Dziwna sprawa z abs'em

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

Dziwna sprawa z abs'em

Postprzez raczek1112 » 3 cze 2013, o 16:06

Witam posiadam Golfa 3 rocznik 98 afn, bez absu, z tarczami z tłu. Jestem w trakcie wymiany wszystkich przewodów hamulcowych. Po skontaktowaniu się ze sklepem który oferuje kompletne zestawy przewodów hamulcowych, otrzymałem odpowiedź "że nie ma takiej możliwości że Golf 3 z tarczami z tyłu nie ma abs'u" i nie mają takiego zestawu przewodów, trzeba mierzyć samemu i teraz nasuwa się pytanie jak to jest możliwe? bo afn oryginalnie miał z tyłu tarcze, a sprawdzałem u siebie w golfie nie ma śladu abs'u żadnych czujników ząbków kontrolki itp. Proszę o wypowiedź ludzie którzy mają konkretne informacje na ten temat, pozdrawiam :-)
raczek1112
Berbeć
 
Posty: 4
Dołączył(a): 18 lut 2012, o 13:30
Lokalizacja: Koszalin

Dziwna sprawa z abs'em

 

Postprzez Paweu » 4 cze 2013, o 13:59

Teoretycznie powinieneś posiadać abs w standardzie. Nie ma kompa? Nic?
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4274
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez raczek1112 » 4 cze 2013, o 14:15

pogrzebałem trochę i w etce znalazłem info, wygląda na to że były AFN'y bez ABS'u ;-) ale teraz jest problem bo w sklepie nie wiedzą jaki zestaw dobrać, bo mają kompletne przewody hamulcowe do Golfa 3 z tarczami z ABS'em, a o wersjach bez ABS'u nie słyszeli i ciężko im ogarnąć czy wszystko będzie się zgadzało, a nie ukrywam że wygodniej jest zamówić przewody docięte zarobione niż samemu się męczyć z mierzeniem itp :mrgreen:
raczek1112
Berbeć
 
Posty: 4
Dołączył(a): 18 lut 2012, o 13:30
Lokalizacja: Koszalin

Postprzez Paweu » 4 cze 2013, o 14:32

raczek1112 napisał(a):ale teraz jest problem bo w sklepie nie wiedzą jaki zestaw dobrać


Co to za sklep jest ;p

Nie wiem czy w afn jest inna średnica przewodów hamulcowych. Jeśli nie ma to przecież można dobrać z innych wersji silnikowych chyba. Bo układ przewodów się za bardzo nie zmienia. Poza tym. Ileż to roboty wjechać na kanał lub podnośnik i pomierzyć xD
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4274
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez pablomed » 7 cze 2013, o 15:59

raczek1112, powiedzieli ci bzdurę, ja mam Vento z tarczami z tyłu i bez ABS, a to są te same rozmiary przewodów. Nie będę się powtarzał bo te wymiary sa podane na forum, ale jeśli wejdziesz na stronę jakiegokolwiek producenta zestawów przewodów to znajdziesz odpowiednie z jedną uwagą - brak w tych zestawach dwóch kawałków od korektora po pierwszy przewód elastyczny (17 cm lewy i chyba 1700 - nie jestem pewien - prawy - te musisz zamówić osobno na wymiar. Masz też katalog vagcat.com - tam po rejestracji darmowo wszystko znajdziesz - choodzi o to że te dwa kawałki nie mają własnych numertów VW , ale w katalogu jest słownie opisane że są i ile mają miec długości.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie


- - -



Powrót do Układ hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości