Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
podczas skręcania jakby przerywało wspomaganie..
Mam taki problem że gdy jade i skręcam maksymalnie w którąś stronę to jakby przeywalo wspomoagnie.. Tak jakby przerywacz wspomagania.. Zwłaszcza gdy zaczynam do tego hamować.. To strasznie ciężko skręcić.. Wiecie co może być tego przyczyną ?
-

elpadrino - Czytacz
No bo ten pasek u mnie to jest troche stary już.. Zaraz pójdę sprawdzić naciąg..
[ Dodano: 2008-12-26, 19:28 ]
Jeśli to ten sam pasek co od alternatora , no to naciąg jest ok ( tylko poprostu jest stary )
Ale tam jest jeszcze jeden pasek , taki cienki ( i zauważyłem że ten cienki ma słaby nacią )
Nie wiem od czego on jest bo słabe żarówki mam w garażu i nie za bardzo widzialem
[ Dodano: 2008-12-26, 19:28 ]
Jeśli to ten sam pasek co od alternatora , no to naciąg jest ok ( tylko poprostu jest stary )
Ale tam jest jeszcze jeden pasek , taki cienki ( i zauważyłem że ten cienki ma słaby nacią )
Nie wiem od czego on jest bo słabe żarówki mam w garażu i nie za bardzo widzialem

-

elpadrino - Czytacz
jest jeden szeoki co idzie do alternatora i jeden cienki, to ten ktory masz luzny,
[ Dodano: 2008-12-26, 20:15 ]
ten ciekni jest umieszczony na kole ktore jest rownolegle z kolem przez ktory idzie pasek do alternatora, naciagniej ten cienki i problem zniknie, chyba ze ten cienki jest juz zuzyty to bedziesz misial kupic nowy koszt ok 18 zł
[ Dodano: 2008-12-26, 20:15 ]
ten ciekni jest umieszczony na kole ktore jest rownolegle z kolem przez ktory idzie pasek do alternatora, naciagniej ten cienki i problem zniknie, chyba ze ten cienki jest juz zuzyty to bedziesz misial kupic nowy koszt ok 18 zł
- piotr0488
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
wszytsko zalezy czy masz naciag na podkladnki czy na trybie, ale najczesciej sa na trybie. postram sie jak najbardziej zrozumiale napisac. pomoge sobie obrazkami , (wlasnego autorstwa..
:):):)
[ Dodano: 2008-12-27, 13:04 ]
tylko pamietaj aby sprawdzic czy masz pasek naciagany przez podkladki czy na trybie.
:):):)[ Dodano: 2008-12-27, 13:04 ]
tylko pamietaj aby sprawdzic czy masz pasek naciagany przez podkladki czy na trybie.
- piotr0488
- Members
Dzięki Piotr
. Zrobiłem tym pierwszym sposobem.. poprzez odkręcenie tych dwóch śrób od pompy... Trochę sie naszukałem jednej śroby ale znalazłem i odkręcilem.. I troche mialem problemu z zaczepieniem tej łyżki gdzieś o silnik bo straszne dojście tam jest..
Z głupoty troche puknąłem młotkiem w te koło napędzajće pompe.. Trochę sie wgiela ta krawędz ale wyprostowałem
Potem znalazłem dobry punkt zaparcia dla łyżki i bez problemu naciągnąłem pasek . Wszystko juz jest ok. Wielkie dzięki
. Zrobiłem tym pierwszym sposobem.. poprzez odkręcenie tych dwóch śrób od pompy... Trochę sie naszukałem jednej śroby ale znalazłem i odkręcilem.. I troche mialem problemu z zaczepieniem tej łyżki gdzieś o silnik bo straszne dojście tam jest..
Z głupoty troche puknąłem młotkiem w te koło napędzajće pompe.. Trochę sie wgiela ta krawędz ale wyprostowałem
Potem znalazłem dobry punkt zaparcia dla łyżki i bez problemu naciągnąłem pasek . Wszystko juz jest ok. Wielkie dzięki
-

