Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Wyrzuca płyn
Witam mam problem mianowicie autko wyrzuca płyn próbowalem różnych sposobów wyciągałem nawet termostat i zagrzałem go do 90 ,wymiana uszczelki pod głowicą , remont głowicy i nic to nie dało wentylator działa , korek od zbiorniczka wymieniony ,pompa wody z tego co widze w zbiorniczku chodzi zastanawiam sie czy to może chodzi o czujke jakąś bo kiedys mialem nawet tak że na wskaźniku bylo 70 stopni a płyn wyrzucało . Prosze o pomoc bo juz nie mam siły do tego samochodu . 

-

hubert213 - Czytacz
Tak głowice dałem wujkowi pracującemu w firmie zajmującej sie remontami silników (profesionalnie)zrobił płaszczyzne itd, z tego co zauważylem to termostat mi sie rozwalił bo po przejechaniu 6 kilosów rura pod termostatem letnia więc chyba nie otwiera się do końca i sprawdzilem wentylator działa na obu biegach tyle że chyba sie nie włancza jak jest podpięty więc możliwe ze czujnik w chłodnicy padł i to jest główna przyczyna ponieważ kipiał a nie miał 90 a troche dostał baty. Wcześniej sprawdzałem czy bez termostatu bd kipieć i kipialo dopiero po trasie 50-60 kilometrów .I teraz mam jeszcze pytanie od czego jest czujnik kolo termostatu ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam-

hubert213 - Czytacz
Czujniki masz 2 .Ten koło termostatu jeżeli to 1.6 to czujnik temperatury odpowiada za wskazanie na blacie i daje sygnał do sterownika (ECU).
2 to termowłącznik wentylatora chłodnicy.
Teraz pierwsza sprawa czy jesteś pewien , że układ masz "dobrze odpowietrzony"?
Druga - sprawdziłeś drożność przewodów i wydajność pompy?
Trzecia jak miałeś zdjętą głowicę to sprawdzałeś stan tulei cylindrowych(przy przegrzaniu głowica mogła wytrzymać a tuleja się okroiła i wali kompresję w układ Są takie przypadki)
2 to termowłącznik wentylatora chłodnicy.
Teraz pierwsza sprawa czy jesteś pewien , że układ masz "dobrze odpowietrzony"?
Druga - sprawdziłeś drożność przewodów i wydajność pompy?
Trzecia jak miałeś zdjętą głowicę to sprawdzałeś stan tulei cylindrowych(przy przegrzaniu głowica mogła wytrzymać a tuleja się okroiła i wali kompresję w układ Są takie przypadki)

-

pietrasiak2 - Members
Zmień korek zbiorniczka wyrównawczego. U mnie wyrzucało płyn bo ten korek był nieszczelny
moj-golf/moj-ukochany-golf-3-prosto-od-emiczki-t41103.html -Ma była miłość 

-

Emiczka - VIP
- Rocznik: 2003
- Silnik: 1.6 passat B5fl
- Paliwo: PB
- Nadwozie: kombi
Więc tak korek zmienialem nic nie dalo nie mam teraz na aktualnym takiej gumeczki więc założe stary ,układ był raczej odpowietrzony bo parownik pracował dobrze , nagrzewnica również ,zaglądając do zbirorniczka mały wężyk pompował wode do zbiorniczka , układ płukałem kiedyś wodą tnz szlałch do zbiorniczka i płukanie ,w tej chwili zajme się wymianą termowłącznika i termostatu ,w tej chwili niestety jestem na studiach jak wróce w czwartek to zrobie wszystko i napisze jaki efekt . A z tulejką to nie wiem nie wiedzialem nie sprawdzalem nic .
PS jakie są objawy zepsutego czujnika kolo termostatu
PS jakie są objawy zepsutego czujnika kolo termostatu

-

hubert213 - Czytacz
hubert213 napisał(a):PS jakie są objawy zepsutego czujnika kolo termostatu
Przekłamania wskazań temperatury wskaźnika w liczniku , przekłamanie wskazania do ECU co często powoduje trudność w odpalaniu przy niskich temperaturach
Ten czujnik raczej nie jest przyczyną wyrzucania płynu szukaj gdzieś indziej

-

pietrasiak2 - Members
• Strona 1 z 1