Pozbywać się?
Mam różnicę w hamowaniu 70% (prawa-lewa)
Główna przyczyna to korektor siły hamowa,a ale czy się go pozbywać?
Ktoś ma jakeis doswiadczenia z tym?
Auto tył obnizone dość mocno, robie swap na tarcze i chce go po prostu ominąć
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Korektor siły hamowania
Mój golf Variant
AAZ: KKK K14~1.5Bar, Skrzynia CTN(TDi), dół TDi.
-

pawelus6 - Gaduła
- Rocznik: 0
- Silnik: Dziala
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
pozbyc sie nie mozesz bo bedzie ci tył przyhamowywał mocniej niz przód
mozna go jedynie wyregulowac zeby działał
mozna go jedynie wyregulowac zeby działał
-

BialyUst - Members
Do regulacji to on sie juz totalnie na nadaje.
W grę wchodzi tylko nowy.
Wiem ze 1.4 miały troche inne te korektory.
Wg. ich katalogi (nie opieram sie na nim sztywno), takie same korektory były w seatach nawet 1.9TDi, czy da rade w ogole to zastosować?
http://www.iparts.pl/czesc/korektor-sil ... e-w-autach
W grę wchodzi tylko nowy.
Wiem ze 1.4 miały troche inne te korektory.
Wg. ich katalogi (nie opieram sie na nim sztywno), takie same korektory były w seatach nawet 1.9TDi, czy da rade w ogole to zastosować?
http://www.iparts.pl/czesc/korektor-sil ... e-w-autach
Mój golf Variant
-

pawelus6 - Gaduła
podepnę się pod wątek.
mam taki problem padł mi korektor siły hamowania - błagam nie pytajcie w jaki sposób
I cena nowego aż boli, zaczyna się od 210zł. Przypomniałem sobie że golfy 1.4 miały małe korektory montowane na pompę hamulcową. Działa to tak samo jak normalny korektor i czy zachowuje się tak samo? Nie chce kupować nowego na belkę a mam za śmieszne pieniądze dostęp do całej pompy od 1.4 która ma te małe korektory wkręcane w pompe po jednym na każde tylne koło. co wy na to?
mam taki problem padł mi korektor siły hamowania - błagam nie pytajcie w jaki sposób
I cena nowego aż boli, zaczyna się od 210zł. Przypomniałem sobie że golfy 1.4 miały małe korektory montowane na pompę hamulcową. Działa to tak samo jak normalny korektor i czy zachowuje się tak samo? Nie chce kupować nowego na belkę a mam za śmieszne pieniądze dostęp do całej pompy od 1.4 która ma te małe korektory wkręcane w pompe po jednym na każde tylne koło. co wy na to?
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
-

Thorsten - Moderator Globalny
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.6 AEE
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Problem w sumie rozwiązany. Jak mówiłem ominąłem stary korektor, koszt jednej mufki M10 - 10zł. Korektor nadal jest na aucie ale nie wchodzi w skład układu hamulcowego. Kupiłem pompę z golfa III 1.4 która miała te małe korektory wkręcane w pompę, po jednym na każde koło. Czy coś daje? Muszę pojeździć by ocenić. Rozmawiałem z mechanikami i człowiekiem ze stacji demontażu pojazdów każdy z nich gdy usłyszał temat korektora siły hamowania śmiało powiedział bym go ominął i nie zawracał sobie głowy. Koszt pompy z małymi korektorami bagatela... 14zł 

MK3
-

Pozdrów tych mechaników z demontażu szczególnie.
Przy hamowaniu siła przenosi się na przód auta. Tylne koła hamując z taką siłą jak przednie szybciej stracą przyczepność niż przednie gdyż będą mniej dociazone niż przednie (masa przenosi się na przód ) wiec powodzenia na mokrych nawierzchniach albo w zimę. Ja kupiłem korektory nakręcone na pompę właśnie z 1.4 bo były montowane w seatach nawet w 1.9 tdi tylko w golf ach były w 1.4 wiec skoro tam mogły być to czemu nie w golfie.
(Dane o modelach aut w których były one montowane wziąłem z katalogów różnych hurtowni )
A tobie życzę rozwagi na drodze
wbrew pozorom to tam nie jest bez powodu. Wole dać 300 zł niż driftowac na zablokowanych kołach.
Przy hamowaniu siła przenosi się na przód auta. Tylne koła hamując z taką siłą jak przednie szybciej stracą przyczepność niż przednie gdyż będą mniej dociazone niż przednie (masa przenosi się na przód ) wiec powodzenia na mokrych nawierzchniach albo w zimę. Ja kupiłem korektory nakręcone na pompę właśnie z 1.4 bo były montowane w seatach nawet w 1.9 tdi tylko w golf ach były w 1.4 wiec skoro tam mogły być to czemu nie w golfie.
(Dane o modelach aut w których były one montowane wziąłem z katalogów różnych hurtowni )
A tobie życzę rozwagi na drodze
wbrew pozorom to tam nie jest bez powodu. Wole dać 300 zł niż driftowac na zablokowanych kołach.Mój golf Variant
-

pawelus6 - Gaduła
pawelus6, Właśnie dlatego:
"Kupiłem pompę z golfa III 1.4 która miała te małe korektory wkręcane w pompę, po jednym na każde koło"
Nie miałem zamiaru jeździć bez niczego, koszt nowego korektora na belkę nie wchodził w grę. Dlatego zdecydowałem się na korektory na pompę z 1.4 i jak się okazało trafiłem na korektory ate więc jestem spokojny.
Fakt że bez korektora obie osie hamują z taką samą siłą odczuć dało się po pierwszej jeździe.
a cała pompa z 1.4 za 14zł
Po założeniu małych korektorów ewidentnie siła hamowania w pierwszej chwili skupia się na osi przedniej a tylna hamuje po niej. Wcześniej jak mówiłem gdy nie było żadnego korektora auto ewidentnie hamowało tyłem co wyczuć można bardzo łatwo.
"Kupiłem pompę z golfa III 1.4 która miała te małe korektory wkręcane w pompę, po jednym na każde koło"
Nie miałem zamiaru jeździć bez niczego, koszt nowego korektora na belkę nie wchodził w grę. Dlatego zdecydowałem się na korektory na pompę z 1.4 i jak się okazało trafiłem na korektory ate więc jestem spokojny.
Fakt że bez korektora obie osie hamują z taką samą siłą odczuć dało się po pierwszej jeździe.
pawelus6 napisał(a):Wole dać 300 zł
a cała pompa z 1.4 za 14zł
Po założeniu małych korektorów ewidentnie siła hamowania w pierwszej chwili skupia się na osi przedniej a tylna hamuje po niej. Wcześniej jak mówiłem gdy nie było żadnego korektora auto ewidentnie hamowało tyłem co wyczuć można bardzo łatwo.
MK3
-

Re: Korektor siły hamowania
Siemka mam takie pytanko
biore się za zawias i heble w moim mk3. Mam z przodu tarcze a z tyłu bębny oraz kolektor siły hamowania na belce. Chciałbym dać hamulce z G60 i pytanie do was, jako kolektor i gdzie? (chciałbym go usunąć z belki). Jaką dać skuteczną pompę hamulcową?
biore się za zawias i heble w moim mk3. Mam z przodu tarcze a z tyłu bębny oraz kolektor siły hamowania na belce. Chciałbym dać hamulce z G60 i pytanie do was, jako kolektor i gdzie? (chciałbym go usunąć z belki). Jaką dać skuteczną pompę hamulcową?- Vettre
- Berbeć
• Strona 1 z 1