a układ hamulcowy masz odpowietrzony??Maciey napisał(a):Wogole pedal od hamulca mam strasznie miekki...
Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
-

marcinkoz2910 - Members
Tego to ja nie wiem. Wogole nie znam sie na mechanice. Ale skoro 3 tyg temy bylo dobrze i teraz nagle zaczelo sie to dziac mimo ze nic z hamulcami nie bvylo "grzebane" to pewnie tak
-

Maciey - Czytacz
Maciey napisał(a):Co to oznacza?
moim zdaniem ktoś Ci kiepskie klocki wcisnął, też tak miałem że po zmianie klocków przy ostrzejszym hamowaniu bardzo grzały się tarcze a kilka razy poszedł dym więc byłem atrakcją dla innych na skrzyżowaniu...pierwsze klocki jakie założyłem były ok, póżniej były te felerne a teraz założyłem firmy abs razem z tarczami bo tamte przegrzałem przez te ch...e klocki i jest ok. przy gwałtownym hamowaniu grzeją się ale bez przesady i jeszcze dym z nich nie poszedł...ja bym wywalił te klocki bo szkoda tarcz, przegrzejesz pokrzywią się i będą do wyrzucenia
-

mani51 - Members
mani51, dokładnie tez tak mogło byc a pedał powinien być miękki ale bez przesady po prostu nie za twardy i nie za miękki
-

marcinkoz2910 - Members
Kumpel mechanik zmienial mi klocki. Nie sadze zeby opchnal mi kit
Chociaz nigdy nic nie wiadomo. Poobserwuje jeszcze jakis czas co sie dzieje a jak trzeba bedzie to wymienie. A jaka role pelni plyn hamulcowy? xD
Chociaz nigdy nic nie wiadomo. Poobserwuje jeszcze jakis czas co sie dzieje a jak trzeba bedzie to wymienie. A jaka role pelni plyn hamulcowy? xD-

Maciey - Czytacz
po pierwsze po wymianie hamulców jeździ sie jak autem na dotarciu.Przez 200 km nie należy gwałtownie i mocno hamować bo sie przypalą klocki i tarcze.Nalezy hamowac delikatnie i pulsacyjnie, każdy mechanik to wie i powinien powiedzieć klientowi po wymianie(pisze to też w każdej instrukcji dołączanej do klocków i tarcz, nawet są obrazki dla tych co nie potrafią czytać).Nowe elementy muszą sie dopasować do siebie.
Po 2 możliwe że jak pojeździsz jeszcze trochę to efekt zniknie a może bedziesz musiał na nowo wymieniać.
po3 układ hamulcowy może być zapowietrzony stąd miękki pedał hamulca,
tłoczki mogą nie "odbijać" bo są zapieczone jak również prowadniki zacisku mogą sie nie ruszac ze starości albo zużycia albo korozji.
Po 2 możliwe że jak pojeździsz jeszcze trochę to efekt zniknie a może bedziesz musiał na nowo wymieniać.
po3 układ hamulcowy może być zapowietrzony stąd miękki pedał hamulca,
tłoczki mogą nie "odbijać" bo są zapieczone jak również prowadniki zacisku mogą sie nie ruszac ze starości albo zużycia albo korozji.
- KristoF
- Members
-

Maciey - Czytacz
wszyscy patrzą na przednie hamulce. a TYŁ to co?? nie potrzebny?? jeśli tył jest nie sprawny to nic dziwnego ze grzeją sie z przodu hamulce bo cała siła przechodzi na przednią oś aby auto wyhamować. kiedyś trzeba zajrzeć do bębnów...
a po za tym- panowie czy wszyscy boicie sie pojechać na stację kontroli pojazdów na rolki?? dowodu wam tam nie zatrzymaja za sprawdzenie. płacisz 20 czy 30zł za spr na stanowisku rolkowym.masz wydruk do tego diagnosta ci powie czy sa siły hamowania dop[uszczalne czy nie. jeśli coś sie dzieje to widać i wiadomo do którego koła zajrzeć... po co sobie utrudniać życie... hamulce i ukł.kierowniczy to są 2ie podstawy w aucie...od tego zleży życie w samochodzie.nie ma co sie oszukiwać.
a po za tym- panowie czy wszyscy boicie sie pojechać na stację kontroli pojazdów na rolki?? dowodu wam tam nie zatrzymaja za sprawdzenie. płacisz 20 czy 30zł za spr na stanowisku rolkowym.masz wydruk do tego diagnosta ci powie czy sa siły hamowania dop[uszczalne czy nie. jeśli coś sie dzieje to widać i wiadomo do którego koła zajrzeć... po co sobie utrudniać życie... hamulce i ukł.kierowniczy to są 2ie podstawy w aucie...od tego zleży życie w samochodzie.nie ma co sie oszukiwać.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi