Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Piszczenie hamulców
Siema. Mam golfa od nie dawna i hamulce mi piszczą. Co to może być i ile by kosztowało naprawa tego ?
- Przemek21
- Czytacz
Przemek21 napisał(a):Mam golfa od nie dawna i hamulce mi piszczą.
Nie tylko tobie...
Przemek21 napisał(a):Co to może być
..przyczyną? Znaczne zużycie klocków hamulcowych... ew. ten typ tak ma... Skontroluj grubość tarcz oraz klocków. Mogą kwalifikować się do wymiany.
Przemek21 napisał(a):ile by kosztowało naprawa tego ?
Wymianę można przeprowadzić samemu... To nic trudnego. A koszta to tyle co klocki i tarcze. Jak do ciebie to ~70 zł komplet klocków (ATE) oraz ~100 zł za komplet tarcz pełnych. Czyli poniżej 200 zł powinno się zamknąć.
tyle w temacie.
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Przemek21 napisał(a):Dzięki, za niedługo wypłata więc ogarnę to
Jeśli piszczą nie tylko podczas hamowania ale również w czasie jazdy to może się okazać iż tłoczki hamulcowe nie odbijają... i przydałaby się im regeneracja. Ale ten temat również nie należy do drogich.

-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Paweu_mk3 napisał(a):Jeśli piszczą nie tylko podczas hamowania ale również w czasie jazdy to może się okazać iż tłoczki hamulcowe nie odbijają... i przydałaby się im regeneracja. Ale ten temat również nie należy do drogich.
mi piszczały tylko jak jechałem do 50km/h było je non stop słychać i naj bardziej przy skręcaniu w lewą stronę okazały się tłoczki były trochę zarąbane ale regeneracja ich okazała się trafna a koszt naprawdę nie wielki
-

Siw3k - Members
- Rocznik: 2002
- Silnik: 1.8T
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Podpinam się pod temat. Borykam się z piszczeniem od sierpnia. Na samym początku dało się to znieść, ale teraz hałas jest dla mnie nie do wytrzymania. Zaczęło się od popiskiwania, co jakiś czas, które teraz jest ciągłe po rozgrzaniu.
Od czasu kiedy to się zaczęło wymieniłem 3 razy klocki hamulcowe, przewody hamulcowe z przodu z obu stron i zacisk hamulcowy, gdyż poprzedni na tłoczku miał skazę i korozję. Ale te wszystkie zabiegi nie pomogły
Już sam nie wiem co robić.... Ręce mi opadają. Nawet zamówiłem w sklepie pompę hamulcową, ale się zastanawiam, bo co jeśli to nie to i 250zł pójdzie w błoto. Nie wiem, czy wymienić płyn w całym układzie...? ?Jak lekko nacisnę pedał hamulca, to piszczenie ustaje.
Hałasu dopiero nie słyszę przy 120 km/h
Proszę o Wasze rady
Od czasu kiedy to się zaczęło wymieniłem 3 razy klocki hamulcowe, przewody hamulcowe z przodu z obu stron i zacisk hamulcowy, gdyż poprzedni na tłoczku miał skazę i korozję. Ale te wszystkie zabiegi nie pomogły
Już sam nie wiem co robić.... Ręce mi opadają. Nawet zamówiłem w sklepie pompę hamulcową, ale się zastanawiam, bo co jeśli to nie to i 250zł pójdzie w błoto. Nie wiem, czy wymienić płyn w całym układzie...? ?Jak lekko nacisnę pedał hamulca, to piszczenie ustaje.
Hałasu dopiero nie słyszę przy 120 km/h
Proszę o Wasze rady

Ostatnio edytowano 17 paź 2013, o 01:22 przez prezes1988, łącznie edytowano 1 raz
- prezes1988
- Berbeć
Jeśli jest to piszczenie cykliczne, tak jak u mnie na przykład teraz, radził bym podnieść samochód i kręcić kołem.
U mnie w lewym kole przód, przy kręceniu kołem właśnie trze cyklicznie, co jak dla mnie, oznacza zwichrowaną tarcze.
Wymienie tarcze, na ta z poprzedniego samochodu i jestem pewny iz ustąpi.
Jeśli nie piszczy non stop - to właśnie sprawdzajcie jako pierwsze.
U mnie w lewym kole przód, przy kręceniu kołem właśnie trze cyklicznie, co jak dla mnie, oznacza zwichrowaną tarcze.
Wymienie tarcze, na ta z poprzedniego samochodu i jestem pewny iz ustąpi.
Jeśli nie piszczy non stop - to właśnie sprawdzajcie jako pierwsze.
-

kebs - Czytacz
Niestety jest to piszczenie ciągłe po nagrzaniu
A samochód już podnosiłem kilka razy od tego jak zaczęło piszczeć szukając przyczyny. Cóz jutro podniosę i jeszcze raz sprawdzę tarcze, ale wydaja sie być w porządku. Tym bardziej, że przy hamowaniu kierownica nie ma żadnego bicia, a tak objawiałaby się skrzywiona tarcz.
Ale dzięki za radę
A samochód już podnosiłem kilka razy od tego jak zaczęło piszczeć szukając przyczyny. Cóz jutro podniosę i jeszcze raz sprawdzę tarcze, ale wydaja sie być w porządku. Tym bardziej, że przy hamowaniu kierownica nie ma żadnego bicia, a tak objawiałaby się skrzywiona tarcz.
Ale dzięki za radę

- prezes1988
- Berbeć
prezes1988, zmieniałeś markę klocków? Bo po prostu piszczenie zwykle wynika z takiej a nie innej współpracy klocka z tarczą, niektóre klocki piszczą i tyle, doraźnie starczy je papierem ścierny przetrzeć, miękka warstwa na spodniej powierzchni klocka też ma znaczenie dla zmnimalizowania piszczenia
- pablomed
- Members
pablomed napisał(a):prezes1988, zmieniałeś markę klocków? Bo po prostu piszczenie zwykle wynika z takiej a nie innej współpracy klocka z tarczą, niektóre klocki piszczą i tyle, doraźnie starczy je papierem ścierny przetrzeć, miękka warstwa na spodniej powierzchni klocka też ma znaczenie dla zmnimalizowania piszczenia
za każdym razem zmieniałem na inna markę klocków. Doraźnego ścierania klocków tez próbowałem, ale niestety nic nie pomogło
Po przejechaniu 100km tarcze są tak gorące, że prawie nie da się ich dotykać.
Okazało sie tez mam jakąś dziwną pompkę hamulcową założona, gdyż 2 rodzaje przeznaczone do golfa z ABS-em nie pasują do mnie

- prezes1988
- Berbeć
coś było kombinowane
jak przejechane 100 km i gorące tarsze to albo kszywe tarcze albo ukłąd nieodpowiednio odpowietrzony
płyn zmienia sie
wypompuj stary ze zbiorniczka tak jak odpowietrza sie
dolej nowego
i odpowietrza sie układ
sprawdz czy zacisk lekko chodzi i idbija
rozszeżgo i spróbuj poruszac w prowadnicach powinno wdac sie 1 rekąruszyc w obie strony
co do abs podaj numer
jak przejechane 100 km i gorące tarsze to albo kszywe tarcze albo ukłąd nieodpowiednio odpowietrzony
płyn zmienia sie
wypompuj stary ze zbiorniczka tak jak odpowietrza sie
dolej nowego
i odpowietrza sie układ
sprawdz czy zacisk lekko chodzi i idbija
rozszeżgo i spróbuj poruszac w prowadnicach powinno wdac sie 1 rekąruszyc w obie strony
co do abs podaj numer
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
• Strona 1 z 1