Witam wszystkich golfo maniaków.
Od pewnego czasu podczas ostrzejszego hamowania w lewego przedniego koła wydobywa się dziwne jakby terkotanie ale tylko podczas hamowania. Co ciekawszego dźwięk ten pojawia się mniej więcej od prędkości około 30 km/h aż do zatrzymania. Raz jest cichszy a raz głośniejszy. Dodam, że jest to 1.9 TDI.
To samo działo się na zimówkach i teraz na letnich, klocki hamulcowe mają 2 miesiące i są jeszcze dobre, koła wyważone starannie. Rozmiar opon i felg jest zgony z instrukcją, zresztą wcześniej na tych kołach się nic nie działo.
Dodatkową ciekawostką jest to ze hamując, nawet dość mocno, przy predkości powyżej 40 km/ to jest wszystko ok wiec tarcza jest raczej ok, zreszta przedwczoraj przy mianie opon było wszystko przejrzane i wyglądało ok.
* Podczas jazdy do tyłu i hamowania .. cisza ..
* Podczas nawet ostrego hamowania przy dużej prędkości ... cisza ...
* Podczas hamowania z prędkości około 40 km/h zaczyna szurać. Dźwięk jest intensywniejszy im niżej "siada" przód samochodu. Również odpuszczenie hamulca obniża intensywność dźwięku i następne dociśnięcie pedału znów nasila dźwięk.
Moim zdaniem coś o coś obciera tylko co to może być ...
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Albo w klocku zatopiony jest większy opiłek,bo wiadomo ze klocki to nie sama guma. Podejrzewam jednak że tarcze już są zjechane i mają duży rant naokoło od zewnątrz,pomimo dobrych jeszcze klocków docisk już trze o tarcz.
Mój Panzerwagon moj-golf/butelkowy-mkiii-zybiego-t40942.html
-

zybi - Badacz tematu
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
pw031, nie wiem czy w twoim przypadku, ale zybi ma rację. Kiedy ja wymieniłem klocki, to musiałem zeszlifować właśnie ten rant tarczy, bo klocki wadziły o niego dość znacznie. Fajna robota, przód auta na klocki, zapuściiłem silnik, 5 bieg, przyłożyłem kamień szlifierski do rantu i jazda 

-

mroova - Czytacz
Chciałbym zauważyć tylko że taki jaki jest rant to o tyle ciensze sa tarcze. Zamiast go szlifowac lepiej wymienic tarcze bo taka cienka moze np. peknąć
Mój Panzerwagon moj-golf/butelkowy-mkiii-zybiego-t40942.html
-

zybi - Badacz tematu
Oczywiste, że przyjrzałem się tarczy ile jej tam jeszcze jest
Na ten sezon jeszcze wystarczy, a funduszy na tarcze niestety zabrakło... więc trzeba było sobie jakoś poradzić 
Na ten sezon jeszcze wystarczy, a funduszy na tarcze niestety zabrakło... więc trzeba było sobie jakoś poradzić 
-

mroova - Czytacz
Tez bralem pod uwage tarcze i chyba je wymienie na nowe, na hamulcach nie ma co oszczedzac. Swoja droga zaciekawila mnie sprawa ze nie zawsze obciera jak i to ze hamumac z jazdy do tylu tez nic nie slychac. Co wiecej hamujac ostro na duzych predkosciach nic sie nie dzieje. A na wolnych tez nie zawsze.
- pw031
- Berbeć
obadaj czy masz klocki i w jakim są stanie... no i sprawdź w jakim stanie jest tarcza... jak zwichrowana to do wymiany.. Bo ździebko nieprzyjemną rzeczą jest pękniecie tarczy podczas jazdy... 

-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
klocki były 2 miesiace temu zmieniane .. sa ok .. co do zwichrowania tarcz to nie sadze bo zadnych nieprzyjemnych odczuc podczas jazdy i hamowania niemam na kierownicy, chyba ze ten dźwięk. po weekendzie majowym udam sie do mechanika ..
- pw031
- Berbeć
a patrzłeś na te klocki? z obu stron? bo być może od środa są już zjechane, a przyczyną może być ten gumowy wężyk co idzie do zacisku jest winien temu ze sie klocki zdzierają nierównomiernie...
-

krysek0309 - Badacz tematu
A co do za klocki?
Ja zakladalem nowe Ferodo FDB i one mialy na zewnetrznej stronie zeliwa metalowa plytke antywibracyjna, zeby klocek nie wpadal w wibracje podczas hamowania w zacisku i nie piszczal. Plytka mocowana byla na klej. Od temperatury odkleila sie od zeliwa i przesunela tak, ze frezowala tarcze hamulcowa podczas hamowania
Ja zakladalem nowe Ferodo FDB i one mialy na zewnetrznej stronie zeliwa metalowa plytke antywibracyjna, zeby klocek nie wpadal w wibracje podczas hamowania w zacisku i nie piszczal. Plytka mocowana byla na klej. Od temperatury odkleila sie od zeliwa i przesunela tak, ze frezowala tarcze hamulcowa podczas hamowania

VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk