Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
ABS - nie działa i nie świeci
Może ktoś powiedzieć o co chodzi? Kontrolka się nie zapala, a sam ABS nie działa.
Łukasz
- l6i6p6a
- Berbeć
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.9 TDI
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Re: ABS - nie działa i nie świeci
Nie spaliła się żaróweczka odpowiadająca za podświetlenie ikonki ABS? Możesz połączyć się ze sterownikiem ABSu poprzez vaga?
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Również myślałem o tej żaróweczce, ale nawet jeśli to ABS powinien działać. Niestety komputer nic nie pokazuje.
Łukasz
- l6i6p6a
- Berbeć
U mnie było podobnie
Po pierwsze padła żaróweczka ale została wymieniona (wlutowana) a potem okazało się, że padł czujnik w lewym tylnym kole
Wymieniony i teraz działa 
Po pierwsze padła żaróweczka ale została wymieniona (wlutowana) a potem okazało się, że padł czujnik w lewym tylnym kole
Wymieniony i teraz działa 
-

Starszy_Pan - Czytacz
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1.9 ALE
- Nadwozie: kombi
Postaram się to jak najszybciej sprawdzić. Może tutaj znajduje się problem
dziękuję.
dziękuję.Łukasz
- l6i6p6a
- Berbeć
U mnie z ABSem to jest grubsza sprawa. ABS działa ale gdy zwolnie poniżesz 20kmh to pompa automatycznie się załącza mimo że nawet na pedał hamulca nie nacisne, w korku to trochę niebezpieczne bo pedał raz wybija raz w pada i ciężko to opanować, powyżej 20kmh już jest ok, jak mocno zahamuje to normalnie ABS działa i koła się nie blokują, poniżej 20kmh też się koła nie zablokują ale pompa już sama sie automatycznie załącza i to mnie trochę irytuje. Ktoś, coś pomoże o co tu chodzi?
-

99szymon99 - Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2.0 2e
- Paliwo: PB+LPG
99szymon99 napisał(a):U mnie z ABSem to jest grubsza sprawa. ABS działa ale gdy zwolnie poniżesz 20kmh to pompa automatycznie się załącza mimo że nawet na pedał hamulca nie nacisne, w korku to trochę niebezpieczne bo pedał raz wybija raz w pada i ciężko to opanować, powyżej 20kmh już jest ok, jak mocno zahamuje to normalnie ABS działa i koła się nie blokują, poniżej 20kmh też się koła nie zablokują ale pompa już sama sie automatycznie załącza i to mnie trochę irytuje. Ktoś, coś pomoże o co tu chodzi?
Nie ma nadmiernego luzu w którymś z kół? To może być problem z którymś z czujników. Któryś może błędnie odczytywać prędkość obrotową koła. Do sterownika trafia błędny odczyt z jednego z kół i przy niższych prędkościach właśnie w okolicach 20km/h pobudza do pracy pompę ABS. Przydałaby się dokładna diagnoza każdego czujnika. Może sprawdzić vagiem jakie prędkości odczytuje każdy z czujników (jest taka opcja w blokach pomiarowych). Sprawdź czujniki, koronki, luzy na łożyskach.
Podobne problemy często występują w audi
i a6.-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
W tej sytuacji warto by było zacząć od podłączenia samochodu do komputera i sprawdzenia, czy pojawią się jakieś błędy. W tych modelach często problemem są czujniki prędkości obrotowej znajdujące się bezpośrednio przy kołach. Uszkodzenie takiego czujnika równa się z wyłączeniem systemu ABS, koszt jest niski, a wymiana stosunkowo prosta.
Poznaj ofertę części samochodowych w sklepie UCANDO.pl - https://www.ucando.pl
- Ucando
- Berbeć
- Rocznik: 2000
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
• Strona 1 z 1