Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
przegrzewanie hamulców
Witam! Mam taki problem mianowicie byłem za granicą i przez miesiąc jeździłem na zapasówce 175/65/14 teraz po założeniu koła 195/50/15 zaczął się problem z hamulcami otóż na tym kole przegrzewają się do tego stopnia że po mocniejszym hamowaniu idzie z nich dym. Co mam robić, pomóżcie. Dodam że tarcze mam wentylowane.
- star1466
- Czytacz
to że jeździłeś na zapasówce to nie ma znaczenia.
Nie napisałeś czy przód czy tyl. Jeśli chodzi o przód to albo:
zapiekły się prowadnice które ruszają zaciskiem na boki
nie odbija tłoczek
klocki zakleszczyły się w jarzmie
hamulec zapowietrzony (ale nie pisałeś że pedał wpada w podłogę czy coś)
i bardzo rzadki przypadek - ten wąż gumowy co idzie do zacisku się zapchał
Jeśli chodzi o tył to może dojść jeszcze że ręczny trzyma ale raczej nie hamujesz ręcznym..
Proponuję zdjąć koło i zobaczyć jak wygląda sytuacja. W razie czego służę pomocą. Trochę ostatnio się nawalczyłem z hamulcami.
Nie napisałeś czy przód czy tyl. Jeśli chodzi o przód to albo:
zapiekły się prowadnice które ruszają zaciskiem na boki
nie odbija tłoczek
klocki zakleszczyły się w jarzmie
hamulec zapowietrzony (ale nie pisałeś że pedał wpada w podłogę czy coś)
i bardzo rzadki przypadek - ten wąż gumowy co idzie do zacisku się zapchał
Jeśli chodzi o tył to może dojść jeszcze że ręczny trzyma ale raczej nie hamujesz ręcznym..
Proponuję zdjąć koło i zobaczyć jak wygląda sytuacja. W razie czego służę pomocą. Trochę ostatnio się nawalczyłem z hamulcami.
- killah
Więc powiem ci tak chodzi mi o przód prowadnice wyglądają że są ok ale dzisiaj dałem im smaru miedzianego ale nic to nie dało. Jutro będe z kumplem odpowietrzała a jak nie to trzeba bedzie zdjąć zacisk tylko w żaden sposób nie idzie go odkręcić pewnie będzie trzeba grzać palnikiem:(
- star1466
- Czytacz
star1466 napisał(a):Więc powiem ci tak chodzi mi o przód prowadnice wyglądają że są ok ale dzisiaj dałem im smaru miedzianego ale nic to nie dało. Jutro będe z kumplem odpowietrzała a jak nie to trzeba bedzie zdjąć zacisk tylko w żaden sposób nie idzie go odkręcić pewnie będzie trzeba grzać palnikiem:(
jak sprawdziłeś prowadnice nie zdejmując zacisku??
- killah
prowadnice sprawdzilem zaglądając pod gumki. ale dziś już konkretnie zacisk zdjęłem wyczyściłem wszystko i przesmarowałem odpowietrzyłem ale tylko to koło i już nie pali hamulca ale musze jechać na kanał i odpowietrzyć wszystkie koła bo mam wrażenie jakby pedał był z lekka za miękki
- star1466
- Czytacz
star1466 napisał(a):prowadnice sprawdzilem zaglądając pod gumki. ale dziś już konkretnie zacisk zdjęłem wyczyściłem wszystko i przesmarowałem odpowietrzyłem ale tylko to koło i już nie pali hamulca ale musze jechać na kanał i odpowietrzyć wszystkie koła bo mam wrażenie jakby pedał był z lekka za miękki
odpowietrz to sam. 1 osoba do pomocy i tyle.
Kolejność
prawy tył
lewy tył
prawy przód
lewy przód
Patrząc na auto od tyłu.
- killah
już odpowietrzyłem i jest jak było ale patrzyłem u kolegi w golfie i u niego hamulec chodzi identycznie także chyba to u mnie wcześniej był za twardy bo żeby załapał abs to trzeba było prawie stawać na pedał
a teraz spokojnie bez wysiłku można przyblokować
a teraz spokojnie bez wysiłku można przyblokować- star1466
- Czytacz
• Strona 1 z 1