Witam.
Zacznę krótko od początku. Dwa lata temu wymieniłem tarcze raz klocki (Brembo MAX i Brembo). Rok temu wymienione przewody hamulcowe na miedziane z racji korozji. Jakiś miesiąc temu zaczęły się kończyć tarcze. Czułem jakby tył zaczął już mocniej hamować niż przód. Więc kupiłem w końcu nowe tarcze ATE PowerDisc i klocki ATE. Póki co przejeździłem na nich niecałe 250 km jak na dotarciu, więc zgodnie z zaleceniami producenta jeszcze przez około 50 muszę na nie uważać. Tylko jest problem, że dalej czuję jakby tył hamował pierwszy, a potem przód. Nieznacznie ale jednak. Co z tym fantem zrobić?
A druga sprawa - kiedy powinno się wymieniać uszczelki na tłoczkach hamulcowych? Kupiłem cały zestaw z myślą wymiany przy okazji wymiany tarcz i klocków, jednak gdy miałem zacisk w ręku, a tato naciskał na hamulec, to tłoczki normalnie wychodziły i zaraz swobodnie same się cofały. żadnych wycieków czy uszkodzeń na gumach nie widziałem. Czy powinienem wymienić też te gumy? Czy to może właśnie przez nie przednie hamulce gorzej pracują i cała siła hamowania idzie na tył?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Tył hamuje wcześniej niż przód-co robić?
Kto pyta - nie błądzi, a wielu ludzi błądzi...
- Ardius
- Czytacz
Re: Tył hamuje wcześniej niż przód-co robić?
z abs czy bez? Korektor siły hamowania na belce czy dwa małe na pompie hamulcowej?
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
-

Thorsten - Moderator Globalny
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.6 AEE
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
1,8 ADZ 1997 rok. Jest ABS, o ile pamiętam na belce nie ma zamontowanego korektora, jest puste mocowanie. Ale nie wiem czy jest też przy pompie,musiał bym jutro sprawdzić. A jak wygląda ten mały? A czy to nie jest czasem wina samoregulatora? Na starych tarczach przednich samoregulator bębnów się mógł dość dociągnąć, i teraz trzeba go po prostu poluzować i znów dopasować? Może i trochę błache pytanie, ale akurat nie mam przy sobie ETKI zeby przejrzeć całą budowę tylnego układu, więc pytam Was koledzy.
Kto pyta - nie błądzi, a wielu ludzi błądzi...
- Ardius
- Czytacz
Sam wymieniałeś przewody czy wymieniał je mechanik? całkiem możliwe że usunął korektor z racji że stwarza olbrzymie problemy przy demontażu przewodów. Można go usunąć ale zamiast niego trzeba wstawić tzw dławiki (mam tak u siebie i się sprawdza) jeśli nie masz ani korektora ani dławików to tył zawsze będzie hamował mocniej.
-

Radi - Members
- Rocznik: 93
- Silnik: 2.8 AAA
U mnie jest identyczna sytuacja, normalnie maskara jak na zakręcie mi się tył zablokował to bokiem poleciał mam ABS ale niestety nie działa
świeci się kontrolka ale nie bardzo wiem jak sprawdzić który z czujników mógł paść i wgl jak go wymontować bo jest dość mocno chyba zapieczony. Jak można te hamulce wyregulować żeby tył się nie blokował? I jak sprawdzić w domowych warunkach który z czujników ABS zawiódł?
świeci się kontrolka ale nie bardzo wiem jak sprawdzić który z czujników mógł paść i wgl jak go wymontować bo jest dość mocno chyba zapieczony. Jak można te hamulce wyregulować żeby tył się nie blokował? I jak sprawdzić w domowych warunkach który z czujników ABS zawiódł?-

99szymon99 - Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2.0 2e
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
99szymon99 napisał(a):U mnie jest identyczna sytuacja, normalnie maskara jak na zakręcie mi się tył zablokował to bokiem poleciał mam ABS ale niestety nie działaświeci się kontrolka ale nie bardzo wiem jak sprawdzić który z czujników mógł paść i wgl jak go wymontować bo jest dość mocno chyba zapieczony. Jak można te hamulce wyregulować żeby tył się nie blokował? I jak sprawdzić w domowych warunkach który z czujników ABS zawiódł?
Czujniki wymontujesz tak, ze po odkręceniu śruby trzymającej czujnik i wczesniejszym spryskaniu wszystkiego odrdzewiaczem, bierzesz nakładkę na klucz o srednicy czujnika i przy użyciu młotka delikatnie i z wyczuciem wybijasz. U mnie tak zadziałało przy zmianie bębnów na tarcze.
Co do ABSów, sprawdź czy na VCDSie nie wywali Ci błędu mówiącego dokladnie z którego koła czujnik nawala.
A co do hamującego tyłu to raczej korektor.
-

shift00 - Gaduła
- Rocznik: 96
- Silnik: 1.8T++
Z ABS to pojade na VAGa bo jeszcze mi się świeci od poduszek powietrznych to przy okazji, próbowałem go jakoś wyciągnąć i ni chu chu ani drgnie, konkretnie go psikłem wd-40. No dobra ten ABS jakoś se poradze jak będę wiedział który to to będę walczył tylko co z tym korektorem? Czytałem trochę i nie wiem za bardzo gdzie to jest i wgl jak to regulować, w jaki sposób żeby było ok. Da rade to wyregulować w domowych warunkach?
-

99szymon99 - Czytacz
Na kompie wykazało że przy lewym przednim kole, jeśli faktycznie to czujnik to gdy zamontuje sprawny to kontrolka sama zgaśnie czy będę musiał znów jechać na kompa żeby wykasował błąd? I jak wyregulować te hamulce w tym korektorze?
-

99szymon99 - Czytacz
Teoretycznie powinna kontrolka zgasnąć. Ale i tak dobrze by było podjechać na kompa aby skasować błąd bo cały czas będzie zapisany w sterowniku.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
• Strona 1 z 1