Dziwny problem z hamulcami.

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

Dziwny problem z hamulcami.

Postprzez Mimek » 22 maja 2008, o 19:14

Witam wszystkich, piszę na forum ponieważ nie znalazłem nigdzie nic na ten temat, otóż niedawno kupiłem Golfa III (dla żony :P) i zrobiłem nim ok 1000km. Od początku był problem świecącej się kontrolki abs'u ale pewnie jeden z czujników...natomiast dziś jechałem i nagle przed przejściem dla pieszych pedał hamulca po wciśnięciu opadł do samej podłogi i nie bardzo hamuje, po nagłym wciśnięciu hamuje i zatrzymuje się tylko prawe przednie koło ale zaraz pedał idzie do podłogi i hamulce "puszczają". Tak samo jest gdy "podpompowuję" hamulcem, jadę i hamując naciskam raz za razem to hamuje tylko prawy przód, a jak przytrzymam dłużej to pedał hamulca opada i hamulce "puszczają". Od czego radzicie się zabrać, bo mi się wydaję jakby był zapowietrzony tylko czemu się tak nagle by zapowietrzył, albo jakaś inna przyczyna? Dodam że płynu hamulcowego jest idealnie(nic nie wycieka),tarcze,klocki,szczęki itp. praktycznie nowe. Proszę o jakieś rady.
Mimek
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 22 maja 2008, o 18:58
Lokalizacja: Łańcut

Dziwny problem z hamulcami.

 

Postprzez spiaku » 22 maja 2008, o 21:58

moim zdaniem to jeden z czujników! Nie jestem pewien ale vag (komputer) powinien to wykryc
pozdro spiaku!
Avatar użytkownika
spiaku
Czytacz
 
Posty: 53
Dołączył(a): 7 wrz 2007, o 19:13
Lokalizacja: Polkowice

Postprzez Mimek » 23 maja 2008, o 08:59

No tak ale nawet jak czujnik będzie padnięty to hamulce powinny być, tylko abs by nie działał,chyba że się mylę?
Mimek
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 22 maja 2008, o 18:58
Lokalizacja: Łańcut

Postprzez pirlo » 23 maja 2008, o 11:00

masz racje jak czujnik jest walniety to hamulce dzialaja ja mam walniety z przodu w prawym kole i cylinderek wychodzacy z pompy na niego i nie ma tylko abs pozatym hamulce bez problemu wiec to cos innego zapewne
pirlo
Czytacz
 
Posty: 94
Dołączył(a): 23 gru 2007, o 21:49
Lokalizacja: głogów

Postprzez Mimek » 23 maja 2008, o 11:15

Odpaliłem dzis autko z ciekawości i wszystko jest ok, postało przez noc i hamulce są... ale boję się żeby znowu nie powtórzył się ten problem, aha i ostatnio odpinałem wtyczkę od pompy żeby sprawdzić oporność na pinach ale nie bardzo wiem jak są ponumerowane (jakby ktoś mógł to niech napisze jak idzie numeracja tych pinów albo wrzuci zdjęcie) i włożyłem wtyczkę więc czy mógł jakiś kabelek nie łączyć czy coś i przez to się tak działo (choć wątpię w to)?
Mimek
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 22 maja 2008, o 18:58
Lokalizacja: Łańcut

Postprzez SotoM » 25 maja 2008, o 03:37

a moim zdaniem powinienes wymienic płyn hamulcowy. to najtańszy koszt a może ci pomuc.kilka razy przerabiałem taki temat. wiekszosc ludzi zmienia wszystko w hamulcach oprócz płynu. a płyn powinno sie zmieniac co 2 lata. nie wiem czy bedziesz to robił sam czy pojedziesz na warsztat. jesli chcesz miec to zrobione dobrze to upieraj sie abys mogł byc przy samochodzi w trakcie wymiany. wymiana ukł z ABSem polega na tym ze musisz swierzym płynem przepłukać układ, nie to ze wlejesz 0,5L płynu i masz płyn wymieniony. NIE musisz co najmniej przelac 1.5L płynu aby był wymieniony płyn w całym układzie. zrób to...powinno pomóc.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Mimek » 25 maja 2008, o 16:09

Dzięki za pomysł, tak zrobię ale sam wymienię bo chcę to dobrze zrobić :)
Mimek
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 22 maja 2008, o 18:58
Lokalizacja: Łańcut





Powrót do Układ hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości