Widziałem wątek niedawno poruszony, ale mam troche inne objawy:
Od jakiegoś czasu (~sierpień) drży mi kierownica, tzn. lekkie kilkucentymetrowe wahania lewo-prawo (góra-dół jak kto woli). Im szybciej jade tym zwiększa sie częstotliwość drgań.
Niedawno zmieniłem komplet kół (kompletnie inne felgi i inne opony, z 15"/195 na 14"/175) i jest to samo, z taką różnicą, że czasami na chwile drganie ustaje (nie ma zależności, losowo). Co to może być?
W maju wymieniany były końcówki drązków i swoznie (robiona oczywiscie geometria i kąty). W czerwcu wjechałem w dziurę i wygięła mi się felga, facet niby ją wyważył, ale powiedział że trzeba by było wyprostować (nie widoczne gołym okiem) - założyłęm wtedy nowe gumy na przód - drgania zaczęły się dopiero prawie 2 miesiace później. Przy tej okazji stwierdzono ze tylne tuleje przedniego wahacza zblizają sie do kresu swojej żywotnosci, ale nei zauważyłem by opony się jakoś neirównomiernie zużywały.
Czy mozecie podać wszelkie ewentualne przyczyny drgań?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
drżenie kierownicy
Ostatnio edytowano 4 lis 2012, o 02:51 przez ci-nek, łącznie edytowano 3 razy
- ci-nek
- Gaduła
sławek, ponownie - dziękuję za odpowiedź, ale prosze jak nie jestes pewien to sie nie wypowiadaj w temacie, tego posta całęgo też nei rpzecytałeś ze zrozumieniem, napisałem tam ze po wymianie KÓŁ (opona + felga) problem dalej występuje
- ci-nek
- Gaduła
toć widze co napisałes
nie jestem pewien ? przechodziłem już przez to pare razy .
Masz opony nowe ? Jesli nie to nie mozesz wykluczyć ich na 100 %.
Ja 2 tyg temu kupiłem nówki na przód i sie poprawiło bo tez minimalnie drgało, ale minimalnie.
Czlowiek pomaga a tu takie coś
nie jestem pewien ? przechodziłem już przez to pare razy .
Masz opony nowe ? Jesli nie to nie mozesz wykluczyć ich na 100 %.
Ja 2 tyg temu kupiłem nówki na przód i sie poprawiło bo tez minimalnie drgało, ale minimalnie.
Czlowiek pomaga a tu takie coś
Mój golfik
-

slawek5t - Members
haha dopiero teraz zedytowałes posta że masz nowe opony
nie głupoty tylko szczera prawda. zrobiłem to co napisałem i wszystko wrociło do normy.
pozdro , juz nie pisze bo nie doceniasz pomocy.
edit :
słucham "mechaniku" gdzie napisałem głupote
nie głupoty tylko szczera prawda. zrobiłem to co napisałem i wszystko wrociło do normy.
pozdro , juz nie pisze bo nie doceniasz pomocy.
edit :
słucham "mechaniku" gdzie napisałem głupote

Mój golfik
-

slawek5t - Members
dodałem uwage o oponach dla takich jak Ty
1"geometria oraz dobre opony i masz spokój. nic innego " - nic innego? geniuszem mechaniki nei jestem, ale np .... półoś? maglownica? luźny kielich? jak dla Ciebei to "nic innego" to gratuluje
2."bo mogą być wizualnie dobre , a bedzie drgac kierownica" jak zrobiona jest źle geometria... źle ustawione katy... to bedzie Ci "chłopie" wybierało np wewnetrzna czesć opony... chyba jeszcze mało w zyciu widziałeś, jak w przeciagu meisiaca mozna zajeździć nówki sztuki
3 wyjdź i zamknij za soba drzwi
a teraz WRACAJAC DO TEMATU - KTOŚ POMOŻE? JAKIEŚ SENSOWNE SUGESTIE?
1"geometria oraz dobre opony i masz spokój. nic innego " - nic innego? geniuszem mechaniki nei jestem, ale np .... półoś? maglownica? luźny kielich? jak dla Ciebei to "nic innego" to gratuluje
2."bo mogą być wizualnie dobre , a bedzie drgac kierownica" jak zrobiona jest źle geometria... źle ustawione katy... to bedzie Ci "chłopie" wybierało np wewnetrzna czesć opony... chyba jeszcze mało w zyciu widziałeś, jak w przeciagu meisiaca mozna zajeździć nówki sztuki
3 wyjdź i zamknij za soba drzwi
a teraz WRACAJAC DO TEMATU - KTOŚ POMOŻE? JAKIEŚ SENSOWNE SUGESTIE?
- ci-nek
- Gaduła