Swap hamulców, czy trzeba podłączać abs ?

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

Swap hamulców, czy trzeba podłączać abs ?

Postprzez Vw_Green » 9 sty 2017, o 23:23

Witam,

chciałem zapytać, czy jeżeli założę zwrotnicę z piastą z abs, a nie podłączę abs będzie to hamować ? a jeżeli nie, to czy do zwrotnicy z golfa 1.8 gt podejdzie mi piasta bez abs np. taka jak w linku :?:

http://autowanda.pl/?page=catalog/product&cat[cat]=11f1ab75&cat[cmf]=35e&cat[cmo]=4de&cat[cve]=a35&cat[art]=86d16&cat[atg]=faa941&offset=0&sort=1
Avatar użytkownika
Vw_Green
Czytacz
 
Posty: 41
Dołączył(a): 23 lis 2015, o 17:31
Rocznik: 1995
Silnik: 1.4 AEX
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Swap hamulców, czy trzeba podłączać abs ?

 

Re: Swap hamulców, czy trzeba podłączać abs ?

Postprzez GolfiarzJR » 10 sty 2017, o 15:34

Jak masz abs i wrzucisz inne tarcze bez abs to po prostu go nie masz a komputer bedzie miał błąd ze ABS nie działa i będzie się swiecic kontrolka i odwrotnie :)
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1407
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: Swap hamulców, czy trzeba podłączać abs ?

Postprzez Vw_Green » 10 sty 2017, o 16:39

ja mam golfa 1.4 i oryginalnie nie mam abs'u, chciałem wrzucić zwrotnice z piastą z golfa 1.8gt (ten zestaw właśnie posiada abs) i do tego tarcze 280 z g60 i zaciski z gti. Tylko zastanawiam się czy jak właśnie założę tą zwrotnicę z piastą pod abs do samochodu bez abs czy będzie wszystko działało, albo czy podejdzie moja pisata z 1.4 bez abs.
Avatar użytkownika
Vw_Green
Czytacz
 
Posty: 41
Dołączył(a): 23 lis 2015, o 17:31
Rocznik: 1995
Silnik: 1.4 AEX
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Swap hamulców, czy trzeba podłączać abs ?

Postprzez Thorsten » 10 sty 2017, o 17:40

Będzie działać... Kolego przeczytaj sobie zasadę działania abs:
https://pl.wikipedia.org/wiki/ABS_(motoryzacja)
to system który dohamowuje koła tak by znikło ryzyko uślizgu podczas hamowania. W tradycyjnym systemie który masz to gdy hamuje siła hamowania na każde z kół ma stałą wartość nie różnicy czy ma ono uślizg czy nie.
Pamiętaj że abs to wianek na kole, czujnik i całe serwo hamulcowe.
Więc spokojnie możesz przekładać bez obaw o co kolwiek. Układ hamulcowy będzie działać jak do tej pory. Sam robiłem swap hamulców nie z takim rozmachem jak ty ale przód z pełnych na wentylowane i miałem na zwrotnicach wianki abs które nie były potrzebne bo abs moje auto nie ma więc je zdemontowałem. Bez obaw przekładaj hamulce i nie martw się abs.
Aha... pytasz czy piasta będzie pasować? W przypadku piasty z abs masz od strony łożyska dokręcony wianek a zwykła piasta tego wianka nie ma. Tylko tylko żadna różnica, jedno ma dokręcone inne nie. Także jeszcze raz spokojnie przekładaj.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Swap hamulców, czy trzeba podłączać abs ?

Postprzez Vw_Green » 10 sty 2017, o 22:17

Super, o taką informacje mi chodziło :-) informacje uzyskane więc temat można ZAMKNĄĆ :-) Dzięki i pozdrawiam :-)
Avatar użytkownika
Vw_Green
Czytacz
 
Posty: 41
Dołączył(a): 23 lis 2015, o 17:31
Rocznik: 1995
Silnik: 1.4 AEX
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe





Powrót do Układ hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości