termostat

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

termostat

Postprzez kali » 19 mar 2016, o 12:38

Witam forumowiczów ,silnik moim zdaniem za mocno się grzeje,po przejechaniu 8 km sprawdzam węże na chłodnicy górny gorący, dolny zimny ,zdaję się oczywiste,że padł termostat i teraz jaki tam najlepiej kupić? auto golf 3, 1,6 AEE 96r.
kali
Czytacz
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2 cze 2008, o 07:36
Lokalizacja: malbork
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

termostat

 

Re: termostat

Postprzez Gesiu_15 » 19 mar 2016, o 12:58

Wahlera kup :) Po kupnie włóż go do wrzątku i zobaczysz czy się otwiera , jak nie to reklamacja :)
Avatar użytkownika
Gesiu_15
Moderator Globalny
 
Posty: 3757
Dołączył(a): 14 kwi 2012, o 21:32
Lokalizacja: Kielce
Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: termostat

Postprzez kali » 19 mar 2016, o 13:41

OK dzięki za podpowiedź i jeszcze przy okazji ile zeta szykować,bo przed świętami to cienko
kali
Czytacz
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2 cze 2008, o 07:36
Lokalizacja: malbork
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: termostat

Postprzez VolDan » 19 mar 2016, o 15:21

30-40zł
Gaz mam w podłodze, nie w bagażniku ;)
VolDan
Moderator Globalny
 
Posty: 681
Dołączył(a): 7 wrz 2014, o 15:22
Lokalizacja: Wrocław
Rocznik: 92
Silnik: ABD POWER
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: termostat

Postprzez GolfiarzJR » 19 mar 2016, o 18:57

Jak z temp jest? bo AEE się bardzo szybko nagrzewa może po prostu CI się wydaje i szukać usterki na siłe?
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1407
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: termostat

Postprzez kali » 4 kwi 2016, o 14:41

witam,odswierzam temat termostat plastik z iglica po sprawdzeniu słabo sie otwierał ,skróciłem o 1 zwój spręzynę i OK ,W AEE termostat jest z iglica,i inny nie pasuje ,wazna jest pokrywa termka jest z poprzeczka w której jest otwór dla iglicy,częsta
przyczną nie działania jest pekniecie poprzeczki to ta dla zainteresowanych pozdrawiam
kali
Czytacz
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2 cze 2008, o 07:36
Lokalizacja: malbork
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: termostat

Postprzez Paweu » 4 kwi 2016, o 16:39

Pęka nie tylko poprzeczka ale również te "prowadnice" czy jak to nazwać które znajdują się bo bokach. Pisalim już o tym wcześniej.
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4274
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Re: termostat

Postprzez kali » 4 kwi 2016, o 17:37

prowadnice pękaja to prawda u mnie na szczęście były całe i zrobiłem mały myk,podniosłem obroty minimalne bo miał 600 a teraz ma 800,na 600 przy rozgrzanym silniku czaami mrugała kontrolka ciś.oleju,teraz jest cacy
kali
Czytacz
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2 cze 2008, o 07:36
Lokalizacja: malbork
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: termostat

Postprzez Thorsten » 4 kwi 2016, o 19:26

kali napisał(a):witam,odswierzam temat termostat plastik z iglica po sprawdzeniu słabo sie otwierał ,skróciłem o 1 zwój spręzynę i OK ,W AEE termostat jest z iglica,i inny nie pasuje ,wazna jest pokrywa termka jest z poprzeczka w której jest otwór dla iglicy,częsta
przyczną nie działania jest pekniecie poprzeczki to ta dla zainteresowanych pozdrawiam



Pasują inne bez problemów.
Np takiej budowy:
Obrazek

To często stosowany rodzaj termostatu. Jedyna modyfikacja to usunięcie poprzeczki w plastikowym króćcu termostatu. Ten termostat idealnie wskoczy na swoje miejsce i zakładasz przerobioną końcówkę i masz rozwiązanie. Co przemawia za tym? Cena, wahler typowy do aee to około 56zł a ten 30zł plus króciec 8zł do przerobienia. Najlepsze w nim jest to że nie wymaga żadnych podpór ani poprzeczek które pękają.

A mrugająca kontrola oleju na jałowych to wadliwy czujnik ciśnienia za 9zł... Więc koszt śmieszny
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: termostat

Postprzez kali » 9 kwi 2016, o 15:15

witam:pojeździłem trochę, temp. po przejechaniu 4 km dojdzie do 90* i trzyma cały czas równo 90*,na razie jest OK,nic nie będę robił,dzięki za info o termostacie :-)
kali
Czytacz
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2 cze 2008, o 07:36
Lokalizacja: malbork
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe


http://www.logo.warszawa.pl/



Powrót do Układ chłodzenia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości