Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Problem z hamulcami na przedniej osi pulsowanie
Witam wszystkich,kilka lat temu kupiłem golfika i od tamtego czasu wymieniłem już wszystko w układzie hamulcowym co wydawało mi się że jest powodem drgań przy hamowaniu,można powiedzieć że kierownica mi nie telepie ale odczuwa się tak jakby coś było krzywe i raz biorą hamulce raz nie takie pulsowanie.Po wymianie tarcz na nowe problem znika ,tak samo po samym liźnięciu na tokarce ale najwyżej na 2 tygodnie i znowu to samo.Może ktoś miał podobny problem ? Proszę o jakieś wskazówki bo ja już nie mam sił.Coś krzywi te tarcze takie jest moje przypuszczenie tylko co ?
- guciu8
- Czytacz
kolego masz marnej jakosci tarcze i jak dostaja wode wykrzywiaja sie tak mi sie dzialo w moim mondeo
- marcinkazimierz
- Gaduła
Kolego a może poprostu zapiekają Ci się prowadniki. Rozbierz zaciski wyjmij klocki, wyczyść wszystko dokładnie i nasmaruj poowierzchnie przylegania klocka do jarzma zacisku pastą miedzianą, następnie przyjrzyj się jak wyglądają prowadniki łączące zacisk z jarzmem. Gdt nie ma na nioch luzu to wyczyśćm je dikładnie i nasmaruj w/w pastą lub wymień gdy bedzie luz i powinno banglac jak ta lala
-

damianco - Czytacz
damianco napisał(a):Kolego a może poprostu zapiekają Ci się prowadniki. Rozbierz zaciski wyjmij klocki, wyczyść wszystko dokładnie i nasmaruj poowierzchnie przylegania klocka do jarzma zacisku pastą miedzianą, następnie przyjrzyj się jak wyglądają prowadniki łączące zacisk z jarzmem. Gdt nie ma na nioch luzu to wyczyśćm je dikładnie i nasmaruj w/w pastą lub wymień gdy bedzie luz i powinno banglac jak ta lala
Dobrze kolega ujął , dodam do sprawdzenia masz jeszcze tłoczki w zaciskach. Moje pytanie czy w trakcie jazdy nie grzeją się tarcze?Jeżeli tak to nie cofa się zacisk ,tarcza się nie potrzebnie nagrzewa i krzywi . Ostatnia sprawa sprawdź jak zużywają się klocki , czyli zmierz grubość góra i dół może je zacisk też "skosować" (do sprawdzenia też śruby mocujące zacisk może są krzywe)

-

pietrasiak2 - Members
Dzięki za odpowiedzi ,wcześniej smarowałem prowadnice i zazwyczaj to robię czy śruby są proste tego nie sprawdzałem ,zauważyłem że tarcza jest jakby tarta po środku(szerokość 5 do 7cm ) najbardziej tzn a reszta jakby mniej ale również jest starta tak jakby nacisk był w tym miejscu największy przy hamowaniu?i tak jest na jednej stronie ,na drugiej wygląda co całkiem równo może to tylko jedna strona powoduje takie problem ,myślałem że może piasta jest walnięta i przez to się tarcza krzywi?ale podczas jazdy nic mi w sumie nie telepie na kierownicy?byłem już u kilku magików mechaników którzy tylko wymień to wymień tamto ale to nie o to chodzi aby wymieniać a znaleźć przyczynę tego stanu. Może macie jakieś pomysły jeszcze ?Proszę o jakieś wskazówki.
[ Dodano: 2012-08-20, 09:14 ]
tłoczków nie sprawdzałem bo nie ciekną wole tego nie ruszać
[ Dodano: 2012-08-20, 09:17 ]
po hamowaniu koło obraca się swobodnie więc zacisk raczej się cofa sprawdziłem jak podniosłem auto
[ Dodano: 2012-08-20, 09:14 ]
tłoczków nie sprawdzałem bo nie ciekną wole tego nie ruszać
[ Dodano: 2012-08-20, 09:17 ]
po hamowaniu koło obraca się swobodnie więc zacisk raczej się cofa sprawdziłem jak podniosłem auto
- guciu8
- Czytacz
zauważyłem że tarcza jest jakby tarta po środku(szerokość 5 do 7cm ) najbardziej tzn a reszta jakby mniej ale również jest starta tak jakby nacisk był w tym miejscu największy przy hamowaniu?i tak jest na jednej stronie
To może być menisk na tarczy , żle zatoczona
To może być menisk na tarczy , żle zatoczona

-

pietrasiak2 - Members
Weź na tokarkę i sprawdź jakie bicie mają dwie strony do siebie, ale najpierw ustaw bicie
(wyważenie) do powierzchni mocującej do piasty. Tak powinien tokarz sprawdzić przed toczeniem,tak też produkcja idzie najpierw obrabiają mocowanie , przechwyt i część hamująca
(wyważenie) do powierzchni mocującej do piasty. Tak powinien tokarz sprawdzić przed toczeniem,tak też produkcja idzie najpierw obrabiają mocowanie , przechwyt i część hamująca
-

pietrasiak2 - Members
Tylko pamiętaj by nie przekroczyć min grubości i powiedz tokarzowi , że zależy tobie o zachowaniu równoległości kształtu płaszczyzn (żeby jedna strona tarczy miała i grubość i bicie w stosunku do drugiej), Często tak robią , że po prostu lizną i oddają do jazdy 

-

pietrasiak2 - Members
• Strona 1 z 1