Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
drganie kierownicy
Siemka.Od Dłuższego czasu podczas jazdy drga mi kierownica - przy jednych prędkościach drgania są mniejsze przy innych większe.Byłem z tym u mechanika i on od razu spojrzał na opony dotykał je i powiedział że bieżnik opon jest bardzo nierówno zdarty i dlatego są te drgania.Ogólnie to nie wiem czy moge jeźdźić z takimi oponami - czy to nie odbije się na jakości auta ?(bo jeszcze aż takie złe nie są tzw nie są łyse) bo kupno nowych opon to dla mnie koszt i wolałbym nie kupywać chyba że jest to konieczne ? PROSZe o pomoc.
Ostatnio edytowano 23 lip 2008, o 00:47 przez ***Dj Shaft***, łącznie edytowano 1 raz
Shaft
- ***Dj Shaft***
- Berbeć
spróbuj zamienić koła tył załuż na przód a przód na tył.
takie drgania kierownicy odbijaja się się elementach gumowych zawieszenia bo wtedy wszystko pracuje.
takie drgania kierownicy odbijaja się się elementach gumowych zawieszenia bo wtedy wszystko pracuje.
-

arek ryba - Members
arek rybczyński napisał(a):spróbuj zamienić koła tył załuż na przód a przód na tył.
właśnie przełożyłem i nadal jest tak samo
Shaft
- ***Dj Shaft***
- Berbeć
***Dj Shaft*** napisał(a):że bieżnik opon jest bardzo nierówno zdarty i dlatego są te drgania
troche to dziwne ja by sie z tym w 100% nie zgodził no ale nie widziałem tych opon więc niewiem. skoro zmieniłeś koła tył na przód to opony odpadaja.
sprawdz końcówki drazków kierowniczych może śa wybite t temu odczuwasz drgania
ewentualnie zbierzność ustaw

-

arek ryba - Members
***Dj Shaft*** napisał(a):czyli zdarty bieżnik odpada hmm to nie wiem dlaczego mi ten mechanik tak powiedział.
na to wychodzi skoro zmieniłeś koła. tak jak pisałem sprawdz końcówki drązków kierowniczych (wiesz jak??
) pozdrawiam-

arek ryba - Members
bardzo proste!!! juz pisze,
podnieś jedno koło przednie w góre i poruszaj nim na boki tzn tak jak by skręcało(tylko dość energicznie) jak poczujesz stuki i luz to końcówki do wymiany i to samo z drugim kołem. poczekaj chwile to fotke wstawie.
jedna nie udało zrobić sie zdjęcia drążka beż zdejmowania koła on jesrt za kołem w ty miejscu.
podnieś jedno koło przednie w góre i poruszaj nim na boki tzn tak jak by skręcało(tylko dość energicznie) jak poczujesz stuki i luz to końcówki do wymiany i to samo z drugim kołem. poczekaj chwile to fotke wstawie.
jedna nie udało zrobić sie zdjęcia drążka beż zdejmowania koła on jesrt za kołem w ty miejscu.Ostatnio edytowano 20 lip 2008, o 15:28 przez arek ryba, łącznie edytowano 1 raz
-

arek ryba - Members
bierznik może być piekny śliczny elegancki ale liczy sie też data produkcji opony.to jest tylko guma.opona sie zniekształca. mi przy 100 zaczyna minimalnie kire szrpac a przy 140 tak zaczyna rwać ster ze szok.ale kapci nie kupuje na te fele bo narazie mam 14tki a niedługo odbieram z renowacji ranty 15tki i juz na te fele zainwestuje w oponki.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Kupiłem dwie nówki opony i dałem je naprzód i kierownica chodzi jak bajeczka bez żadnych drgań 

Shaft
- ***Dj Shaft***
- Berbeć
• Strona 1 z 1