Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Odkształcenie tarczy hamulcowej
Witam. Mam dla was pytanie ponieważ było zimno tak ok. -5 stopni. Bardzo się spieszyłem i jechałem cały czas szybko i hamowałem. Po dotarciu na miejsce zauważyłem że moje tarcze hamulcowe są czerwone. Na drugi dzień spadł śnieg i już nie mogłem nigdzie szybciej jeździć. Dziś jechałem ok 80-100km/h i cały czas trzęsła się kierownica przy hamowaniu to jeszcze gorzej. Czy to możliwe że odkształciły się tarcze hamulcowe?? Na felgach nie ma żadnego przylepionego lodu ani nic. I odważniki od wyważania kół też są ok. Proszę o pomoc z góry dziękuje.
- Mateusz188
- Berbeć
Mateusz188 napisał(a):Czy to możliwe że odkształciły się tarcze hamulcowe?? Na felgach nie ma żadnego przylepionego lodu ani nic. I odważniki od wyważania kół też są ok. Proszę o pomoc z góry dziękuje.
Możliwe...
Swoją drogą dobrze musiałeś dawać do pieca tym 1.6 że Ci się tarcze zagotowały...
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
No to zdrowo musiałeś dawać że się czerwone zrobiły. Inna kwestia że pewnie nie były to za dobre tarcze że się tak poodkształcały. Jeżeli kupowałeś je niedawno i są jeszcze w dobrym stanie (tj były), to daj do stoczenia, jeżeli już miały swoje przelatane to chyba warto kupić nowe, bo raz że po stoczeniu za wiele Ci ich nie zostanie, a dwa że jak są cienkie, to po takim zagrzaniu do czerwoności mogą w niedalekiej przyszłości po prostu pęknąć
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Mateusz188 napisał(a):Tarcze nie były przetaczane i są w całkiem dobrym stanie
Po czym wnioskujesz że tarcze są w całkiem dobrym stanie
.Zgadzam się ze zdaniem Opika nie ma sęsu oszczędzać na zdrowiu swoim i innych użytkowników dróg ale oczywiście decyzja należy do Ciebie
.- Golf Maniak
- Members
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1595 AFT
- Paliwo: PB
Mateusz188 napisał(a):Po dotarciu na miejsce zauważyłem że moje tarcze hamulcowe są czerwone.
Opik napisał(a):to daj do stoczenia,
Mateusz188 napisał(a):Tarcze nie były przetaczane i są w całkiem dobrym stanie
Co wy Panowie chcecie toczyć
?Tarcze i bębny hamulcowe przetacza się tak jak komutatory czyli w przypadku wystąpienia nierównomiernego zużycia na ich powierzchni.
Spalone tarcze kwalifikują się tylko i wyłacznie do złomowania.
Golf Maniak napisał(a):nie ma sęsu oszczędzać na zdrowiu swoim i innych użytkowników dróg ale oczywiście decyzja należy do Ciebie
-

Gofer - Gaduła
Co tu gadać jak je pokrzywiło to nie da rady ich zatoczyć bo żyletki wyjdą
Ja bym wymienił je i szukał przyczyny czemu tak je nagrzało????
Winne mogą być zaciski , które nie wracają, zendra na prowadnikach klocków, lub brak okładzin i blachę zablokowało, ostatnie to coś się dzieje z pompą.
Ewentualnie jak to było na tyle to stanęły dźwignie ręcznego

Ja bym wymienił je i szukał przyczyny czemu tak je nagrzało????
Winne mogą być zaciski , które nie wracają, zendra na prowadnikach klocków, lub brak okładzin i blachę zablokowało, ostatnie to coś się dzieje z pompą.
Ewentualnie jak to było na tyle to stanęły dźwignie ręcznego

-

pietrasiak2 - Members
pietrasiak2, z tyłu nie tarcz w 1.6
gdyby zaciski trzymały to czułby że jedzie gorzej niż jechał. Każde hamowanie ryjem w podłogę i tak jest
Jak delikatnie skrzywiło to da radę przetoczyć, oczywiście że jak jest ładna ósemka to tylko wyrzucić
gdyby zaciski trzymały to czułby że jedzie gorzej niż jechał. Każde hamowanie ryjem w podłogę i tak jest
Jak delikatnie skrzywiło to da radę przetoczyć, oczywiście że jak jest ładna ósemka to tylko wyrzucić
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
Opik napisał(a):Jak delikatnie skrzywiło to da radę przetoczyć, oczywiście że jak jest ładna ósemka to tylko wyrzucić
Tu się mylisz ... można tarczę zatoczyć , owszem do jakiegoś minimum , ale nie w wypadku kiedy metal jest przegrzany, w szczególności stopy żeliwa itd.
A przy osłabieniu typu nagrzanie i zmniejszenie grubości materiały wzrasta ryzyko pęknięcia (rozsypania) się tarczy ,co za tym idzie nie muszę pisać.
Ja nie proponował bym i nie proponuję takiego zabiegu PO PRZEGRZANIU!
Wiem bo zajmuję się obróbką skrawaniem od 1986roku i nawet po takiej szkole jestem . Także jak proponujesz komuś ryzyko utraty zdrowia to rispekt.
PS Faktem jest że pisałem parę razy jak można "wyprowadzić " tarczę by nie miała bicia i jak najmniej ją "zebrać", lecz ten przypadek to co innego

-

pietrasiak2 - Members