oznacza bo na foto wyglądają identycznie???
Diesla nie brałem pod uwaqgę!!!
[ Dodano: 2015-05-03, 08:44 ]
Gesiu_15, Cześć.Dzisiaj porównałem pompy wspomagania do 1,0 ; 1,4 ; 1,6 ; 1,8 na allegro i zastanawia mnie symbol napisu( numeru ) np.numer jest jednakowy tzn.1H0422155 ale jest jeszcze ostatnia litera ,w większości E lub C lub D- i co to oznacza bo na foto wyglądają identycznie???
Diesla nie brałem pod uwaqgę!!!kaziowy
-

fosfor4 - Badacz tematu
pompa wspomagania
Witam.Zapytam Was wszystkich może ktoś zna temat opisu numeru pompy tzn. jest numer stały 1H0422155 ale jeszcze ostatnie litery.W większości to litera E lub C lub D.Ja muszę kupić pompę nie znając jaki jest w moim aucie numer bo nie zdemontuję jej na parkingu osiedlowym.A "krzyczy" okropnie nawet na postoju - strach pojechać na kanał!!!

kaziowy
-

fosfor4 - Badacz tematu
fosfor4 napisał(a):ale jeszcze ostatnie litery.W większości to litera E lub C lub D
nie chcę Cię wprowadzić w błąd .
Powinieneś mieć taką pompę jak na foto , lecz jak jest w rzeczywistości ciężko mi powiedzieć .
Ja niby powinienem mieć taką jak na screenie a mam z literą E na końcu i jest inny króciec .
Bez wyjęcia lub chociaż zobaczenia jaka jest ta pompa ciężko coś powiedzieć

-

prosze podac srednice koła pompy wspomagania dla golf 3 td ,nadmieniam ze mi chodzi o koło kture jest na pompie,
- wt
- Czytacz
wt napisał(a):prosze podac srednice koła pompy wspomagania dla golf 3 td ,nadmieniam ze mi chodzi o koło kture jest na pompie,
mogę ci jedynie podać nr tego koła pasowego jakie powinno być
Po numerze powinieneś sobie bez problemu dobrać koło pompy wspomagania 
-

Gesiu_15 napisał(a):wt napisał(a):prosze podac srednice koła pompy wspomagania dla golf 3 td ,nadmieniam ze mi chodzi o koło kture jest na pompie,
mogę ci jedynie podać nr tego koła pasowego jakie powinno byćPo numerze powinieneś sobie bez problemu dobrać koło pompy wspomagania
OK podaj numer koła kture jest na pompie .
- wt
- Czytacz