czy ktoś wie co jest powodem nierównego wycierania sie zacisków w tarczówkach? dzis rozebrałem hamulce i widzę klocki od środka auta są prawie nie wytarte a zewnętrzne prawie nie ma
wyciągnąłem prowadnice czy jakoś tak sie na zawyją te 2 śruby mocujące zacisk i zamierzam je wyczyścić czy to pomorze?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Procent napisał(a):A może na ustawianie zbieżności jedź
yyy
? możesz wyjaśnic?Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
Re: nierówne wycieranie klocków przy tarczówkach
k-m-r1 napisał(a):wyciągnąłem prowadnice czy jakoś tak sie na zawyją te 2 śruby mocujące zacisk i zamierzam je wyczyścić czy to pomorze?
Tak, zapieczone prowadnice mogą być przyczyna nierówno zużywających sie klocków.
Wyczyść, nasmaruj, zmień gumki/osłonki jeżeli są popękane i obserwuj czy pomogło.
Możesz mieć również klocki nie z tego samego kompletu (tzn. firmy) Widziałem juz takie przypadki czego efektem było właśnie takie nierówne zuzycie. Polak wszystko potrafi...

Procent napisał(a):A może na ustawienie zbieżności jedź
To nic nie pomoże.
-

Repsol - Badacz tematu
zamontowałem nowe klocki prowadnice wyczyściłem i fajnie lekko chodziły
doczytałem sie tu na forum zę tak po 100 km klocki dotrą sie ja zrobiłem 290 km i dalej grzeją sie przednie tarcze po stronie pasażera bardziej ale i tak widać różnice autko zrywniejsze bo nie trzymają tak zaciski tylko co poradzić na te nagrzane tarcze?
doczytałem sie tu na forum zę tak po 100 km klocki dotrą sie ja zrobiłem 290 km i dalej grzeją sie przednie tarcze po stronie pasażera bardziej ale i tak widać różnice autko zrywniejsze bo nie trzymają tak zaciski tylko co poradzić na te nagrzane tarcze?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
k-m-r1, skoro wszystko ładnie-ślicznie-pięknie... wyczyściłeś i chodziło leciutko, to teraz jedyne co możesz jeszcze zrobić to sprawdzić czy nie masz zapowietrzonego układu. Bardzo często to właśnie jest powodem źle odbijających/powracających do stanu pierwotnego szczęk lub klocków.
A być może jeszcze Twoje klocki po prostu nie zdążyły się odpowiednio ułożyć i dopasować do tarczy. Daj im jeszcze trochę czasu... bo na to nie ma regóły, że sto kilosów trzeba przelecieć i jest git majonez.
I pamiętaj aby nie używać w tym czasie hebla na max bo możesz "zeszklić" klocki.
A być może jeszcze Twoje klocki po prostu nie zdążyły się odpowiednio ułożyć i dopasować do tarczy. Daj im jeszcze trochę czasu... bo na to nie ma regóły, że sto kilosów trzeba przelecieć i jest git majonez.
I pamiętaj aby nie używać w tym czasie hebla na max bo możesz "zeszklić" klocki.
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
-

Repsol - Badacz tematu
ja też mam taki problem.....jak później się okazało to zurzyte tarcze hamulcowe wygieły się przez co lewa strona bardziej ścierała klocki 

-

tyberianki - Czytacz
ampol 6 zwykły nie calowy takie u mnie były
u znajomego jak wymienialismy btły zwykłę śruby z szesciokontnym łbem 13
a wracając do poprzedniego poprostu olałęm to i przeszło samo obecnie od wymiany zrobiłem jakies 15-20 tys i jest oki
u znajomego jak wymienialismy btły zwykłę śruby z szesciokontnym łbem 13
a wracając do poprzedniego poprostu olałęm to i przeszło samo obecnie od wymiany zrobiłem jakies 15-20 tys i jest oki
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
• Strona 1 z 1