Witam!!!
Chciałem się zorientować czy pompy wspomagania we wszystkich silnikach są takie same??
Mam golfa 3 93 rok 1,8 benz gaz 90 konny nie mam wlepek od silnika a na silniku nie mogę znaleźć oznaczenia, a nie chcę wykręcać pompy bo podwójna robota a auto potrzebuje na codzień by stało kilka dni. Proszę o szybka odp
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Każdy silnik ma swój literowy kod. Mój np jest 1.8 75KM benzyna i jego kod to AAM. Musisz poszukać swojego kodu. Do tego pod drugą świeca od prawej masz (ledwo widoczny) wybity numer silnika (mój np jakos345 520).
Po tych informacjach na pewno dobierzesz prawidłową pompę wspomagania. Poza tym wydaje mi się że na pompie (jak na kazdym elemencie) powinno być oznaczenie.
Po tych informacjach na pewno dobierzesz prawidłową pompę wspomagania. Poza tym wydaje mi się że na pompie (jak na kazdym elemencie) powinno być oznaczenie.
- ci-nek
- Gaduła
jak dla mnie tam był chyba jeden rodzaj pompy, wygląda to np. tak - pompa wspomagania, ale głowy nie dam.
- Alex
- Czytacz
Do golfa III było mocowanych kilka rodzajów pomp różniły się one kołem pasowym na pasek wielkorowkowy i klinowy. Najważniejsza różnica jest ciśnienie jakie wytwarza były pompy 90 bar i 72 bar. To jakie daje ciśnienie opisane jest na tylnej części pompy. Lepiej 2 razy sprawdzić jaką ma się pompę niż kupić złą.
- michaal
- Badacz tematu
• Strona 1 z 1