elpadrino - Czytacz
hehe
Stan paska nawet dobry
Tylko ten od alternatora jest już zużyty.. No i od rozrzadu też bede musiał wymienic.. Bo jeszcze tego nie uczynilem po kupnie tego auta.. Tak w ogóle to po przejechaniu 300 000 trzeba cos dodatkowego wymienić ? Jeszcze troche mi brakuje do tych 300 ale wole wiedzieć na przyszłosc 
Stan paska nawet dobry
Tylko ten od alternatora jest już zużyty.. No i od rozrzadu też bede musiał wymienic.. Bo jeszcze tego nie uczynilem po kupnie tego auta.. Tak w ogóle to po przejechaniu 300 000 trzeba cos dodatkowego wymienić ? Jeszcze troche mi brakuje do tych 300 ale wole wiedzieć na przyszłosc 
-

elpadrino - Czytacz
warto sprawdzic:
elestyczne przewody ukladu hamulcowego -tyl
przednia czesc ukladu wydechowego
czy niema luzy w przegubach polosi oraz przekladni kierowniczej
czy niema wyciekow przed uszczelke w pokrywie zaworow
wycieki w ukladzie napedowym
co nalezy sprwadzic i wymienic.
smarowanie15 lub 10W/40 (klasy SJ-benz. i CF-diesel lub wyzej) poj 3,8-4,5 l silniki(1.9 D,TD,SDI i TDI)
Rozrzad- pasek oraz rolki zalezy wymieniac w TD co 90 tys km
uklad chlodzenia - plyn niezamarzajacy G11 , pojemnosc silnika 1.9 wysokoprezny od 6-6,5 l
hamulce -plyn DOT 4, wymiana co 60 tys km lub co 2 lata, min grubosc tarcz (przod/tyl) 11-18/8 mm, min grubosc okladzin ciernych(przod /.tyl) t/tmm (2,5 mm-szczeka).
A jesli nie ewim co ile byla robiona wymiana i masz autem jesazcze troche smigac to wymien napewno:
kompletny rozrzad, filter powietrza, paliwa, pylkowy, olej,filteroleju,
elestyczne przewody ukladu hamulcowego -tyl
przednia czesc ukladu wydechowego
czy niema luzy w przegubach polosi oraz przekladni kierowniczej
czy niema wyciekow przed uszczelke w pokrywie zaworow
wycieki w ukladzie napedowym
co nalezy sprwadzic i wymienic.
smarowanie15 lub 10W/40 (klasy SJ-benz. i CF-diesel lub wyzej) poj 3,8-4,5 l silniki(1.9 D,TD,SDI i TDI)
Rozrzad- pasek oraz rolki zalezy wymieniac w TD co 90 tys km
uklad chlodzenia - plyn niezamarzajacy G11 , pojemnosc silnika 1.9 wysokoprezny od 6-6,5 l
hamulce -plyn DOT 4, wymiana co 60 tys km lub co 2 lata, min grubosc tarcz (przod/tyl) 11-18/8 mm, min grubosc okladzin ciernych(przod /.tyl) t/tmm (2,5 mm-szczeka).
A jesli nie ewim co ile byla robiona wymiana i masz autem jesazcze troche smigac to wymien napewno:
kompletny rozrzad, filter powietrza, paliwa, pylkowy, olej,filteroleju,- piotr0488
- Members
No filtr powietrza juz wymienilem , filtr oleju i olej też ... Teraz w tygodniu bede robil przegląd to zawieche też się sprawdzi , co tam już się zużylo... A w którymś tylnym kole napewno łożysko jest zużyte bo jak jade powyżej 60 to słychać mały halas ,a gdy zaczynam delikatnie skręcać w lewo to strasznie slychać .. A jak w prawo to halas ustaje i wszystko normalnie...
-

elpadrino - Czytacz