Temp rosnie wentylator chodzi

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Temp rosnie wentylator chodzi

Postprzez sienia » 2 kwi 2013, o 11:11

Witam, tak jak w temacie. Zauwazyłem ze nie wlacza sie wentylator a tem rosnie 95-98 i sie tak utrzymuje, zrobilem wiec na krotko. Gdy temp przekraczala 90 zalaczalem wentylator lecz temp rosla dalej. Zauwazylem tez ze bardzo szybko sie grzeje jak na diesla. Po przejechaniu 2,3 moze 4 km temp rosnie wlasnie do 98. Jak mu przycisne to trzyma te 98 ale jak zwolnie i lece tak 60 na 5 biegu to temp spada do 90-92. Wentylator moze chodzic ale temp i tak rosnie:/
sienia
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 11 mar 2013, o 15:23
Lokalizacja: Suwalłki

Temp rosnie wentylator chodzi

 

Postprzez pietrasiak2 » 2 kwi 2013, o 13:00

Pierwsze to sprawdzałeś czujnik temperatury w chłodnicy bo prawdopodobnie 1 bieg padł, drugie odpowiednio masz go odpowietrzonego ? Ciepło jest w autku?
Trzecie czy nie wymieniałeś rozrządu i po tym nie zaczęło się tak dziać? :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez sienia » 2 kwi 2013, o 14:57

Czujnik jest do wymiany ale wentylatory zrobilem sobie na krotko na wlacznik i jak jest 90 to wlaczam i rosnie dalej. Uklad jest odpowietrzony w aucie jest sauna jak sie pojezdzi troche. Rozrzad nie tykany, wszystko bylo gitara. Najpierw wentylatory sie nie zalaczaly to wymienilem przekaznik wentylatorow, chodzily, padl czujnik, to zrobilem na krotko ale to nic nie pomoglo
sienia
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 11 mar 2013, o 15:23
Lokalizacja: Suwalłki

Postprzez Szheyk » 2 kwi 2013, o 17:22

Ucieka płyn chłodniczy ?
kopci na czarno ?
Może uszczelka pod głowicą siada.
Avatar użytkownika
Szheyk
Badacz tematu
 
Posty: 218
Dołączył(a): 26 wrz 2012, o 16:12
Lokalizacja: NEL

Postprzez sienia » 2 kwi 2013, o 19:55

Plyn wycieka przez kruciec ktory idzie do bloku silnika. Musze to zasylikonowac bo kiedys to odkrecalem i zapomnialem. Wgl nie kopci, delikatnie jak jest zimny, tak to zero
sienia
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 11 mar 2013, o 15:23
Lokalizacja: Suwalłki

Postprzez Szheyk » 2 kwi 2013, o 21:28

sienia napisał(a):Plyn wycieka przez kruciec ktory idzie do bloku silnika. Musze to zasylikonowac bo kiedys to odkrecalem i zapomnialem. Wgl nie kopci, delikatnie jak jest zimny, tak to zero


Kpisz? zasylikonować?
Lepiej jechać do sklepu i kupić . Ja we wrześniu kupiłem króciec za 10 złotych w Focie i śmigam na nim dalej na razie nie mam żadnych zastrzeżeń . Pozdrawiam

[ Dodano: 2013-04-02, 20:30 ]
Jak miałem walnięty krócieć to temp potrafiła do 100°C skoczyć ale zaraz się wyłączało silnik .
Avatar użytkownika
Szheyk
Badacz tematu
 
Posty: 218
Dołączył(a): 26 wrz 2012, o 16:12
Lokalizacja: NEL

Postprzez sienia » 3 kwi 2013, o 13:16

a czemu nie? kruciec jest dobry, tylko uszczelka nie. Do takich wlasnie pierdolek jest silikon silnikowy
sienia
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 11 mar 2013, o 15:23
Lokalizacja: Suwalłki

Postprzez Szheyk » 3 kwi 2013, o 23:38

Chyba że wymienisz uszczelkę na nim i posmarujesz trochę sylikonem .
Avatar użytkownika
Szheyk
Badacz tematu
 
Posty: 218
Dołączył(a): 26 wrz 2012, o 16:12
Lokalizacja: NEL





Powrót do Układ chłodzenia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości