Witam!
Najpierw był problem z niedogrzaniem teraz po wymianie termostatu i czujnika od wentylatora silnik nagrzewa sie do 100stopni.. wydaje mi sie, ze nie powinno tak byc ale moze sie myle. Powinienem sie tym przejmowac?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-

Michu! - Badacz tematu
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Wyjmij termostat, włóż do garnka z wodą i postaw na kuchence gazowej. Temperaturę kontroluj termometrem z podziałką do ponad 100°C.
Jeżeli termostat zacznie się otwierać przy ok 84°C to nie musisz się martwić a jedynie wiedzieć ,że wskazówka na desce rozdzielczej przekłamuje
a jeżeli rzeczywiście otwiera przy 100°C (w garnku) to prawdopodobnie termostat do wymiany.
Jeżeli w taka pogodę rzeczywiście gotuje to pomyśl co będzie w lato...
Jeżeli termostat zacznie się otwierać przy ok 84°C to nie musisz się martwić a jedynie wiedzieć ,że wskazówka na desce rozdzielczej przekłamuje
a jeżeli rzeczywiście otwiera przy 100°C (w garnku) to prawdopodobnie termostat do wymiany.
Jeżeli w taka pogodę rzeczywiście gotuje to pomyśl co będzie w lato...
- 14SoundSX
- Czytacz
wentylator sie wlacza ale strasznie pozno (zas na starym czujniku wlaczal sie strasznie szybko) wlasnie przy tych 100 stopniach chyba sie wlacza i temp powyzej 100 nie wzrasta juz. W termostacie zrobiona jest dziurka wiertlem 1mm, ponoc to mialo sprawic, ze bd sie predzej nagrzewac, osobiscie chcialem tego nie robic ale wez tu przegadaj doswiadczonego mechanika i zrzedliwego dziadka, ktory twierdzi, ze nie mam racji
moze w tym tkwi problem? myslalem tez, ze ten nowy czujnik jest jakis lipny.. przy starym termostacie szybko wlaczal sie wentylator ale nie sprawdzalem jak przy nowym sie wlacza, od razu obie rzeczy byly wymieniane
moze w tym tkwi problem? myslalem tez, ze ten nowy czujnik jest jakis lipny.. przy starym termostacie szybko wlaczal sie wentylator ale nie sprawdzalem jak przy nowym sie wlacza, od razu obie rzeczy byly wymieniane-

Michu! - Badacz tematu
Michu! napisał(a):W termostacie zrobiona jest dziurka wiertlem 1mm, ponoc to mialo sprawic, ze bd sie predzej nagrzewac, osobiscie chcialem tego nie robic ale wez tu przegadaj doswiadczonego mechanika
Zmień mechanika lepiej ..
Kupuj nowy termostat.. Wymień go sam..
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Paweu_mk3 napisał(a):Michu! napisał(a):W termostacie zrobiona jest dziurka wiertlem 1mm, ponoc to mialo sprawic, ze bd sie predzej nagrzewac, osobiscie chcialem tego nie robic ale wez tu przegadaj doswiadczonego mechanika
![]()
Zmień mechanika lepiej ..
Kupuj nowy termostat.. Wymień go sam..
myslisz, ze to przez to moze tak sie dziac?
-

Michu! - Badacz tematu
nie bylo w starym termostacie zadnego otworu a czujnik mam, zostawilem na wszelki wypadek, chyba go wkrece spowrotem ale nie wiem czy to ma jakis sens jesli wentylator ma sie wlaczac po przejechaniu kilku km
przy starym termo i czujniku temperatura nie wzrastala powyzej 70 a wentylator mimo to dzialal, teraz tez dziala ale temp ponizej 100 nie spada 
przy starym termo i czujniku temperatura nie wzrastala powyzej 70 a wentylator mimo to dzialal, teraz tez dziala ale temp ponizej 100 nie spada 
-

Michu! - Badacz tematu
a j zapytam czy układ sie odpowietrzył?
bo zalejesz auto to zagrzeje sie wentylator właczy sie i jest oki bo korek otwarty
termostaty sąna 84 i 87 stopni
może termostat przycinac sie
ja radze zagrzac auto i mierzyc temp w zbiorniku wyrównawczym
u mnie otwiera sie przy 83 stopniach widac ładnie na termometrze jak spada temp o 1 stopien i chłodnica ciepła sie robi
bo zalejesz auto to zagrzeje sie wentylator właczy sie i jest oki bo korek otwarty
termostaty sąna 84 i 87 stopni
może termostat przycinac sie
ja radze zagrzac auto i mierzyc temp w zbiorniku wyrównawczym
u mnie otwiera sie przy 83 stopniach widac ładnie na termometrze jak spada temp o 1 stopien i chłodnica ciepła sie robi
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran