Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Slabe hamulce, nie zablokuje kół na asfalcie.
Witam, posiadam golfa 3 z silnikiem 1.9D ( przełożony od Seat ibiza II). Od pewnego czasu mam problem z hamulcami, pedał jest twardy i jak nacisnę go to na piachu koła się zblokują, lecz na asfalcie wciskam pedał ile mam sił a koła nie zahamują, chociaż zwalnia. Rok produkcji 1996r. bez ABS.
- kamilosdrifter
- Berbeć
- muchomorek165
- Czytacz
Wszystkie koła odpowietrzyłem i efekt jest taki, że jadać wciskając od razu pedał od hamulca szybko to koła staną na asfalcie. A jak jadę i zwalniam hamulcem i potem próbuje zatrzymać koła to nie idzie.
- kamilosdrifter
- Berbeć
Sprawdź czy pracuje serwo , to pierwsze , drugie wyreguluj naciąg ręcznego i sprawdź czy z tyłu samoregulacja działa. Co do blokowania kół to też ważny jest stan tarcz czy bębnów , okładzin oraz uszczelniaczy na tłoczkach.Pytanie jeszcze jedno czy pedał hamulca nie rośnie i czy tak jak napisałem czuć jest pracę serwa?
Dodam jeszcze że ważne jest ustawienie i sprawność samoregulacji tyłu bo w MK3 układ działa po przekątnej czyli LP i PT , oraz PP i LT i jeśli tył będzie miał duży skok tłoczków odbije się to na skuteczności przodu i skoku pedału hamulca (po prostu niżej będzie brał i pompa może nie dawać odpowiedniego ciśnienia , brak zakresu) to tak po krótce
Dodam jeszcze że ważne jest ustawienie i sprawność samoregulacji tyłu bo w MK3 układ działa po przekątnej czyli LP i PT , oraz PP i LT i jeśli tył będzie miał duży skok tłoczków odbije się to na skuteczności przodu i skoku pedału hamulca (po prostu niżej będzie brał i pompa może nie dawać odpowiedniego ciśnienia , brak zakresu) to tak po krótce

-

pietrasiak2 - Members
Pedał hamulca jest wysoko, serwo raczej działa bo jak trzymam pedał i odpalę silnik to lekko zejdzie w dół. Ręczny jest dobry, a klocki i okładziny nowe.
[ Dodano: 2014-02-08, 16:33 ]
I stało się to nagle z dnia na dzień jakby przez mróz czy śnieg.
[ Dodano: 2014-02-08, 16:33 ]
I stało się to nagle z dnia na dzień jakby przez mróz czy śnieg.
- kamilosdrifter
- Berbeć
• Strona 1 z 1