Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu borykam się z takim problemem, na dłuższej trasie jest on bardzo uciążliwy, a mianowicie: po zmianie opon na zimowe zaobserwowałem jakby lekko mi autko ściągało na lewo, nie przejmowałem sie tym bo myslalem ze to moze cisnienie nie takie co trzeba (sprawdziłem - ok) wiec jezdzilem dalej ale po kilku kursach (320km) zaczęło mnie coraz bardziej ściagac na lewo przy puszczeniu gazu (normalnie kierwonica zachowuje sie jakby wpadła w jakas koleine i trzeba z nia walczyc aby utrzymac prosto auto), jednak po dodaniu gazu - przyspieszaniu (najbardziej czuc to przy nizszych biegach) kierownica sie prostuje i odczuwalne jest jakby lekkie znoszenie na prawo, przy hamowaniu jedzie w miare prosto z lekka checia skrecenia w lewo... jest to bardzo uciążliwe podczas dłuższej trasy bo cięzko jest utrzymac kierunek... zaznaczam, ze nie udezyłem w zaden kraweznik, nie wpadlem w zadna wieksza dziure, kola sa wywazone, cisnienie jest takie samo na kolach jednej osi, jedynie to pasek od wspomagania jest lekko luzny i piszczy przy max skrecie.... Prosze o pomoc poniewaz jazda, tym bardziej, ze jest teraz slisko, staje sie coraz bardziej niebezpieczna.
Czy moze byc to wina np. zle działajacych hamulcow poniewaz zaobserwowalem ze gdy ostatnio hamuje (i to nawet z niewielkich szybkosci) to hamulce wydaja taki dziwny dzwiek jakby sie przegrzewaly (takie bulgotanie); inna teoria czy moze byc to wina łożyska albo 2 roznych par kol (z przodu 14", a z tylu 13"); jak najlepiej zwalczyc ten problem bez duzych kosztow, czy da sie cos zrobic samemu czy trzeba jechac do mechanika???
BEDE WDZIECZNY ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI!!! Z GÓRY DZIEKI ZA POMOC!!!!
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Dziwne zachowanie gofra (ściąga raz na lewo raz na prawo)
golf jest bogiem,
astra wrogiem.
~~VW~~!!
astra wrogiem.
~~VW~~!!- macQ
- Czytacz
jeżeli np. przy dodawaniu gazu ściąga w prawo, a przy puszczaniu gazu lub hamowaniu ściąga w lewo to masz do ustawienia geometrię przedniego zawieszenia (masz za bardzo rozbieżny \-/ ), poprostu musisz jechać na ustawienie zbieżności, tylko przed pojechaniem na geometrię upewnij się czy nie masz żadnych luzów na zawieszeniu (sprawdzą przed ustawieniem zbieżności).
-

prezesik - Members
jeszce bym doradzil sprawdzenie koncówek drązka stabilizujacego .czesto to wymieniam .jak sie jezdzi po dziurach.. 

-

swatu - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
moj golf woli jechac w lewo
w polsce ciezko znalezc warsztat gdzie potrafia zdiagnozowac takie zachowania. najczesciej konczy sie tylko na stracie pieniedzy a problem zostaje
Ostatnio edytowano 21 kwi 2009, o 01:23 przez kamil3, łącznie edytowano 1 raz
jak chcesz miec sprawnego golfika, to nigdy nie zostawiaj go samego u mechanika 

-

kamil3 - Berbeć
ja też mam podobny problem. odkąd kupiłem golfa ściągało mnie trochę na lewo i kiera też była lekko skręcona w lewą stronę. Wybierałem się na ustawienie zbieżności ale jakoś przekładam to z dnia na dzień i jakoś nie mogę znaleźć czasu. w tym tyg zmieniłem koła na letnie i dziwne jest to ze kiera dalej jest lekko skręcona w lewo a ściąga mnie na prawo. teraz to zupełnie nie mam pojęcia o co chodzi 

-

Stefański - Czytacz
Przy tym wszystkim posprawdzajcie luz między amortyzatorem, a zwrotnicą koła. czasami te śruby mocujące amorek po prostu się luzują, a wtedy to sobie lata jak chce. oto moja diagnoza, miałem to samo, ale sam to stwierdziłem, mechanicy nie mogli. po prostu powymieniać te śruby- koszt około 15 zł;)
A po tym wszystkim zbieżność oczywiście;)
A jeżeli to wyeliminowaliście, to powiedzcie jak?:)
-

spike666 - Czytacz
spike666 napisał(a):Przy tym wszystkim posprawdzajcie luz między amortyzatorem, a zwrotnicą koła. czasami te śruby mocujące amorek po prostu się luzują, a wtedy to sobie lata jak chce. oto moja diagnoza, miałem to samo, ale sam to stwierdziłem, mechanicy nie mogli. po prostu powymieniać te śruby- koszt około 15 zł;)
wydaje mi sie ze u mnie to tez moze byc to:) spawdze:D
jak chcesz miec sprawnego golfika, to nigdy nie zostawiaj go samego u mechanika 

-

kamil3 - Berbeć
• Strona 1 z 1