Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Olej / płyn do wspomagania
Witam. Ostatnio dolewałem płyn do spryskiwaczy i sprawdziłem poziom płynu do wspomagania. I było mniej niż minimum. Jaki mam kupić żeby dolać? Jest czarny taki tłusty.. Mam silnik 1.6 benzyna. I ile kosztuje taki płyn ?
- Przemek21
- Czytacz
Spuść ze zbiorniczka płyn i dodatkowo na moment odpal silnik (przy sciągnietym przewodzie od pompy) skręcć do oporu w lewo następnie w prawo i pompa wyrzuciła resztki starego płynu. Zakładasz przewód i nalewasz nowy . 1 l powinien wystarczyć 

-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Jak olej jest czarny to lepiej spuścić i wymienić na nowy. No chyba, że chcesz aby szybko padła pompa wspomagania to możesz dolać. Możesz w ten sposób narobić sobie tylko problemów i zwiększyć koszta.
Wymiana płynu wspomagania nie zajmie Ci dłużej niż 20 minut.
Ostatnio zmieniałem u siebie płyn wspomagania to kupiłem Mobila (czerwony), litr Ci wystarczy i jeszcze trochę zostanie. Nie jest strasznie drogi.
Wymiana płynu wspomagania nie zajmie Ci dłużej niż 20 minut.
Ostatnio zmieniałem u siebie płyn wspomagania to kupiłem Mobila (czerwony), litr Ci wystarczy i jeszcze trochę zostanie. Nie jest strasznie drogi.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Przemek21 napisał(a):A trzeba spuszczać ten stary płyn? Nie można tak po prostu dolać nowego ?
sam pisałeś że jest czarny , zużyty . Zmień płyn na nowy , koszt około 30 zł za płyn.
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
Płynu do wspomagania nie jest higorskopijny tak jak hamulcowy i nie trzeba zmieniać co dwa lata.
Płyn należy w tym przypadku już zmienić napewno, ale przy spuszczalniu nie powinno sie robić tego co kolega wyżej napisał czyli nie kręcić kierownicą przy zapalonym silniku, przecież pompa działa wtedy na sucho bardzo szybko się zniszczyć może. Odkręcić węże od pompy większość zleci sama , pokręcić kierownica ale bez odpalania silnika. Nalać swieżego - starczy mineralny np FEBI za dwie dychy (potrzeba 0,78 litra). Lepiej zmienić płyn ponownie po przejechaniu kawałka jeśli ten obecny bardzo źle wyglada.
Płyn należy w tym przypadku już zmienić napewno, ale przy spuszczalniu nie powinno sie robić tego co kolega wyżej napisał czyli nie kręcić kierownicą przy zapalonym silniku, przecież pompa działa wtedy na sucho bardzo szybko się zniszczyć może. Odkręcić węże od pompy większość zleci sama , pokręcić kierownica ale bez odpalania silnika. Nalać swieżego - starczy mineralny np FEBI za dwie dychy (potrzeba 0,78 litra). Lepiej zmienić płyn ponownie po przejechaniu kawałka jeśli ten obecny bardzo źle wyglada.
- pablomed
- Members
Skorpion napisał(a):wspomaganie działa tylko na wyrzszych obrotach to wymienić pompę?, czy sprubować wymienić płyn?, ale jaki bo ma ten zielony,może wlać ten czerwony???
Raczej bez wymiany pompy się nie obejdzie skoro masz takie objawy. Jeżeli nie masz poziomu to tylko dolej ale wątpię żeby to pomogło.
-

fuqet1 - Badacz tematu
- Rocznik: 94
- Silnik: 1400 ABD
• Strona 1 z 1