klopot z hamulcami

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

klopot z hamulcami

Postprzez Lvkasz » 3 lip 2013, o 21:23

Witam.
Golf 1.4 bez ABS.
Wymienione tarcze i klocki ATE, pompa hamulcowa oraz plyn. Tylne hamulce robione jakiś rok temu. Problem tkwi w tym, ze po mimo wielokrotnego odpowietrzania układu pedal wciąż wpada w podloge, nie stawia praktycznie zadnego oporu. Macie może jakies pomysły na co zwrocic uwagę? Już zastanawiam się nad tym czy nowa pompa nie jest uszkodzona.
Lvkasz
Czytacz
 
Posty: 77
Dołączył(a): 13 cze 2008, o 14:45
Lokalizacja: lubuskie

klopot z hamulcami

 

Postprzez prezesik » 3 lip 2013, o 22:49

A po założeniu nowej pompy i zalaniu jej płynem była odpowietrzona? Ja u ciebie 2 dni temu wymieniałem wszystkie sztywne przewody hamulcowe na miedziane, bo stalowe skorodowały i strach było jeździć.
Po założeniu wszystkich nowych przewodów zalałem pompę płynem i po kolei każdy przewód przy pompie luzowałem i czekałem, aż pojawi się na nim płyn. Jak płyn się pojawiał dokręcałem go. Podobnie robiłem z trzema kolejnymi przewodami. Chodzi o to, aby z pompy płyn wypchnął powietrze.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez Lvkasz » 4 lip 2013, o 04:57

Gdzies w internecie wyczytalem, ze pompa sama sie odpowietrza, wiec nie wiem czy to prawda.
Lvkasz
Czytacz
 
Posty: 77
Dołączył(a): 13 cze 2008, o 14:45
Lokalizacja: lubuskie

Postprzez pablomed » 4 lip 2013, o 10:31

a wciąga płyn ze zbiorniczka czy jest stała ilość? Jeśli wciąga to nieszczelność której jeszcze nie zlokalizowaleś, albo za krótko jednak odpowietrzałeś, jeśli nie wciąga to pompa przepuszcza "na sekcjach" (mało prawdopodobne przy nowej ale kto to przewidzi) niedrożne dopływy do pompy ze zbiorniczka.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez Lvkasz » 4 lip 2013, o 21:57

Winna była "nowa" pompa, poniewaz po podmianie na inna hamulce zaczely dzialac. Uklad odpowietrzony, choć pedal wciska się prawie do polowy i nie wiem czy tak powinno być. Wydaje mi się ze z tylnimi hamulcami jest cos nie tak,bo przod lapie od razu po lekkim nacisnieciu pedalu a tyl prawie w polowie.
Lvkasz
Czytacz
 
Posty: 77
Dołączył(a): 13 cze 2008, o 14:45
Lokalizacja: lubuskie

Postprzez pablomed » 5 lip 2013, o 15:00

zużyte bębny lub regulatory z tyłu mogą dac taki objaw, ale jeśli pedał staje na twardo i nie dzie dalej w dół to możesz jeździć a zrobisz sobie tył w dalszej kolejności. Z tyłu masz jeszcze regulator rozdziału siły hamowania o nim sobie doczytaj z tym że jesli nie cieknie to będzie sprawny
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez Lvkasz » 6 lip 2013, o 04:58

Kolektora sily hamowania w moi aucie nie ma. Okladziny na szczekach sa dobre, rok temu robione, ale sprawdze czy wszystko jest tam dobrze poskladane, bo nie ja to robilem.
Lvkasz
Czytacz
 
Posty: 77
Dołączył(a): 13 cze 2008, o 14:45
Lokalizacja: lubuskie

Postprzez prezesik » 6 lip 2013, o 06:42

jeżeli korektora siły hamowania nie ma pod autem to są one przy pompie - dwa takie zgrubienia, z których wychodzą przewody hamulcowe na tył.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez Lvkasz » 10 lip 2013, o 22:24

Obrazek
Czy tu wszystko jest dobrze zlozone??
Lvkasz
Czytacz
 
Posty: 77
Dołączył(a): 13 cze 2008, o 14:45
Lokalizacja: lubuskie

Postprzez pablomed » 28 lip 2013, o 23:04

chyba tak ale zanim bęben założysz to klin do samej góry podnieś..
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Następna strona




Powrót do Układ hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości