Hamulec ręczny (foto)

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

Hamulec ręczny (foto)

Postprzez terms » 4 sty 2010, o 21:53

Witam dzisiaj na śniegu zarzuciłem rekaw i poczułem jakby wyrwanie rączki wylazła mi na pół metra i przypomina komin batorego :lol:

Obrazek

Przednia nakrętka zlazła jakim códem niewiem gwint się nie urwał nakrętka jest ok . Nie moge naciągnąć na tyle rączki zeby wlazła na gwint ,probowałem zbliżyć linki brakuje kilku milimetrow ma ktoś może pomysł jak to zrobić ? Czy mogłby ktoś ocenic naciąg linek ponieważ są w róznych pozycjach , ewentualnie jakim kluczem się w to bawić .


...acha jęzeli chodzi o samo dostanie się do nich to wyciagamy popielnniczke odkrecamy cienkim krzyżakiem 2 sruby , podwazamy i panel wyłazi z zatrzasków. Jezeli chodzi o kontrolke ręcznego to zapala ją czujnik ta mała czarna kostka .
terms
Badacz tematu
 
Posty: 167
Dołączył(a): 11 lis 2009, o 14:15
Lokalizacja: Wrocław

Hamulec ręczny (foto)

 

Postprzez pawel1990 » 4 sty 2010, o 22:21

Nie chce tutaj nic mówic ale wydaje mi sie ze poszły linki :-) i czeka Cie wymiana bo inaczej nie wiem jak ten reczny mogł sie tak pionowo stanąc :-D koła masz zablokowane? jak nie to znaczy ze poszła linka :-)
-----------------------------------------------------------
Byłe MK3 1.8 GT --> moj-golf/moje-gt-t21191.html

Byłe MK3 VR6 --> moj-golf/zwykle-mk3-vr6-by-pawel1990-t34070.html

Byłe MK3 GTI --> moj-golf/zielone-gti-t54087.html

Obecny B5 kombi --> inne-samochody-z-rodziny-vag/b5-variant-by-pawel1990-t64298.html
Avatar użytkownika
pawel1990
Members
 
Posty: 1007
Dołączył(a): 25 wrz 2009, o 08:41
Lokalizacja: Sędziszów

Postprzez v1rooz » 4 sty 2010, o 22:40

tak jak kolega pisze linki sie wyciagnely i posprawe ;)
v1rooz
Members
 
Posty: 959
Dołączył(a): 21 lip 2009, o 21:22
Lokalizacja: Olsztyn

Postprzez terms » 4 sty 2010, o 22:42

Koła blokuje po zaciągnięciu , wtedy tez zapala się dioda a ogolnie zlazł mi z gwintu linki nie są chyba nigdzie urwane . Nie wiem gdzie one się mogły oderwac naciąg maja pozytywny .Tu jest problem z nałozeniem tego oczka na gwint :-o
Ostatnio edytowano 4 sty 2010, o 22:46 przez terms, łącznie edytowano 1 raz
terms
Badacz tematu
 
Posty: 167
Dołączył(a): 11 lis 2009, o 14:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez pawel1990 » 4 sty 2010, o 22:45

To w takim razie jak blokuje koła to może kolega miał za dużo siły w ręce jak zaciągał rękaw ;-) Nie wiem co to może być skoro mówisz, że blokuje koła :-/

tam gdzie zaznaczyłem dźwignia ręcznego powinna być przykręcona, wiec możliwe że miałeś źle dokręcone i jak pociągnąłeś mocnej to puściło. dokręć solidnie :-)

A jak ciężko nałożyć na gwint to poluzuj linki obie i już po problemie. potrzebne dwa klucze bodajże nr 8 :-) a jak założysz to oczywiście je podciągnij :-) bo bez ręcznego w zimę to nie ma jazdy. Mam nadzieje że pomogłem. Pozdro
Obrazek
Ostatnio edytowano 4 sty 2010, o 22:51 przez pawel1990, łącznie edytowano 2 razy
-----------------------------------------------------------
Byłe MK3 1.8 GT --> moj-golf/moje-gt-t21191.html

Byłe MK3 VR6 --> moj-golf/zwykle-mk3-vr6-by-pawel1990-t34070.html

Byłe MK3 GTI --> moj-golf/zielone-gti-t54087.html

Obecny B5 kombi --> inne-samochody-z-rodziny-vag/b5-variant-by-pawel1990-t64298.html
Avatar użytkownika
pawel1990
Members
 
Posty: 1007
Dołączył(a): 25 wrz 2009, o 08:41
Lokalizacja: Sędziszów

Postprzez terms » 4 sty 2010, o 22:49

Własnie czasem mam zaduzo siły albo ta nakrętka była zle dokręcona . Strzeliła i wylazła rączka teraz jest problem z załozeniem jej na gwint niewiem jak to założyć . Sam hamulec działa normalnie , jutro jeszcze gdzies pod górke sprawdze czy nie zjedzie ale na płaskim nawet niedrgnie .

[ Dodano: 2010-01-04, 21:52 ]
boję się szarpnąć (a muszę jakoś to zblizyc by wlazł na gwint)by własnie go nie porozrywać , nakrętke tez mam

[ Dodano: 2010-01-04, 21:55 ]
Teraz mysle ze moze gdy pociągnełem rekaw odstrzeliła zle wkręcona nakretka , a ta druga cześć sie lekko odgieła i teraz brakuje mi kilku milimetrow
terms
Badacz tematu
 
Posty: 167
Dołączył(a): 11 lis 2009, o 14:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez pawel1990 » 4 sty 2010, o 22:57

To spróbuj poluzować linki, innego rozwiązania nie widze :-) Pozdro

[ Dodano: 2010-01-04, 21:58 ]
potrzebne będą dwa takie klucze, rozmiar dobierzesz. jednym trzymasz jedna nakrętkę a drugim kręcisz tą drugą. Nic trudnego ;-)
-----------------------------------------------------------
Byłe MK3 1.8 GT --> moj-golf/moje-gt-t21191.html

Byłe MK3 VR6 --> moj-golf/zwykle-mk3-vr6-by-pawel1990-t34070.html

Byłe MK3 GTI --> moj-golf/zielone-gti-t54087.html

Obecny B5 kombi --> inne-samochody-z-rodziny-vag/b5-variant-by-pawel1990-t64298.html
Avatar użytkownika
pawel1990
Members
 
Posty: 1007
Dołączył(a): 25 wrz 2009, o 08:41
Lokalizacja: Sędziszów

Postprzez terms » 4 sty 2010, o 22:59

Poluzowałem linki 2x klucz 10 , pozniej młotkiem zblizyłem blaszke i drugą ręką przyciągnełem , dokreciłem kluczem 13 , naciagnełem linki i jest lepszy niż był jak go kupilłem .
terms
Badacz tematu
 
Posty: 167
Dołączył(a): 11 lis 2009, o 14:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez pawel1990 » 5 sty 2010, o 20:34

No to ja też się cieszę że się udało:) Życzę udanej dalszej jazdy bokiem hehe :-D
-----------------------------------------------------------
Byłe MK3 1.8 GT --> moj-golf/moje-gt-t21191.html

Byłe MK3 VR6 --> moj-golf/zwykle-mk3-vr6-by-pawel1990-t34070.html

Byłe MK3 GTI --> moj-golf/zielone-gti-t54087.html

Obecny B5 kombi --> inne-samochody-z-rodziny-vag/b5-variant-by-pawel1990-t64298.html
Avatar użytkownika
pawel1990
Members
 
Posty: 1007
Dołączył(a): 25 wrz 2009, o 08:41
Lokalizacja: Sędziszów

Postprzez terms » 3 mar 2010, o 21:30

Kolejny problem reczny nie trzyma można jezdzić na zaciągniętym , stacza się czy to są oznaki zużycia ? Czy da się jeszcze jakoś to sprawdzić ? To chyba nic nie ma wspólnego z gaśnięciem ? (gaśnie przy nagłym hamowaniu na nożnym)
terms
Badacz tematu
 
Posty: 167
Dołączył(a): 11 lis 2009, o 14:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez v1rooz » 3 mar 2010, o 23:51

albo linki sa wydluzone i juz koniec ich, albo zaciski sie blokuja , tloczek , najlpieje kupic reperaturki zrobic regeneracje ich,
v1rooz
Members
 
Posty: 959
Dołączył(a): 21 lip 2009, o 21:22
Lokalizacja: Olsztyn

Postprzez Sivy » 28 mar 2010, o 09:55

Podpinam, ktos wymienial linki pod tarcze z tylu ? Czeka mnie wymiana i zastanawiam sie czy sam sobie poradze bez kanalu.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
Avatar użytkownika
Sivy
Members
 
Posty: 880
Dołączył(a): 25 cze 2008, o 10:00
Lokalizacja: Güttstadt

Następna strona

- - -



Powrót do Układ hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość