Od jakiegoś czasu zauważyłem, że podczas hamowania coś nieprawidłowego dzieje się z autem.
Do czasu gdy koła nie są zablokowane jest wszystko okej, ale w trakcie blokowania (jak usłysze pisk opon pod koniec zatrzymywania się pojazdu) to auto gwałtownie zarzuca w lewo. Tył ucieka na bok. Bardzo mnie to niepokoi, ponieważ trace kontrolę nad autem. Co może być przyczyną takiego dziwnego hamowania ? Jak ewentualnie można to sprawdzić i wyeliminować ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
byłem na stacji Dekra.
Protokół Badania :
Hamulce - oś przednia lewa - 2800N prawa 2580
oś tylna Lewa- 1440 N
! prawa 1020 N
W lewym tylnym kole następuje zbyt mocne hamowanie. Diagnostyk z dekry mówił ,że może za taką sytuacje odpowiadać albo regulator siły hamowania albo zacisk. Co o tym myślicie ? prawidłowa siła hamowania z tyłu powinna być (w przypadku golfa) około 1000 N
Protokół Badania :
Hamulce - oś przednia lewa - 2800N prawa 2580
oś tylna Lewa- 1440 N
! prawa 1020 N
W lewym tylnym kole następuje zbyt mocne hamowanie. Diagnostyk z dekry mówił ,że może za taką sytuacje odpowiadać albo regulator siły hamowania albo zacisk. Co o tym myślicie ? prawidłowa siła hamowania z tyłu powinna być (w przypadku golfa) około 1000 N
- tofik90
- Czytacz
nie a nowy jest drogi, ale można znaleźć dobrą używkę, mnie się udało za 3 dychy na szrocie. Ale ze swojej strony ci napiszę: regulator tak się nie psuje, cieknie albo jest dobry. Wina bedzie przy kole, najpewniej jesli to tarcze to oś dzwigni ręcznego jest zatarta w zacisku od korozji
- pablomed
- Members
pablomed napisał(a):nie a nowy jest drogi, ale można znaleźć dobrą używkę, mnie się udało za 3 dychy na szrocie. Ale ze swojej strony ci napiszę: regulator tak się nie psuje, cieknie albo jest dobry. Wina bedzie przy kole, najpewniej jesli to tarcze to oś dzwigni ręcznego jest zatarta w zacisku od korozji
Miałem ostatnio wymieniane klocki, zaciski wygladają na całe...
[ Dodano: 2012-04-14, 13:07 ]
Na pewno jest coś z korektorem siły hamowania. Ale nie widać wycieków z niego. Myślicie, że jest jeszcze do odratowania ? Moze się zapiekł ?
- tofik90
- Czytacz
• Strona 1 z 1