Czujnik położenia pedału hamulca problem...

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

Czujnik położenia pedału hamulca problem...

Postprzez modelarz » 21 kwi 2013, o 12:21

Witam, mam taki problem z abs wymieniłem tylny lewy czujnik prędkości koła (stary był uszkodzony), pozostałe czujniki mają oporność od 1060-1200 ohm. Gdy założyłem nowy czujnik przez 1-2km wszystko było dobrze abs działał poprawnie, ale za chwilę podczas hamowania zapaliła się znowu kontrolka i znów abs nie działa. Podpinałem golfa pod vag'a i pokazało błędy z czujnika lewy tył oraz czujnika położenia pedału hamulca, po usunięciu błędów dalej nie mam abs i ciągle pojawia się błąd czujnika położenia pedału hamulca. W golfie III są dwa czujniki na pedale hamulca jeden od świateł stop, i jest jeszcze niebieski to będzie ten czujnik położenia pedału hamulca ? czy jest jeszcze jakiś inny ? sprawdzałem go i jes normalne zamknięty a gdy nacisnę pedał to styki są NO. Czyli działa poprawnie a komputer wywala go jaka błąd. Może miał ktoś podobny problem. Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam
modelarz
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 22 kwi 2012, o 19:07
Lokalizacja: Czernica

Czujnik położenia pedału hamulca problem...

 

Postprzez buri2604 » 21 kwi 2013, o 14:52

odczytaj z kodu błędu co dalej jest opisane, weź wrzuć ten kod w wyszukiwarke i zobacz co to oznacza i jak zapobiedz takiej sytuacji. Może poprostu wadliwy czujnik i przestał działać po kilku urzyciach, a zapewne tak jest, sygnał dochodzi, lecz coś jest nie tak, ale to już z kodu błędu odczytasz :)
Powodzenia!
buri2604
Czytacz
 
Posty: 43
Dołączył(a): 12 lut 2012, o 22:41
Lokalizacja: Kwidzyn

Postprzez modelarz » 21 kwi 2013, o 17:43

Vag pokazuje kod błędu 793 "Czujnik położenia pedału hamulca - G100". I tylko ten błąd. Gdzie ten czujnik się znajduje ? jest to ten niebieski nad czujnikiem stopu ? bo były montowane chyba jakieś czujniki jeszcze w serwie ? Może macie pomysły jak sprawdzić ten czujnik czy to jego wina ?. Podczas gwałtownego hamowania zapala się kontrolka abs i na vag'u wywala ten błąd i oczywiście wyłącza się abs.
modelarz
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 22 kwi 2012, o 19:07
Lokalizacja: Czernica

Postprzez buri2604 » 21 kwi 2013, o 22:36

Kiedyś u siebie sprawdzałem stan płynu, ale, żeby go sprawdzić musiałem odłaczyć właśnie kość od absów, po procesie miałem podobną akcje, a okaało się, że moja skleroza szwankuje i nie podpiołem spowrotem tej kostki.
sprawdz, może masz też takie jaja :)

[ Dodano: 2013-04-21, 21:42 ]
A ten czujnik znajduje się pod pedałem hamulaca, przyjrzyj sie i jak będziesz go wciskał to uslyszych pyknięcie...
Poprostu wysiał, weź go wyczep przeczyść styki, wepnij spowrotem, skasuj błąd i sprawdz czy dalej bląd się pojawia, jesli tak, to kup 2 i według mnie zamiast jakieś dziadostwo z alegro, lepiej jedz na szrot i kup orginał działający.
chodz ja bym się skupił na przeczyszczeniu...
Gdybym samemu za to sie zabierał, to najpierw swój nawet bym rozebrał i zobaczył w środku jak to wygląda, może udałoby sie naprawić, i tak jest zrypany to nie zaszkodzi troche pomechanikować

[ Dodano: 2013-04-21, 21:44 ]
http://allegro.pl/czujnik-pedalu-hamulc ... 36119.html

Zobaqcz czy takie coś znaqjduje się pod pedałem
buri2604
Czytacz
 
Posty: 43
Dołączył(a): 12 lut 2012, o 22:41
Lokalizacja: Kwidzyn





Powrót do Układ hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość